Snap

Spijbelen Amehoela!!!!

Op vakantie met je kind(eren) tijdens schooltijd? Pas maar op.........

Spijbelen

De basisschool werk volgens bepaalde principes en regels. Er zijn vaste vakanties en vrije dagen. Bij wet is vastgesteld dat ongeoorloofd verzuim niet word getolereerd.

Maar wanneer is iets ongeoorloofd?

Er kwam mij vandaag een artikel onder ogen betreft een vader die zijn dochter onder schooltijd heeft meegenomen op een familievakantie. Het gevolg; een hoge geldboete.

Ik bevind mij de komende vier jaar 'gelukkig' nog niet in het hele schoolgebeuren. Toch kan ik mij heel goed voorstellen dat sommige ouders liever voor een vakantie kiezen buiten de schoolvakanties.

Redenen kunnen zijn:

  • werk ouders
  • voordeliger op vakantie
  • vakantie drukte omzeilen

Vul het lijstje maar aan.

Ik ben van mening dat in goed overleg met de school, zo'n vakantie mogelijk moet zijn.

Zolang de leerprestaties er niet onder lijden, en de kans dat dit wel het geval is acht ik klein. Dus gewoon doen!

Veelal is het heel onschuldig en in schrijnende gevallen kun je altijd streng optreden als school.

Maar gaan zeuren om een weekje school missen?! Come on!

Laten ze die boete schrappen en zich richten op het bieden van beter onderwijs.

8 jaar geleden

Ik ben vorig jaar met onze dochter buiten de schoolvakantie op vakantie geweest, dit wel legaal bij school aangevraagd, In mijn contract staat namelijk dat ik tijdens het hoofd- en topseizoen geen vakantie mag opnemen (ik werk in het toerisme). Dit geldt voor voor de meivakantie, herfstvakantie, kerstvakantie en ga zo maar door. School was hier niet blij mee. Wij zijn toen in schoolweek 2 en 3 gegaan (september, dan is het ook nog mooi weer op vakantiebestemmingen). Dat was wel lastig hoor. Ze wennen dan net aan de nieuwe klas (al is dat in groep 1-2 niet zo van toepassing). We wilde voor dochterlief niet in juni gaan, omdat dan juist ook leuke activiteiten op school plaatsvinden. Dit jaar heb ik op mijn werk een uitzondering kunnen regelen. Wij gaan nu de laatste twee weken van de zomervakantie. Wij wonen in het Zuiden en hebben als laatste vakantie, komt in ons geval dus wel goed uit. Voor 2017 wordt het dus weer kijken of ik op mijn werk wederom een uitzondering kan krijgen, anders zal ik toch echt op basis van mijn contract uitzondering op school aanvragen...

8 jaar geleden

Henrike, bedankt! Door jou reactie weer een idee voor een nieuwe blog ;-)

8 jaar geleden

Als de ouders kunnen aantonen dat ze in die 6 weken zomervakantie door werk ( zelf ondernemer) niet op vakantie kunnen mogen die kinderen 10 dagen extra verlof van school. Al moet je wel kijken naar je kind. Want als ze al moeite hebben op school moeten ze gewoonweg zo weinig mogelijk missen. Hier heeft school vaste vakantieweken. Dat zijn er genoeg om gewoon op vakantie te gaan. Heel simpel. Als je in de bouw werkt zit je ook met vaste vakantiedagen. Als iets dicht is kun je moeilijk naar school gaan of werken.

8 jaar geleden

Er is nou eenmaal een leerplichtwet. Ik hou mijn kind nooit thuis van school zonder geldige reden. En toen mijn moeder een lintje kreeg vorig jaar heb ik verlof aan gevraagd. Als ik dat niet gekregen had waren we niet gegaan. Ik wil ook wel buiten schoolvakanties op vakantie, maar dat gaat nou eenmaal niet. Ik vind het niet alleen belangrijk voor haar leerprestaties, maar ook voor het groepsproces en de sociale ontwikkeling. Hoe krijg je een groep als kinderen allemaal op andere momenten aanwezig zijn? De regels zijn aangescherpt omdat veel ouders een dag eerder op zomervakantie gingen of er een weekje achteraan plakten. Ik ken een kind dat ziek gemeld wordt als er schoolreisje is omdat moeder niet mee mag. Daar mogen ze van mij een hoge boete voor geven.