Snap

Opvoeding als een religie

Of we nu verse voeding geven of voeding uit potjes we doen allemaal ons best. Maar waarom is het dan toch zo dat deze keuzes ons verdeeld?

Het voelt steeds meer als of opvoeden een religie is. Moeders prediken hun eigen opvoeding als de heilige graal. Wordt hiervan afgeweken ben je barbaars! Van een andere soort. Met verschillende stromingen en gedachtes die moeders vertegenwoordigen. Het begint met goed en of fout. Jij geeft geen borstvoeding? FOUT ! Gij die uw kind niet het beste gunt! Schaam je diep! Onverantwoord! Het wordt je opgelegd. Maar waarom is het zo dat hun juist denken vrij te zijn die juist andere afrekenen op hun keuzes. Draait het niet om liefde? En je best doen?

Gij die regels stelt aan je kroost! Hoe kun je dit doen?! Ze moeten zich toch juist buiten de grenzen kunnen bewegen om achter te kunnen komen wie ze zijn!

Gij die je kind niet in de hipste nieuwste mode laat rondlopen! Dat wordt in de kleuterklassen al als zielig ervaren! Hoe kun je dit je kind aandoen. Eigen schuld als je kind dan dadelijk gepest wordt.

Gij die je kind ranja geeft in plaats van water en of slappe thee. Gij die je kind een koekje mee naar school geeft! Al die suikers!!

Gij die je kind streng toespreekt! Met stemverheffing!!! Waar andere bij zijn!!!!!!!

Waarom voelt het steeds meer dat jezelf moet verantwoorden en dat je dus niet bij bepaalde groeperingen hoort omdat je kind geen borstvoeding hebt gegeven of geen carrière hebt als moeder. Dat je niet sport of juist wel. Dat je weer slank bent na de bevalling of juist denkt wat interesseren mij die extra kilo's.

Misschien bestaan deze opvoedreligie`s wel al honderden jaren maar valt het mij nu pas op. Nu ik zelf moeder ben en mij bizar genoeg moet verantwoorden. Mijn vriendinnen andere keuzes maken en ik daardoor er niet meer bij hoor. Uiteindelijk maken we toch allemaal keuzes die binnen onze macht liggen waarbij wij denken dat deze de beste zijn voor onze kinderen. We maken keuzes uit liefde voor ons kind en voor ons zelf.

Koekjes, kinderopvang, kleren met gaten, dure kinderschoenen, gezonde traktaties, flesvoeding, speen, dagelijks bad, tv kijken, voeding uit potjes.

Laten we hiervan bewust zijn en laten we eens tolerant zijn en de andere manieren van opvoeden niet veroordelen maar gewoon registreren en eens in gesprek gaan met zo`n moeder. Want of we nu wel of geen uitersten van elkaar zijn uiteindelijk zijn we allemaal apetrots op ons grut en onzeker of dit het beste is!

7 jaar geleden

Ik wilde heel graag potjes, maar mijn kinderen niet dus ik had pech haha

7 jaar geleden

Ach we doen allemaal maar een dotje. ;) Ben niet zo van de boekjes, er kwam er geen mee bij de bevalling

7 jaar geleden

Good for you!!!

7 jaar geleden

Ik doe zeker wat ik zelf wil verder kwa vast voedsel wel alles vers niks uit potjes .... en ik heb ook afstand van hun gedaan omdat het erger werd ... mocht zelf niks meer leek het wel .... dus voor veiligheid van mijn kinderen gekapt met hun is beter zo dan dat je idd gek word van gezeur ... zo als bv jullie meiden kijken te veel tv terwijl ze ook veel buiten spelen .... ik heb altijd mijn moeder gevoel gevolgt en dat is tot nu toe altijd de juiste keuze geweest ... kwa fles voeding moest ik wel kunst doen omdat ik geen keus had gaf niet genoeg en kwam ook niet op gang bij beide meiden .... voor mij is het belangrijk dat ze gezond kunnen opgroeien en de wereld kunnen ontdekke. Ze moeten toch wel kind kunnen zijn .... en daar hebben wij wel grenzen in en dat weten ze ook .... ik laat mij de les niet lezen hoor heb toen vaak genoeg gezecht wie zijn kinderen zijn het die van jullie of ons wij moeten ze opvoeden niet jullie ... en nu er geen contact meer de oudste heeft geen blauwe plekken meer en de kids zijn een stuk vrolijler en beginnen weer hun zelf te worden ... tja soms moet je keuzes maken en ik heb wijs voor me gezin gekozen niet voor een buitenstaander... mijn gezin is mijn alles en wie daar aankomt kan weg wezen