Snap

Social media en kinderen

Wie is er niet verslaafd aan social media? En wat doe je met de leuke foto's van je kinderen?

We kunnen er tegenwoordig niet meer zonder, social media. Zelf ben ik ook gigantisch verslaafd aan facebook en sinds een aantal weken instagram. Met veel plezier lees ik daarnaast nog vele mamablogs en vind het heerlijk om te zien hoe een ander het doet...

Maar op mijn facebook kan je niets vinden over mijn zwangerschap, geboorte en ontwikkeling van onze dochter. Er zullen zelfs 'vrienden' niet weten dat wij een dochter hebben. Al zouden mijn 'vind ik leuks' het langzaam wel hebben verraden dat ik zwanger was en als sommige goed naar sommige foto's / video's hadden gekeken hadden ze allang mijn zwangere buik kunnen spotten. 

De eerste jaren dat ik op social media actief was heb ik bijna alles van mijn leven er op gezet, zonder na te denken. Tot ik paar jaar geleden van een vriendin het verzoek kreeg om geen foto's van haar kinderen op social media te plaatsen. Dit heeft mij wel laten nadenken over het plaatsen van berichten. Door de jaren heen werd ik mij bewuster van de berichten en foto's die ik online had gezet. Ik ben nu dus ook minder actief op social media maar ben wel blijven lezen / kijken. Want wie is er niet nieuwsgierig naar het 'perfecte' leven van een ander?

Maar dan ben je moeder geworden en super trots op je vrolijke meisje. Door omstandigheden kwam het er nooit van om een leuk berichtje te plaatsen en heb ik niet meer gedaan. Al hadden we dus echt wel één foto willen plaatsen in de eerste week.

Ik dacht dat in onze omgeving ook wel duidelijk was dat we liever geen foto's willen zien van onze dochter op internet, zonder toestemming. Tot een paar weken geleden ik ineens mijn dochter op facebook voorbij zag komen. Ik schrok me rot en vond het zo vervelend dat ik er niet van kon slapen. En wat doe je dan? Ga je netjes vragen of de foto van facebook gaat? Of laat je het en zet je zelf een foto online? Ik koos voor het eerste maar vond het heel erg moeilijk. Het was ook een super leuke foto maar probeer eens uit te leggen dat je het liever niet hebt? De foto is ondertussen van facebook en sinds dit weekend heb ik dan eindelijk een foto van onze dochter geplaatst. Of eigenlijk een foto gemaakt van onze muur met fotolijstjes waar onze dochter tussen staat. Daarnaast heb ik mijn privacy instellingen aangepast en is het niet mogelijk om berichten op mijn tijdlijn te plaatsen. Hierdoor heb ik voorkomen dat ik gefeliciteerd werd op facebook voordat iedereen op de hoogte was van de geboorte van onze dochter.

Hoe denken jullie over het gebruik van social media met kinderen? Plaats jij alles? Of wat niet? Ben jij er van bewust dat je kind later liever geen baby foto's voorbij ziet komen op internet? Hoe gaan jullie om met het plaatsen van foto's van jouw kinderen door bekende? Ik ben heel erg benieuwd naar jullie ervaringen en meningen.

7 jaar geleden

Iemand in mijn directe omgeving wilde een foto van de echo op Facebook zetten. Ik heb aangegeven dat ik dat niet wil hebben. Ze zag er het kwaad niet van in. Heb duidelijk gemaakt dat ik dat echt niet wil en als ze het toch zou doen ze never nooit geen enkele foto van de kleine kinderen zou krijgen.

7 jaar geleden

IK zit uit principe niet op Facebook , want ik houd daar niet van. En als het wel zo zou zijn, dan zou ik mijn kinderen/kleinkinderen pertinent nooit op Facebook zetten. Alles wat je er op zet, kan nooit meer worden verwijderd. Laat ze later zelf beslissen. Mijn kinderen zetten hun kinderen wel op Facebook, maar dat is hun verantwoordelijkheid. Ik vind het fout en niet kunnen.

7 jaar geleden

Zelf heb in geen Facebook dus hoef niks te pisten haha mijn man heeft wel Facebook en daar staan 2 oudere foto s vd kids op en thats iT :) hou en ook niet van als de kids op Facebook staan maar soms is het ook niet te voorkomen.! Dochterlief turnt op vrij hoog niveau en dan wordt er vanuit de club toch soms wat op Facebook gezet en dat hoor je altijd achteraf Maargoed dochterlief zelf is er trots op en dan vindt ik t ook prima. Maar ik vindt zeker dat niet alles op fb thuis hoort qua foto s bd kids en dat je er goed over na moet denken wat je op internet zet.

7 jaar geleden

Wij plaatsen ook geen foto's van ons kleintje op sociale media. Hij mag later zelf bepalen of hij met foto op het web wil en je weet niet waar die foto's terechtkomen. Ook geen berichten geplaatst dat hij geboren is. 2 x meegemaakt dat mensen zonder toestemming een foto plaatsten, hun toen keurig een bericht gedaan de foto te verwijderen. Dit werd zonder morren gedaan en excuses werden aangeboden