Snap

Slaap kindje slaap, daar buiten loopt een schaap.

"Welterusten lieverd." "hup terug naar je bed. Welterusten" "naar je bed. Je moet slapen." "maak aan dat je naar bed komt."

Elke avond wordt mijn geduld op de proef gesteld. Elke avond hetzelfde gevecht. Zo langzaam raakt mijn geduld op en kan ik mij met moeite rustig houden als onze kleuter voor de zoveelste keer weer uit zijn bed komt en boven rond dwarrelt en denkt dat slapen voor mietjes is. Stiekem verlang ik dan naar de baby en dreumes tijd. Zodra hij het bed maar zag was hij al in dromenland.  Ons ritueel sucks! Het werkt gewoon weg niet meer en kan mij niet eens meer heugen wanneer de laatste keer was dat dit wel zo was. 

Wat is jullie ritueel zo voor het slapen gaan? 

Verhaaltje lezen of juist niet? 

Lekker met elkaar kroelen of niet?

Lang of kort afscheid?

Hoelaat gaat jullie kleuter naar bed? 

Ik ben erg benieuwd hoe jullie de kleintjes de nacht in laten gaan en schroom vooral niet om ook je obstakels met elkaar te delen. 

6 jaar geleden

onze meiden zijn 2 en 3, en we hebben klein deel dezelfde ritueel. Samen iets doen voordat we naar boven gaan. Gezellig omkleden en stoeien met papa. En als ze op bed liggen een verhaaltje, en daarna hun knuffel en dikkekus. En als ze niet slapen gewoon laten. Bij ons een voordeel dat ze nog in ledikantje liggen dat zeer niet uit kunnen. Gister 2 uur later gaan slapen omdat de jongste te laat middagdutje heeft gehad,hebben na ene uur lees &leer aapje gegeven (doet liedjes, verhaaltjes en kan kletsen) daardoor de jongste kunnen spelen en moe worden en de oudste niet tot last waardoor de oudste kon slapen

6 jaar geleden

Hoi! Wat vervelend dat ie niet wil slapen... juist die avonden breken zo op! Mijn dochter had als peuter en kleuter ook fratsen. Bij haar hielp een heel strikt patroon vasthouden. Zij ligt 19.00 uur op bed, dus vanaf 18.45 uur naar boven. Wij geven inderdaad een kwartier vooraf aan dat we zo naar boven gaan. Verder geven wij elke dag weer zeer duidelijk aan dat ze straks niet meer uit bed mag, dus als ze nog iets moet regelen, dat ze dat nú moet doen? Naar het toilet? Nog iets drinken? Nog een knuffel zoeken? Nu of morgenochtend. Dan tanden poetsen, liedje zingen, verhaaltje voorlezen en nog één keer die regel herhalen voordat ik weg ga. Het is nu of nooit, als er nog íets is moet je het nú zeggen, anders ben je te laat. Kus en knuffel en deur dicht. Als ze daarna nog uit bed komt, dan negeren we haar. Volledig. Alsof ze lucht is. We geven ook geen antwoord meer, en kijken haar niet meer aan. Dat vond ze even heel vreemd, maar het hielp wel. Ik moet er wel bij zeggen dat dit laatste wel even persoonlijke moeite kost, het is best lastig om te negeren. Maar wel heel effectief! Wellicht een nieuwe invalshoek, hopelijk heb je er iets aan. Succes!

6 jaar geleden

Wij doen eerst pyjama aan. Dan vitamine daarna naar boven tandenpoetsen en dam krijgt hij 2 verhaaltjes. 1 van Rintje en 1 van Lotte en Rune. Daarna water drinken en dan knuffel en een kus en dan weltrusten hou van je en gaat hij lekker slapen.

6 jaar geleden

Ik merkte dat onze zoon op n gegeven moment behoefte had aan n ander bedritueel. Voorheen was het n liedje zingen, kusje, muziekje aan en Welterusten. Maar sinds dat ie 1,5 is moeten er ook n paar verhaaltjes bij. Hij leest z'n knuffels dan voor en we zingen dan nog 1/2 liedjes en dan mag ie nog wat 'lezen'. We gaan om 20.00 naar boven en meestal slaapt ie tussen 21,00 en 22.00. Hij is nu 2,5 en slaapt overdags ook nog 1,5 uur. Dit heeft ie echt nog nodig. Helaas heeft ie maar weinig uurtjes nodig, want is meestal tussen 6.15 en 7.00 wakker. En t maakt niet uit of ie 19.00 of 22.00 slaapt.