Snap

Mijn eerste zwangerschap en pcos

Samen maak je de keuze om proberen zwanger te raken Ik stop met de pil & dan volgt er geen menstruatie .......

3 maanden gestopt met de pil en nog geen enkele menstruatie te bekennen & ook geen positieve zwangerschapstest 

Toch maar even een telefoontje gepleegd met de huisarts . Tijdens het bezoek gepraat en een inwendig onderzoek . Conclusie : ontpillen , kom maar terug als je over 3 maanden nog geen menstruatie heb gehad . 

5 maanden ...nog geen bloeding te bekennen & de test is negatief . Even gegoogeld en ik kwam terecht op PCOS ... wat is dat ?! Bepaalde symptomen heb ik , maar er is totaal geen sprake van overgewicht ...goed , We laten het rusten 

Ik heb weer de huisarts gebeld . Bij het bezoek heeft de huisarts mij doorgestuurd naar de gynaecoloog & vertelde mij dit eigelijk al eerder te willen doen , heel het "ontpillen" is een broodje aap verhaal . Het hoort niet dat een menstruatie zo lang weg blijft , aangezien de cyclus altijd regelmatig is geweest ( voor her gebruik van de pil ) 

Bij de gynaecoloog hebben  we een gesprek gevoerd en een inwendig onderzoek . Conclusie : Mw u heeft pcos & dmv medicatie zullen we proberen een eisprong op te wekken , als u hier zelf ook achter staat...

Ja prima doen we ! Ik wil zsm zwanger raken , die 5 maanden die voorbij zijn is al verloren tijd . Maar ho , wacht wat zei ze nou allemaal?! Pcos ?! Geen eisprong ? Verminderd vruchtbaar ?! Eiblaasjes ?! Cystes ?! Mannelijk hormoon ?! 

Juist , de helft dus niet onthouden. Ik heb gelukkig een aantal informatie folders meegekregen en heb mijzelf ingelezen via internet . 

Bij PCOS groeien er wel eiblaasjes ( zoals iedere maand, bij iedere vrouw !) maar op een gegeven moment stoppen deze met groeien , waardoor de eiblaasjes niet springen ( Geen eisprong !) en er geen menstruatie optreed... op de echo waren bij mijn eierstokken dan ook een soort van "kralenkettingen" te zien met eiblaasjes .opgekropte en onvergroeide eiblaasjes die zich niet verder gingen ontwikkelen 

Een zaadcel kan dus geen eitje vinden om zich mee samen te smelten .

Oorzaak ? Volgens de gynaecoloog in mijn situatie "onduidelijk" . Ik heb geen overgewicht , ook nooit gehad ! Dit schijnt wel 1 van de hoofd oorzaken te zijn . Juist ... een oorzaak is in mijn ogen NIET  onbekend/onduidelijk, er moet een reden voor het ontwikkelen van mijn PCOS zijn 

PCOS wordt veroorzaak door insuline resistentie als gevolgen van overgewicht  ( suiker ) ....maar ik heb geen overgewicht , ook nooit gehad !!

Insuline resistentie betekent dat er een overproductie plaats vindt van het hormoon insuline. Te veel van dit hormoon in je bloed veroorzaakt een tsunami aan hormoonproblemen. Het triggert onder andere een overproductie van mannelijke hormonen, ontstekingsreacties en het energie niveau zakt in elkaar doordat er overgeschakeld wordt naar een snelle, maar kortstondige suikerverbranding, waardoor je enorm snel uitgeput raakt.

Maar ....niet alleen overgewicht maar ook de voedingsindustrie & het gebruikt van de anticonceptie pil zijn veroorzakers van de insuline resistentie met het gevolg de PCOS . 

Je kan er voor kiezen om je eetpatroon te veranderen of te beginnen met medicatie om de eisprong op te wekken .

Ik koos voor het laatste , ik heb de pil de schuld gegeven voor mijn PCOS. omdat ik merkte dat zodra ik gestopt was met de pil ik mij totaal anders voelden. Ik had mijzelf weer terug, ik had meer energie , ik wist hoe ik mij voelde ( voorheen wist ik het niet goed , al lachte ik veel& kwam ik vrolijk over , hoe voelde ik me daadwerkelijk ?!) . De pil heeft mijn hormoonhuishouding & mijzelf een schop gegeven ....De pil die ik 10-11 jr geslikt heb .....

