Problemen bij het geven van borstvoeding
De meeste moeders willen het liefst borstvoeding geven. Of het in ieder geval proberen. Hoewel borstvoeding gezien wordt als de beste voeding voor je baby, gaat het geven ervan niet altijd even gemakkelijk. We hebben de meest voorkomende problemen voor je op een rijtje gezet.
Borstvoeding komt niet op gang
De eerste dagen na de geboorte zijn belangrijk om de borstvoeding goed op gang te krijgen. Je lichaam regelt dit vanzelf, maar je baby moet wel drinken om de aanmaak te stimuleren. Dit doe je door je kindje voldoende aan te leggen. Vaak is het aanleggen dan ook het probleem. Als je baby verkeerd is aangelegd, kan hij niet goed zuigen waardoor hij amper weinig melk binnenkrijgt. Huid op huid contact is belangrijk bij het aanleggen, maar het is wellicht misschien even zoeken naar de juiste houding voor zowel jou als je baby. Vraag je kraamhulp om hulp en advies als aanleggen lastig is. Als je kindje meer gaat drinken, komt de borstvoeding vanzelf beter op gang.
Tepelkloven
Een veelvoorkomende klacht bij het geven van borstvoeding zijn tepelkloven. Tepelkloofjes zijn kleine wondjes op en rond je tepel die ontstaan door onder andere verkeerd aanleggen, stuwing en spruw.
Hulp bij tepelkloven
Ook hier is het weer belangrijk om te kijken naar de aanleghouding. Hoe beter je jouw baby’tje aanlegt, hoe minder kans je hebt op tepelkoven. Heb je tepelkloven? Dan dan kun je de pijn verzachten door je tepels na het voeden aan de lucht te laten drogen eventueel met een druppel moedermelk op je tepel (niet bij spruw). Je kunt je tepels ook insmeren met een crème op basis van gezuiverde lanoline (te koop bij de drogist of apotheek). Deze hoef je er bij de volgende voeding niet af te halen en is niet schadelijk voor je baby. Vermijd kleding die langs je tepels schuurt en gebruik eventueel gel pads of borstschelpen. Het gebruik van tepelhoedjes wordt afgeraden bij tepelkloven. Probeer stuwing te voorkomen en leg eventueel vaker aan, zodat je kindje minder gulzig is en minder hard zuigt.
Spruw
Spruw is een soort schimmel en wordt veroorzaakt door de Candida Albicans schimmel. Heb je opeens pijnlijke, jeukende en/of rode tepels, een branderige pijn en steken in je borst, verstopte melkkanaaltjes, schilfers, eventueel gepaard met tepelkloofjes? Dan kan het zijn dat je last hebt van Candida Albicans (spruw). Ook je kindje kan last hebben van spruw.
SBij spruw dien moet je altijd je huisarts inschakelen te schakelen. Deze schrijft eventueel iets voor zowel jou als je kindje voor. Meer over spruw bij jou en je baby lees je hier.
Borstontsteking
Een borstontsteking wordt meestal veroorzaakt door melkstase (melkstilstand in de borst) en leidt vaak tot verminderde melkproductie. Symptomen van een borstontsteking zijn:
- koorts boven 38,5 °C;(spier)pijn in het lichaam, een grieperig gevoel;
- gelokaliseerde rode, pijnlijke plek op de borst.
Een borstontsteking is vervelend en pijnlijk, maar niet schadelijk voor je baby. Je bent wellicht misschien geneigd om met de pijnlijke borst geen borstvoeding meer te geven, maar dit is juist nodig voor een snelle genezing. De ontstoken borst moet namelijk goed leeg gedronken worden. Koude kompressen en gekneusde, koude koolbladeren kunnen verlichten de pijn verzachten. Warmte en warmte kompressen bevorderen de doorstroming van de melk.
Bij aanhoudende koorts kan eventueel een antibioticum voorgeschreven worden. Daarnaast kan paracetamol of Ibuprofen gebruikt worden.
Vraag bij een borstontsteking altijd advies aan je kraamhulp, lactatiekundige of de huisarts.
Heb jij problemen met borstvoeding geven, een vraag of een tip? Laat een reactie achter!
Anoniem
Gelukkig heb ik zelf nooit problemen gehad met borstvoeding geven. Bij onze tweede dochter heb ik het alleen niet meer gedaan. Als je geen borstvoeding geeft ben je toch iets minder afhankelijk, althans, dat voelt zo. Zo voorkom je natuurlijk ook alle kwaaltjes en kan je man ook midden in de nacht zijn bed uit, haha!