Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Pakjesavond: back to basic!

Die tijd is nu voorbij. Vanaf nu is pakjesavond: back to basic!

Wie herinnert zich de pakjesavonden van de jaren 70 of 80 niet? Gezellig met zijn allen spelletjes doen rond de open haard. Het hele gezin warm en tevreden met de paar cadeautjes en de lekkere chocolade. De laatste jaren willen mensen steeds meer en wordt pakjesavond ontzettend groots aangepakt. Veel ouders hebben rond de feestdagen zelfs een knoop in hun maag omdat ze de financiën niet meer rond krijgen. Die tijd is nu voorbij. Vanaf nu is pakjesavond: back to basic!

 

Back to basic cadeautips

Natuurlijk horen er bij Sinterklaas cadeautjes, maar teveel cadeautjes werkt alleen maar onrust in de hand. De meeste kinderen raken namelijk overprikkeld van een berg cadeaus. Daarnaast worden ze van een overvloed aan cadeaus alleen maar hebberig. Bepaal daarom van te voren het aantal cadeaus per kind. Om te voorkomen dat je kind alleen maar speelgoed krijgt, kan je een bepaalde structuur per kind aanhouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: een spel, een boekje, een kledingstuk, twee stukken speelgoed en snoepgoed. Kinderen zijn met een mooie pyjama of jurkje vaak net zo blij als met speelgoed en wanneer je kind net een kledingstuk nodig heeft, komt dit voor jullie budgettair natuurlijk ook prima uit.

Schaam je niet om spullen tweedehands te kopen. Zo kan je op Marktplaats of bij de Kringloop vaak nog prima speelgoed kopen voor bijna niets. Kijk daar dan ook eens voor die langgekoesterde Nintendo DS of die houten poppenkast.

Vooral voor jonge kinderen is het inpakpapier vaak net zo leuk als het cadeau zelf. Zorg dan ook voor mooi Sinterklaasinpakpapier, eventueel met mooie linten of naamkaartjes. Wil je kind graag 'een heel groot cadeau'? Verpak het cadeautje in een grote doos en je kind zal gegarandeerd onder de indruk zijn!

 

Back to basic eettips

Pakjesavond is nou niet bepaald de avond bij uitstek om uren in de keuken te staan. De kinderen zijn vaak onrustig en vragen al jouw aandacht. Het is dan ook een aanrader om het eten op pakjesavond ook basic te houden. Een pan macaroni of tomatensoep met stokbrood gaat er bij de meeste kinderen en volwassenen prima in en kost bovendien weinig tijd en geld.

Liever iets origineler? Bak pannenkoeken ( met kant en klare pannenkoeken gaat het ook uitstekend )en leg daar een paar pepernoten in. Vouw de pannenkoek als een soort zakje bij elkaar en maak de bovenkant dicht met een drop/fruitveter. Zo heb je een eetbare zak van Sinterklaas. De kinderen zullen het erg grappig vinden en er zeker van smullen.

 

Goedkope, gezellige activiteiten

Probeer het accent op pakjesavond eens niet op de cadeaus te leggen, maar op de gezelligheid. Er zijn in elke leeftijdscategorie diverse activiteiten te bedenken:

Vraag buren of vrienden om verkleed als Sinterklaas en zijn Piet(en) langs te komen.

Doe een 'spelletjesmarathon'

Pak de cadeautjes uit met een Sinterklaasdobbelspel

Maak een pakjesspeurtocht door het hele huis

Versier samen Peperkoekhuisjes

Ga sjoelen

Kijk Sinterklaasfilms

Dans op Sinterklaasliedjes

 

 

 

Alvast een hele fijne, back to basic pakjesavond toegewenst voor allemaal!

 

 

 

Geschreven door mama Nienke