Goed , even to the point

Eerst kreeg ik medicatie om een bloeding ( menstruatie ) op te wekken , ik geloof dat dit "Primolut " heette . Niet bij iedereen slaat dit aan , gelukkig bij mij wel . Op het moment dat er een bloeding plaats vond , was dit het startschot van mijn cyclus . Helder rood bloedverlies = dag 1.  Op dag 3 tm 7 moest ik " Clomid 50mg " slikken . 1 pil per dag . Deze pil zou ervoor zorgen dat mijn eitjes door bleven groeien en uiteindelijk zouden gaan springen ( = eisprong !)  Dit merkte je doordat je "vanzelf" weer ongesteld werd .80% werd binnen het half jaar zwanger met behulp van de " Clomid 50mg"

Mijn cyclus mocht niet langer duren dan 35 dagen , was dit wel het geval dan was ik OF zwanger OF de medicatie sloeg niet aan . De medicatie sloeg wel aan , 5 maanden lang heb ik mijn vruchtbare dagen & cyclus bijgehouden & de " Clomid 50mg" geslikt op de dagen . En oh wat voelde ik mij al die Tijd goed , ik had mezelf terug gevonden ! Ja ! Dit ben ik ! Het is heel moeilijk uit te leggen.... 

Er was geen zwangerschap maar wel medicatie die aansloeg . Er vond een eileider onderzoek plaats( HCG ) Inwendig werd er een vloeistof ingespoten om te kijken of de eileiders wel toegankelijk waren . , want waarom ontstond er geen zwangerschap ? Hebben we iets over het hoofd gezien , is er meer aan de hand , is er sprake van een verstopping/verkleving?  

Dit onderzoek vond plaats toen wij 5,5maand bezig waren met de clomid . 

Mijn eileiders waren goed toegankelijk , geen afwijkingen !  De arts zei nog :" we weten niet hoe het kan maar het komt voor dat vrouwen , na dit onderzoek , toch zwanger raken . Alsof alles even " schoon gespoeld " moest worden .  Als er aan het eind van de maand nog steeds geen sprake was van een zwangerschap werden we op de lijst gezet voor het IUI traject . De "Clomid 50 MG "    slaan aan , het is onnodig om deze te verhogen , dit kan namelijk zorgen voor over stimulatie ....

Maar goed .... 2 weken na het onderzoek zaten we ondertussen op  cyclusdag 35 & er was nog geen menstruatie te bekennen ..dat is gek ... meestal had ik rond dag 32-34 een menstruatie .... & wel hoor de volgende ochtend , op cyclusdag 36 , hadden we een positieve test in handen ! Zou het HSG-onderzoek daar dan toch invloed op hebben gehad ?! 

In mijn volgende blog vertel ik over mijn zwangerschap ,  heeft de PCOS hier invloed op gehad & hoe heb ik mijn zwangerschap ervaren , zijn alle clichés waar ?!?! 

6 jaar geleden

Wat bijzonder om te lezen Ja de 1 heeft geen eisprong en de ander maar zelden bij PCOS , maja 1 eisprong is voldoende ????

6 jaar geleden

De tijd gaat hard he ! Ik word er steeds "vrolijker" van om te horen/lezen dat er zoveel dames zijn doe hetzelfde ervaren als gevolgen van PCOS .

6 jaar geleden

Hai, interessant om te lezen. Ik lees mee. Ik heb zelf ook PCOS maar ook geen overgewicht of overbeharing. Eerste zwangerschap toch natuurlijk nu bij mijn 2e poging tot zwangerschap dachten we moeten toch aan Clomid beginnen maar ongesteldheid bleef uit nu weer natuurlijk in verwachting van ons 2e wondertje.

6 jaar geleden

ik heb ook pcos maar bij mij ook gekomen nadat ik gestopt was met de pil, maar niet metde reden om zwanger te worden dus wij hebben eigenlijk niets achter gezocht totdat ik na 5 maand heftige buikpijn kreeg en echo gehad om te kijken. Bij mij was na maand er na goed ongesteld en daarna echt last gehad elke keer. Bij mij was dus wel een eisprong maar afwachten wanneer ik ongesteld zou zijn. 3 jaar later proberen zwanger te worden en ging gelijk. Huisarts gevraagd met minder vruchtbaar.. hij zei dat was/kon je ook zijn maar omdat ik mijn lichaam tijd gegeven heb waardoor ik mijn cyclus wist.