Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Kinderopvangtoeslag voor peuterspeelzalen

Het lijkt misschien nog ver weg, maar vanaf 2016 wordt het mogelijk kinderopvangtoeslag aan te vragen voor peuterspeelzalen.

Het lijkt misschien nog ver weg, maar vanaf 2016 wordt het mogelijk kinderopvangtoeslag aan te vragen voor peuterspeelzalen. Daarnaast zal ook het `niveau` van de peuterspeelzalen gaan veranderen. Er komen meer eisen voor de leidsters en de activiteiten die worden uitgevoerd. Ook worden de eisen voor het personeel een beetje anders. Lees hier onder wat de plannen van minister Asscher zijn. 

Eisen opvangprogramma

De verschillen tussen een kinderdagverblijf en peuterspeelzaal moeten helemaal verdwijnen. Behalve dat er straks kinderopvangtoeslag aangevraagd kan worden voor de peuterspeelzaal, zullen de dagprogramma`s dus gelijk worden. Er zal veel worden gelet op het voorschoolse traject zodat de kinderen `klaargestoomd` worden voor de basisschool. Ook zal op deze manier de taalachterstand op de basisschool zo veel mogelijk beperkt worden. Daarnaast zal er ook een volgsysteem komen om de ontwikkeling van de kinderen al van jongs af aan bij te houden. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden voor bezoek aan een peuterspeelzaal van 2,5 jaar. Vanaf dan worden de kinderen dus ook nauwlettend in de gaten gehouden. Deze verandering zal de komende jaren geleidelijk ingevoerd worden en zullen dus merkbaar zijn.  

Verwachtingen van leidsters

Waar nu een peuterspeelzaal veel gebruik maakt van vrijwilligers wordt het straks verplicht om een mix te hebben van HBO en MBO opgeleide medewerkers. Het plan is ook om deze leidsters bij te blijven scholen zodat het niveau gewaarborgd blijft en zij mee blijven gaan met de ontwikkelingen.  

Hoogte vergoeding kinderopvangtoeslag voor peuterspeelzalen

Om kinderopvangtoeslag te kunnen krijgen moet de peuterspeelzaal, net als de kinderopvang nu, geregistreerd staan in het LRKP. Dit staat voor: Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Dit nummer moet je ook doorgeven bij de belastingdienst. In eerste instantie is het plan dat ouders en verzorgers van kinderen vanaf 2,5 jaar recht hebben op de vergoeding voor twee dagdelen in de week. Kinderen met bijvoorbeeld een taalachterstand of een andere indicatie hebben recht op meer uren peuterspeelzaal. Zij mogen met toeslag 4 dagdelen gebruik maken van de opvang. Wanneer je werkt heb je naar alle waarschijnlijkheid nog steeds het recht kinderopvangtoeslag aan te vragen gebaseerd op het aantal uren dat je werkt.  

Nu al kinderopvangtoeslag voor de peuterspeelzaal

Sommige kinderdagverblijven bieden nu al een soort van peuterspeelzaal aan. Dit wordt berekend als kinderopvang waardoor je er (vaak) wel een deel van vergoed krijgt door de belastingdienst. Je komt hier nu echter alleen nog voor in aanmerking wanneer je werkt. Wel is er voor vrijwel elke peuterspeelzaal een vergoeding vanuit de gemeente op basis van je inkomen.    

Wat vinden jullie van dit plan? Reageer ook! 

6 jaar geleden

Terecht dat er nu ook kinderopvangtoeslag mogelijk is voor peuterspeelzalen. Waarmee er ook aan de kwaliteit een eis gesteld word voor peuterspeelzalen. Als je niet werkt zijn er zeker mogelijkheden om je kind met andere kinderen te laten spelen, door een beetje creatief te zijn,

7 jaar geleden

Wat ik jammer vind aan deze nieuwe regeling is dat dit alleen voor werkende ouders is. Dit terwijl voor werkende ouders 2,5 uur peuterspeelzaal minder aantrekkelijk is dan een ochtend kinderopvang waar zij toch al toeslag voor kregen. Wat ik dus erg jammer vind is dat er niet gedacht wordt aan peuters van de ouders (waarvan 1 of beide) werkeloos zijn. Een peuter die dus meer uitdaging nodig heeft/ met andere kindjes wil spelen en de ouders dit dus financieel niet kunnen bekostigen.. valt dan buiten de regeling.. erg jammer. Bovendien moeten de peuterspeelzalen aan meer eisen voldoen dus gaat het tarief omhoog waardoor dit voor werkloze ouders niet meer op te brengen is!