Snap

Neurofeedback bij kinderen

Tegenwoordig hoor je het steeds meer: kinderen die zich moeilijk kunnen concentreren, onrustig zijn of slecht slapen. Vooral bij een diagnose als ADD of ADHD wordt regelmatig een behandeling met medicijnen voorgesteld. Als ouder sta je hier vanzelfsprekend niet om te juichen. Soms kan het echt niet anders, maar vaak is er ook een prima alternatief voor deze klachten zonder medicijnen: Neurofeedback. Inmiddels blijkt uit wetenschappelijk onderzoek zelfs dat Neurofeedback therapie bij kinderen met ADD/ADHD net zo effectief is als een behandeling met medicijnen. Zo`n 70 procent van de kinderen heeft er blijvend baat bij.

Neurofeedback; bij welke klachten?

Neurofeedback kan bij vele klachten van psychische aard een uitkomst zijn:

  • ADHD / ADD
  • Autisme
  • Syndroom van Asperger
  • Dyslexie / Dyscalculie
  • Epilepsie
  • Migraine
  • Slaapproblemen
  • Angst/paniekstoornissen
  • Stress gerelateerde klachten
  • Depressie

Hoe gaat Neurofeedback therapie bij kinderen in zijn werk?

Bij bovengenoemde klachten is de hersenactiviteit vaak afwijkend. Er zal eerst een intake plaatsvinden om de aard van de klacht te bespreken en vervolgens wordt de hersenactiviteit van het kind gemeten. Dit klinkt waarschijnlijk enger dan het is. Je kind krijgt een soort badmuts op met een aantal elektroden. Hier voelt hij helemaal niets van. De elektroden zijn aangesloten op speciale apparatuur die de hersengolven van het kind meet. De gemeten hersenactiviteit wordt vergeleken met de database van kinderen van dezelfde leeftijd zonder klachten. Op deze manier is het eenvoudiger om de hersenen als het ware te kunnen resetten. De afwijkende hersenactiviteit wordt getraind. Dit gebeurt onder andere door middel van het laten zien van filmpjes, terwijl het kind wederom is aangesloten op speciale apparatuur. Er zijn gemiddeld 25 a 40 behandelingen nodig om een goed effect te verkrijgen.

Vanaf welke leeftijd neurofeedback?

Officieel is Neurofeedback geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Toch is deze methode bij jonge kinderen niet altijd mogelijk. Het kind moet in staat zijn om een poosje rustig stil te zitten. Daarnaast moet het wel mogelijk zijn om het kind het één en ander aan te leren. Neurofeedback wordt dan meestal ook pas toegepast bij kinderen vanaf 7 a 8 jaar.

Vergoeding

Neurofeedback is een behoorlijk effectieve, maar ook prijzige methode. Het is dus belangrijk om van te voren goed uit te zoeken of je recht hebt op een vergoeding en de hoogte daarvan. Neurofeedback valt op dit moment (nog) niet onder de basisverzekering, maar wordt wel vergoed vanuit diverse aanvullende verzekeringen. Informeer hiervoor even bij je zorgverzekeraar.

Heb jij al ervaring met neurofeedback bij kinderen? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Nienke

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.