Liefde op het eerste gezicht

Je kind is een stukje van jezelf. Het is in liefde ontstaan, als het goed is, en je wilt niets liever dan laten merken hoeveel jij van hem of haar houdt.

Je kind is een stukje van jezelf. Het is in liefde ontstaan, als het goed is, en je wilt niets liever dan laten merken hoeveel jij van hem of haar houdt. Je kind is een uniek persoontje en het is ook heel belangrijk om te laten merken hoe belangrijk hij of zij voor jou is.

Alleen heb je soms het gevoel dat je alleen maar geeft en niets van je kind terug krijgt. Dit hoeft niet perse het geval te zijn. Ieder kind heeft zijn of haar eigen manier van liefde uiten. Het is lastig om hier een patroon aan vast te plakken, aangezien elk kind dit weer anders zal doen. Hieronder vindt u toch een kleine poging.

Lichamelijk contact De band met de ouders laat zich in het prille begin blijken door lichamelijk contact. Bij baby’s is lichamelijk contact van cruciaal belang. Wie kent niet het verschijnsel dat een baby stil wordt zodra die door één van de ouders wordt opgepakt, maar lekker blijft krijsen zodra je hem of haar weer neerlegt?

Door regelmatig lichamelijk contact te hebben met je baby creëer je voor hem of haar een gevoel van veiligheid en geborgenheid.

Hij of zij heeft dit nodig om dit later weer aan jou terug te geven. Het is dus de kunst om een balans te vinden tussen afstand en nabijheid. Het is ook niet goed als je kind te aanhankelijk wordt. Maar een belangrijke manier van liefde uiten is voor kinderen toch wel lichamelijk contact.

Af en toe een knuffeltje, een klap op de schouder of een snelle kus kunnen belangrijke indicatoren zijn van de liefde van je kind voor jou.

Emoties Jij hebt emoties, je kind heeft ook emoties. Het is belangrijk dat er ruimte is om het hierover te hebben. Hierbij gaat het natuurlijk wel om tweerichtingsverkeer. Je kan niet van je kind verwachten dat het zijn of haar emoties uit als jij dat zelf ook niet doet.

Maar zodra een kind van je houdt en zich veilig voelt bij jou, zal hij of zij zich ook vrij genoeg voelen om hier gewoon zelf over te beginnen. Hij of zij zal zich niet schamen om bijvoorbeeld te huilen in jouw bijzijn, want hij of zij houdt van jou en vertrouwt jou.

Zelfstandigheid Het klinkt misschien raar, maar een kind uit zijn of haar liefde ook door zelfstandig te handelen. Ieder kind gaat door dit proces heen. Het is een goed teken dat hij of zij dit aandurft en zich niet te afhankelijk opstelt naar zijn of haar ouders toe.

Als een kind van zijn of haar ouders houdt, heeft hij of zij het zelfvertrouwen om zelfstandig dingen te ondernemen. Dit omdat hij of zij weet dat hij altijd op zijn of haar ouders kan terugvallen, mocht er onverhoopt iets misgaan.

Humeur Hoe een kind zich gedraagt is bepalend voor hoe hij of zij zich voelt. Is een kind verdrietig dan laat hij of zij dit merken. Is een kind boos dan laat hij of zij dit merken. Kinderen kunnen feilloos situaties en sferen aanvoelen.

Gedraagt je kind zich in jouw buurt blij en onbezorgd? Dan kan dit zeker een uiting zijn van zijn of haar liefde voor jou. Hij of zij voelt zich op zijn of haar gemak. Hij of zij voelt zich veilig bij jou in de buurt. Natuurlijk kan je kind niet altijd blij en onbezorgd zijn.

Dit legt niet gelijk de oorzaak bij jou. Hoe ouder een kind wordt, hoe meer externe factoren mee gaan spelen. Als je merkt dat je kind even niet zo goed in zijn of haar vel zit, heb het er dan met hem of haar over en leg niet gelijk de schuld bij jezelf.

Hopelijk heeft dit artikel jou een paar handvatten kunnen bieden. Zoals in het begin al is gezegd: elk kind is anders en elk kind heeft zijn of haar eigen manier. Kijk en luister gewoon goed naar je kind. Geeft hem of haar aandacht en kom er op die manier achter op welke manier jouw kind je zijn of haar liefde terug geeft.

Deze pagina is geschreven door mama Judith den Besten