Snap

Over social media, foto's en misbruik

Foto's van haar zijkant, bewogen foto's of geen foto. Dat is niet omdat ik een slechte fotograaf ben. Het nieuws bevestigd mijn gevoel.

Regelmatig zie ik prachtige foto's voorbij komen van kinderen, zowel hier op mamaplaats, als op facebook. Trots worden alle mijlpalen gedeeld. En trotse mama als ik zelf ben, snap ik dat helemaal. Ik kom dan ook regelmatig in de verleiding om zelf alle mijlpalen van dochterlief te delen, met een paar mooie foto's erbij. Maar ik doe het niet. Of beter gezegd, bijna niet. 

In het nieuws
Ooit heb ik eens een nieuwsartikel gelezen, over dat er mensen zijn, die foto's van anderen van internet plukken en daar zelf een heel verhaal om heen verzinnen, alsof het hun eigen foto's (en kinderen) zijn. Dat klinkt nog redelijk onschuldig, maar het idee dat een onbekend iemand mijn foto's in zijn of haar bezig heeft en daar dus mee kan doen en laten wat diegene zelf wilt, heeft me wel wat angst aangejaagd. Toen ik eenmaal bevallen was van dochterlief, heb ik dan ook mijn Facebookprofiel op privé gezet, waardoor alleen vrienden van mij, mijn foto's kunnen zien. Dat voelde meteen al een stuk beter.

Foto's delen en kopiëren 
Toen heb ik een paar foto's van dochterlief op facebook gezet, waarna ik natuurlijk leuke reacties kreeg, dus dat was helemaal leuk. Echter deelde een van mijn vrienden een van mijn foto's. Zonder kwade bedoelingen overigens, maar toch. Toen ik verder op onderzoek uitging, viel mij op dat je daar dus niets tegen kunt doen. Iedereen die jouw foto's kan zien, kan ze ook delen. En zodra ze gedeeld zijn, heb je er al helemaal niets meer over te zeggen, al hun vrienden kunnen dan dus jouw foto zien. Nu krijg je nog een berichtje wanneer iemand jouw foto deelt, maar wanneer iemand de foto kopieert, merk je daar dus helemaal niets van. Uiteindelijk heb ik mijn vriendenlijst zodanig uitgedund, naar mensen die ik in 'reallife' nog ooit zie, zodat ik in ieder geval daar nog een beetje een gevoel van controle over heb. 

Opnieuw in het nieuws
Nu stond er afgelopen week op het voorblad van de krant weer een artikel over privé foto's op het internet. Het artikel in kwestie ging over een 13 jarig (Nederlands) meisje, welk een wereldwijd "pedo-icoon" is geworden. Niet omdat iemand kwaadwillend foto's en filmpjes van haar heeft gemaakt en over internet heeft verspreid, maar omdat haar vader jaren lang, met de beste bedoelingen, foto's van haar op social media heeft gedeeld. Gewone, alledaagse, brave foto's. Deze foto's zijn door derden van internet gehaald, bewerkt en voorzien van pornografische teksten. Het gaat zelfs zover dat ze een "fanclub" heeft, welke haar ook daadwerkelijk opzoeken. Het meisje gaat nu onder beveiliging naar school en kan niet meer bijvoorbeeld naar hockey. En ze is niet de enige..

Social media maar met mate
Ik schrok van het artikel, maar het bevestigde wel meteen mijn ideeën over foto's van mijn dochter op internet. Ook ik vind het leuk om mijn trots te showen en zeker wanneer ik een mooie foto heb, wil ik hem het liefst aan (bijna) de hele wereld showen. In ieder geval aan mijn vrienden. Dus ook ik deel zo nu en dan foto's op internet. Maar wel met een aantal stellingsregels; een nieuwe foto erop, is een oude eraf. Foto's van mijn dochter deel ik alleen met "vrienden". Uiteraard geen naakt foto's. En niet te veel (als ik twee foto's in de maand post, is het veel). 

Ook hier op mamaplaats ben ik voorzichtig, zo gebruik ik vaak plaatjes van internet, of gebruik ik foto's van dochterlief waarbij je haar van de achterkant of zijkant ziet. Een enkele foto van de voorkant, maar dan moet de foto ofwel van "slechte" kwaliteit zijn (dat je het haar niet heel goed ziet), ofwel haar gezicht is (gedeeltelijk) bedekt en foto's met de ogen dicht (vaak in combinatie met het (gedeeltelijk) bedekken van het gezicht). Ook de naam van mijn dochter gebruik ik niet. 

En natuurlijk, daarmee houdt ik kwaadwillenden ook niet helemaal buiten de deur, maar ik hoop het in ieder geval iets onaantrekkelijker/ongemakkelijker te maken. Ik wil er ook niet helemaal mee ophouden, immers brengt het ook zoveel moois, maar voorzichtigheid is geboden, vind ik. Nu is het echt niet mijn bedoeling om met dit verhaal anderen aan te vallen over het feit dat ze foto's van hun kind op social media plaatsen, want ik geef toe, ik vind het ook leuk om ze te zien! Ik wil alleen meegeven; denk even na over het artikel en je eigen social media gebruik. 

Bij deze nog de link naar (een gedeelte van) het artikel: "Help mijn dochter is een pedo icoon"

8 jaar geleden

LOL man tādas kastes ir skolā. Visa mana skola ir tā saacumā Eko skola . Mēs vācam makalatūru šādās kastēs. Mūsu klases zēni nesa makalatūru un nolēma palēkās pa miskastēm kur jāmet makalatūra

8 jaar geleden

Ik deed het wel. Nu niet meer. Ik plaats inderdaad ook alleen nog maar foto's waarop ze niet (goed) te zien zijn. Of alleen een deel zijkant of achterkant. Zo genieten vrienden en verre families toch een beetje mee, maar sluit ik ook een hoop misbruik uit!

8 jaar geleden

Dat is inderdaad ook een belangrijk aandachtspunt! Nog meer redenen om het niet te doen. Ben wel benieuwd of we je hond nog eens op een billboard mogen bewonderen ;)

8 jaar geleden

Ik plaats nooit foto's van mijn dochter op Facebook. Niet alleen vanwege de gruwelverhalen die je hebt beschreven, maar ook omdat alle foto's hoe dan ook eigendom zijn en blijven van Facebook. Verwijderen heeft geen zin, ze blijven bij hen op de server staan. Daarnaast mogen zij zonder toestemming jouw foto's gebruiken voor reclame of op een billboard. Ik val ook niemand aan die wel allerlei foto's op Facebook plaatst, iedereen moet het zelf weten. Ik doe het niet. Ik plaats wel foto's van de hond. Hij mag best op een billboard ;-)