Snap

Roze nagellak alleen voor meisjes? Let it go!

Wat denken jullie van genderneutraal opvoeden? Mag jullie zoontje roze nagellak op naar de creche?

Ik heb me altijd voorgenomen om mijn kinderen genderneutraal op te voeden. Ik vond het vroeger zelf heel stom als kind om te horen dat iets alleen voor jongens was en trok me daar ook niets van aan. Dus als mijn jongens met poppen wilden spelen of mijn meiden met auto's zou ik daar nooit wat van zeggen dacht ik. Nu heb ik twee zoontjes en bij de oudste van drie kan ik mijn goede voornemens lekker in de praktijk brengen. Want hij wil soms een staart op zijn hoofd, net als mama. En dan weer een stoere werkbroek aan, net als papa. Het ene moment speelt hij fanatiek met auto's en dan weer met poppen. 

En hij vindt roze prachtig! Prima natuurlijk, wat een onzin dat roze alleen voor meisjes zou zijn. Dat is pas in de jaren vijftig bedacht door de kledingindustrie en geldt sowieso alleen in de westerse cultuur. Dus van ons mag hij roze dingen. Zo heeft hij een keer een roze speen met bloemetjes uitgekozen en heeft hij een roze tandenborstel en dat is prima. Maar vorige week ging het een stapje verder. Ik deed zelf roze nagellak op en toen wilde hij dat ook. En toen voelde ik opeens toch een drempel. Want het is zomer en hij gaat op sandalen naar het kinderdagverblijf. Wat als de andere kindjes hem pesten met zijn nagellak? Er zitten een paar behoorlijk stoere jongetjes in zijn groep. Wat zouden die daar van denken? 

Mijn man zag het probleem niet (zo fijn zo'n relaxte vent!) en vond dat het gewoon moest kunnen.  Dus daar ging ons ventje supertrots, met roze nagellak op naar de creche. Toen ik hem die middag ophaalde was ik benieuwd of de andere kindjes nog wat hadden gezegd. Maar nee hoor, niemand vond het gek. Sterker nog: de drie stoere jongetjes stonden juist die dag alledrie met prinsessenjurk uit de verkleedkist aan mee te dansen met de meiden op 'Let it go' van Frozen toen ik binnenkwam. 

Blijkbaar zijn het vooral de volwassenen die over deze drempel heen moeten en zijn kleine kinderen gewoon uit zichzelf genderneutraal. Totdat het ze afgeleerd wordt door de maatschappij, wat ik heel jammer vind. Hoe denken jullie hierover?

7 jaar geleden

Ik heb een jongenmeisje tweeling. Speelgoed is nu nog (ze zijn net 2)altijd van hun samen, wie er het eerst mee speelt heeft de rechten op dat moment. We hebben dus evenveel jongens als meisjesspeelgoed in huis. En toch speelt m'n zoon aaaaltijd met de auto's en m'n dochter met poppen. Ze wisselen heus wel eens maar ze hebben echt de meeste interesse in speelgoed wat bij hun gender past. Kleuren maken ze niks uit. Genderneutraal, tja ze kiezen zelf. Maar mijn zoontje draagt wel roze nagellak (op 1 voet want hij had niet het geduld voor de rest van z'n nagels). Voor de familiefoto bij de fotograaf heb ik de nagellak bij beide kindjes verwijderd, staat toch minder netjes...zeker dat ene voetje ;) )

7 jaar geleden

Onze zoon ( word in december 4) had laatst ook roze glitter nagellak op naar de peuterspeelzaal

7 jaar geleden

Mijn zoon heeft roze kaplaarzen, hij vind ze mooi... mijn dochter een spiderman jas, vind ze mooi... waarom zou ik ze dat ontzeggen? Doe maar gek de wereld is al gewoon genoeg:)

7 jaar geleden

Zoontje (nu 3,5) wilde toen hij klein was een haarband in en achter de poppenwagen. De pop werd overal mee naar toegesleept, super schattig. Nu sinds enkele weken pronkt er mooie glitter roze nagellak op zijn tenen (vakkundig elke keer bij gewerkt door zijn nicht van 10 jaar) en staat hij soms met een prinsessenjurk aan. Hij speelt ook graag met de treinbaan en met auto's, kan als een echte jongen de boel afbreken en zijn oren niet gebruiken en meisjes plagen die super zoet met de poppen aan t spelen zijn! Ik vind alles best (de meisjes plagen wordt uiteraard wat van gezegd) zolang hij zich maar kan ontwikkelen hoe hij wil en binnen de grenzen die pappa en mamma aangeven.