Snap

Leuke gezelschapsspellen voor peuters en kleuters

Gezellig samen een spelletje spelen: je peuter of kleuter doet niets liever. En hij of zij kan dat dan ook steeds beter, ook op zijn of haar beurt wachten en de regels van een gezelschapsspel doorgronden. Je zult zelfs merken dat je het vaak van hem verliest als het gaat om geheugenspellen zoals Memory! Op je beurt wachten, je aan de spelregels houden, tegen je verlies kunnen, maar ook met flair winnen zijn vaardigheden die je peuter of kleuter steeds beter leert beheersen. Maar soms kan hij of zij er nog wel wat hulp bij gebruiken. Hoe zorg je ervoor dat het gezellig blijft? Hierbij 7 tips.

1. Geef op tijd aan wanneer de activiteit stopt

Als je kindje helemaal opgaat in het spel en je gaat onaangekondigd inpakken als het spel is afgelopen, kan je kind boos of verdrietig worden. Een eenvoudige manier om dit te voorkomen, is op tijd aankondigen wat er gaat gebeuren. ‘Nog 1 spelletje en dan gaat mama iets anders doen’. Houd je daar ook aan! Als je dit consequent doet, voorkom je voortaan een boze peuter of kleuter. Dit werkt overigens bij heel veel dingen: nog een bladzijde lezen en dan ga je slapen. Zolang je structureel doet wat je gezegd hebt, creëer je rust bij je peuter of kleuter en daarmee in huis.

2. Geef het goede voorbeeld

Ga eens na bij jezelf: hoe reageer jij als je verliest? En als je wint? Kinderen leren meer van wat je doet dan van wat je zegt! Maar ook hoe je iets zegt.

3. Verliezen hoort erbij

Soms je peuter of kleuter laten winnen is natuurlijk prima, maar leer hem dan ook wel dat verliezen er ook bij hoort.

4. Het juiste niveau

Kies een spelletje op het niveau van je kindje, los van de leeftijdsaanduiding op de doos. Een te simpel spel gaat vervelen, een te moeilijk spel frustreert, dus kijk vooral wat je kindje al kan en wat niet en pas hier je spelletjes op aan.

5. Educatieve spellen: prima, maar …

Leg de nadruk op het spelelement in plaats van eventueel leerzame aspecten wanneer je samen educatieve gezelschapsspelletjes doet. Tellen, lezen, schrijven: fouten maken mag!

6. Speel niet te lang achter elkaar

Zelf merk je vaak dat je peuter of kleuter moe wordt sneller dan dat hij of zelf dat ziet/voelt. Zeker als hij enthousiast bezig is met het spelletje. Zie je dat de vermoeidheid toeslaat, werk dan naar een afsluiting toe, en houd daarbij tip 1 in de gaten! Je kunt natuurlijk ook kiezen voor spellen die sowieso niet zo lang duren of begin wat vroeger met een spelletje niet een uur voor dat hij of zij naar bed toe gaat, denk dan aan spelletjes zoals Jumbolino of kleurentorens.

7. Spelen met oudere broers en zussen

Juist dan zijn de klassiekers leuk (zie hieronder). Iedereen heeft evenveel kans ongeacht zijn leeftijd!

Welke gezelschapsspellen zijn geschikt voor peuters en kleuters?

Uit je eigen jeugd zal je veel van deze spellen wel herkennen. Ze zijn tijdloos. Een aantal zijn er in verschillende varianten en thema`s, zoals Dora of Nijntje. Welke gezelschapsspelletjes zijn leuk voor peuters en kleuters?

  • Lotto
  • Bingo
  • Mikado
  • Vlooienspel
  • Electro
  • Jumbolino
  • Mens erger je niet
  • Ganzenbord
  • Sjoelen
  • Kwartet
  • Domino
  • Memo

Welke gezelschapsspellen zijn bij jullie favoriet? Geef je reactie hieronder.

Geschreven door mama Henriette