Kindvriendelijk eten tijdens de feestdagen

Hoe hou je het dan toch gezellig met kinderen aan tafel? Hieronder enkele tips om kindvriendelijk te eten tijdens de feestdagen.

Sinterklaas, kerstavond en twee kerstdagen, oudejaarsavond en nieuwjaar…. De feestdagen staan weer voor de deur en voor veel mensen betekent dat ook uitgebreid tafelen. Hartstikke leuk voor volwassenen, maar voor kinderen is het soms allemaal te veel. Hoe hou je het dan toch gezellig met kinderen aan tafel? Hieronder enkele tips om kindvriendelijk te eten tijdens de feestdagen.

 

Tip 1: Gourmetten

Het is een beetje een inkoppertje, maar daarom niet minder waar: ga gourmetten. Maak het jezelf gemakkelijk en zet het gourmetstel op tafel. Heel erg kindvriendelijk, want kinderen vinden het hartstikke leuk om zelf een beetje te kokkerellen en hun eigen vleesjes te bakken, champignonnetjes op de bakplaat te leggen en ondertussen kunnen ze lekker stokbroodjes en rauwkost knabbelen. Zet verschillende schaaltjes neer met bijvoorbeeld plakjes champignon, reepjes paprika, snoeptomaatjes, plakjes of reepjes komkommer en dipsausjes, stokbroodjes enz. Je kunt een klein kommetje met geklopt ei of pannenkoekenbeslag klaarzetten om kleine omeletjes of pannenkoekjes voor ze te maken.

Je kunt een gewone gourmetschotel bestellen, kleine hamburgertjes en stukjes kipfilet zijn snel klaar en vinden bijna alle kinderen lekker. Maar je kunt ook speciaal voor de kinderen wat kleine knakworstjes klaarzetten en voor vegetarische kinderen mini Vega burgertjes of mini kaassoufflés.

 

Tip 2: Laat ze lekker gaan

Als je toch met volwassenen uitgebreid wilt tafelen en een vier gangen diner op tafel wilt zetten, dan kan dat met een paar aanpassingen ook prima met kinderen erbij. Het belangrijkste is om je kinderen niet te verplichten al die tijd aan tafel te zitten en al die gangen te doorlopen, er is bijna geen enkel kind wat dat kan volhouden en dat is voor niemand gezellig.

Zet eventueel voor de kinderen een apart klein tafeltje klaar en leg daar een wit papieren tafelkleed op met een paar bakjes stiften. Ze kunnen dan zelf hun eigen tafelkleed versieren. Je kunt ook wat kleine spelletjes klaarleggen voor tussendoor. Verwacht niet van de kinderen dat jouw culinaire hoogstandjes ook aan hen besteed zijn en houd hun menu lekker simpel. Niemand zit te wachten op lange tanden. Ook hiervoor geldt: als je een paar schaaltjes met verschillende soorten rauwkost neerzet, kunnen ze daar naar hartenlust van knabbelen en het is nog gezond ook.

Let vooral op jonge kinderen: als het bedtijd is, moeten ze naar bed. Ook als de volwassenen nog aan tafel willen zitten, breng dan toch de ukkies naar bed. Vermoeide slaperige kinderen zijn niet gezellig en moeten ook op kerstavond gewoon naar bed kunnen. Je zult je kerstdiner dan een beetje om de kinderen heen moeten plannen, maar het kan prima.

 

Tip 3: Samen doen!

Sta je graag met je kinderen in de keuken? Doe dat dan ook met de feestdagen! Kruidnootjes kun je prima samen bakken, een kersttulband ook en samen kerstkransjes maken is natuurlijk het allerleukste wat er is. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kun je ook voor de diners vast wel het een en ander samen voorbereiden in de keuken. Kinderen die mogen/kunnen meehelpen in de keuken, eten over het algemeen ook een stuk beter dan wanneer datzelfde eten eenmaal opgediend is, dus maak daar gebruik van!

 

Inspiratie opdoen

In deze periode maken de meeste supermarkten gebruik van ‘hun’ huisbladen om jou van inspiratie te voorzien. De Boodschappen, Allerhande en andere bladen staan bomvol recepten en ideetjes voor de feestdagen en besteden ook uitgebreid aandacht aan de kinderen. Maak er gebruik en struin een paar blaadjes bij elkaar om inspiratie op te doen (en bewaar ze voor de komende jaren!). Kijk bijvoorbeeld ook op websites zoals http://www.ah.nl/allerhandekids/.

Simpele kindvriendelijke gerechtjes en hapjes die je makkelijk van te voren kunt klaarmaken voor de kinderen zijn bijvoorbeeld, spaghetti met kleine gehaktballetjes, een goedgevulde tomaten-groentesoep, bladerdeeghapjes gevuld met gemengde groenten en eventueel stukjes vlees, pizza die ze zelf mogen beleggen aan tafel (terwijl de pizza in de oven staat kunnen de kinderen hun tafelkleed versieren) enz. Wraps gevuld met kindvriendelijke groenten en eventueel vlees zijn ook altijd een succes, zeker als je ze in plakjes snijdt en daarna vastzet met een cocktailprikker met vrolijke (feestdagen)versiering. Je kunt ook sateprikkers maken met om en om een stukje vlees, vis of vleesvervanger en een stukje paprika, tomaat, komkommer of andere kindvriendelijke groente. Als het er vrolijk en gezellig uitziet, zijn kinderen vaak al sneller geneigd om het op te eten. Dus leef je uit en knutsel (samen!) een rendier van knakworstjes! Een gezonde fruitsalade tussendoor is ook handig, kinderen vinden het hartstikke lekker en ze krijgen ook nog de broodnodige vitamientjes binnen.

Toetjes mogen natuurlijk niet ontbreken bij de feestdagen. Je kunt een super-de-luxe ijstaart bestellen, maar je kinderen vinden het vele malen leuker als zij hun eigen toetje krijgen wat ze mogen versieren, bijvoorbeeld simpele ijsbolletjes met sausjes en verschillende soorten sprinklers of cup cakes die ze zelf mogen versieren met glazuur, sprinklers of figuurtjes van marsepein of fondant.

 

Fijne feestdagen!

Geschreven door mama Anouck

10 jaar geleden

Hahaha, graag gedaan hoor!

10 jaar geleden

Kijk, dat zijn nog eens goede tips! Hoewel mijn kinderen niet van rauwkost houden, dus daar moet ik wat anders op verzinnen, maar dat lukt vast. Ze zijn wel gek op fruit, dus ik kan altijd nog extra fruit op tafel zetten. Goed dat je erbij zet dat kinderen gewoon op tijd naar bed moeten. Mijn jongens zijn 5 en 7 jaar, maar ze zijn na 8 uur (vooral je jongste) helemaal uitgekakt. Wij zorgen er dus altijd voor dat zij op tijd klaar zijn met eten en naar bed kunnen.