Snap

Postnatale depressie bij papa?

Het doet me zoveel pijn om te zien hoe gek S. is op haar papa maar dat hij dit als hij zon bui heeft gewoon niet meer kan zien.

Sinds S. is geboren ben ik verliefd, ik ben geduldiger dan ooit (wat ik nooit van mezelf had verwacht), ik blijf rustig en kan er allemaal goed mee omgaan. Natuurlijk heb ik het ook wel eens moeilijk, als ik een dagje niet zo lekker ben of als S. last heeft van de 3 H’s. Maar ik kan het dan nog wel goed relativeren en weet: het gaat voorbij! Dan is het maar een dagje geen was gedaan of iets makkelijks eten, S. heeft mij nodig.

Mijn man F. heeft hier sinds de geboorte van S. meer moeite mee. We hebben meerdere malen gesproken over het feit dan een grote reis er waarschijnlijk niet in zit (omdat hij dit zelf niet zien zitten met S.) en dat we nu best veel moeten laten (etentjes, filmpje pakken ect.). Ik vind dit allemaal prima S. geeft mij er zoveel ander moois voor terug. Ik heb ook niet meer de behoefte om dit allemaal te doen. F. Mist dit wel. Hij pakt gelukkig steeds meer dingen op met vrienden maar de dagelijkse sleur vind hij moeilijk. 

Op maandag heeft F. papadag, er zijn meerdere dagen geweest dat S. niet zo lekker was en dan wilt ze veel bij mama/papa zijn. F. Vind dit moeilijk om mee om te gaan, als ik dan thuis kom uit mijn werk is het eerste wat hij doet S. aan mij geven met een gezicht waar onweer boven hangt, ik vraag dan wat er is en hij geeft dan aan er helemaal klaar mee te zijn. Vervolgens “negeert” hij S. de rest v.d. avond. Hij helpt nog wel met het naar bed brengen maar heeft weinig geduld meer met S. Zegt geïrriteerd haar naam ze bvb tegenstribbelt met het uitkleden of niet doet wat hij wilt. Ik weet dat ze gewoon moe is en daarom wat zeurderig en heb ondertussen mijn trucjes. Als ik hem een tip geef word dit me meestal niet in dank afgenomen. Ook als F. een niet zon leuke dag heeft gehad op het werk, beïnvloed dit zijn humeur zodanig dat hij de rest v.d. avond niet te genieten is. Hij zegt wel vrolijk hoi tegen S. knuffelt even met haar, maar ik zie dan al snel dat het weer zover is. Hij kan het dan niet eens opbrengen om even een half uurtje met S. te spelen terwijl ik eten koken ben. Hij zet S. op de grond en zegt dat ze zelf moet gaan spelen (hallo! Ze is 10 maanden), die dat niet wilt en gaat huilen/zeuren en F. wordt nog geïrriteerder dan hij al was.

Dit is helaas iets wat bijna wekelijks voorkomt. Ik heb al meerdere malen duidelijk gemaakt dat ik dit niet zo wil en dat S. dit steeds meer begint te merken. Ook probeer ik uit te leggen dat het een wisselwerking is, dus als hij geïrriteerd is S. dit aanvoelt dat en dat ze dan nog “huileriger” wordt. Als de bui van F. voorbij is snapt hij dat ook, biedt ook zijn excuses aan en dat hij eraan gaat werken maar vooralsnog is er geen verbetering.

Is dit herkenbaar voor iemand? Ook hierdoor voel ik me soms zo alleen. En het doet me zoveel pijn om te zien hoe gek S. is op haar papa maar dat hij dit als hij zon bui heeft gewoon niet meer kan zien. 

Aanvulling gezien de reacties: We gaan nu c.a 1x pm met zn 2en weg, eten, bios, hotelletje ect. Even L. en F. tijd. En dat vinden we beide ook fijn.

7 jaar geleden

Haha ja herkenbaar. Ook voor papa's verandert er veel en t eerste jaar is t moeilijkst. Als ze streken uit gaan halen worden ze voor papa's pas aantrekkelijker. MIjn man heeft onze dochter wel eens aan mij gegeven met de mededeling duik de krog in. Haha ladderzat thuisgekomen vertelde hij dat hij bang was. bang te kort te schieten, bang t niet goed te doen. Kortom bang van een huilend kind. Wij herkennen de verschillende huiltjes. Poepbroek, simmen, echt ziekjes e.d. Papa's vaak niet. ik heb hem t verschil geleerd tussen de huiltjes en de hemel ingeprezen . En kijk een perfecte papa al heel wat jaren. Kortom papa's moeten iets langer t leren. ten slotte hebben wij negen maanden in de buik voorsprong. de meeste papa's komt t echte grote besef pas bij de baby in de armen gelegd krijgen.Kortom ff wachten en paps krijgt de rust ook. Prijs hem de hemel in op al wat goed kom en het komt goed. Vaak is t een zelfvertrouwen probleem. net zoals de meeste papa's de baby's klein o zo breekbaar achten en bang zijn t pijn te doen met aankleden. Wel goed dat je samen ook tijd maakt

7 jaar geleden

Hoi Lin87, Ik heb jouw verhaal gelezen en vind er 2 kanten aan zitten... Ik ben in april 2016 ook bevallen van een meisje. Mijn vriend had dezelfde moeite als jouw man: moeite met sleur en het missen van een bioscoopje pakken of een etentje. Aan de ene kant had ik zoiets van "Hallo! Dat weet je als je een kind krijgt, dus pas je erop aan!" De andere kant is dat een man ook geduldiger en vrolijker wordt als je laat merken dat je hem niet vergeet. Verras je man eens op een moment dat de kleine meid lekker rustig is of laat eens iemand oppassen als dat mogelijk is om samen iets leuks te doen. Vergeet niet dat jullie niet alleen de "ouders van" zijn, maar ook nog een stel!

7 jaar geleden

Hier is het ook heel herkenbaar. Mijn man heeft regelmatig gezegd na de geboorte van onze eerste kind, dat hij het eerste jaar als een hel heeft ervaren...das zeker niet leuk om te horen en doet echt pijn. Onze zoon is nu 3 jaar en nu zijn ze dikke vrienden :). Sinds 3 maanden hebben we ook een dochtertje en ondanks dat mijn man een baby echt verschrikkelijk vindt (zoals hij zelf zegt) blijft hij toch moeite doen. Verschonen, spelen, liedjes zingen. Maar zodra ze begint te huilen, gaat er een knop om en vindt hij het helemaal niets meer. Als ik zo de andere reacties lees, schijnt het toch iets 'normaals' te zijn voor papa's.

7 jaar geleden

Je man heeft andere verwachtingen van vaderschap dan de praktijk biedt. Heel herkenbaar ik heb het met mijn moederschap. De clue is eigenlijk om een gesprek aan te gaan wat zijn verwachtingen zijn en hierin een weg te vinden. Veelal ligt je eigen opvoeding hieraan ten grondslag. Waarschijnlijk is hij vooral erg bezorgd het niet goed te doen. Sterkte ermee en hopelijk vind hij zijn weg.