Snap

Rivaliteit tussen broers en zussen

Zodra de baby geboren is kan de oudste even jaloers zijn op zijn jongere broertje of zusje, maar dit gevoel ebt na een tijdje meestal vanzelf weg. Tot de jongste een jaar of 4 is spelen broers en zussen in veel gevallen heel lief met elkaar. Wanneer de jongste rond de 4 jaar is begint hij vaak een sterke eigen mening en een eigen leven te krijgen, waardoor lang niet alles meer gewoon goed is. Het gevolg kan zijn: veel ruzie of rivaliteit tussen broers en/of zussen. Hoe ga je daar als ouder mee om?

Wat is de reden van veel ruzie of rivaliteit tussen je kinderen?

Kijk eerst eens goed naar je kinderen. Is er een reden voor jaloezie of een gevoel van rivaliteit bij één van je kinderen? Heb je misschien onbewust de neiging om de jongste de hand boven het hoofd te houden? of vergelijk je je kinderen regelmatig hardop? Is de één veel slimmer of mooier dan de ander? Of heeft de één misschien veel meer vriendjes? Zet alles eens goed op een rijtje en observeer je kinderen extra.

Praten!

Er zijn normaal gesproken meerdere oorzaken, maar zodra je de belangrijkste oorzaak hebt achterhaald is het goed om hier samen met je kinderen over te praten. Vooral wanneer de rivaliteit of jaloezie redelijk gelijk op gaat is het goed om het één en ander uit te leggen. Zo kan je vertellen dat  je kinderen niet hetzelfde zijn, maar dat ze allebei hun eigen kwaliteiten hebben en ook hun eigen vriendjes en hun eigen klas. Onderling vergelijken is dus helemaal niet nodig. Het belangrijkste is om het gesprek af te sluiten met de woorden dat jij en je partner van alle kinderen evenveel houden.

Even 'één op één aandacht'

Plan regelmatig één op één aandacht. Zo kun je een keer alleen met de jongste naar de speeltuin gaan en een andere keer alleen met de oudste naar de bioscoop. Ook thuis kun je prima één op één aandacht plannen. Wanneer de oudste een speelafspraak heeft, kun je met de jongste een spelletje doen of boekjes lezen en andersom. Je zult zien dat één op één aandacht wonderen doet!

De oudste is ook echt de oudste

Vaak heeft de jongste nog wat extra hulp en aandacht nodig. Bovendien hebben veel moeders de neiging om de jongste altijd als 'klein' te blijven zien, waardoor de eisen voor de jongste lager zijn. Op deze manier kan de oudste zicht achtergesteld voelen. Draai het eens om: laat je oudste af en toe in het weekend 'stiekem' wat langer opblijven. Ook in andere dingen mag je best onderscheid maken: geef de jongste bijvoorbeeld nog geen (of minder) zakgeld en de oudste al wel.

Wees geduldig

Wanneer je continu het gevoel hebt dat je van moeder in een politie agent bent veranderd is dat erg vervelend. Probeer toch geduldig te blijven en bedenk dat het maar een fase is. In enkele gevallen passen de karakters van de kinderen echt niet bij elkaar, maar meestal is dat niet het geval en krijgen broers en/of zussen een hele sterke band als ze wat ouder zijn.

Is er rivaliteit tussen jouw kinderen en hoe ga jij hiermee om? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Nienke

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.