Kindermishandeling

Kindermishandeling; je denkt misschien dat het ‘een ver van je bed show’ is, maar helaas liegen de cijfer er niet om.

Kindermishandeling; je denkt misschien dat het ‘een ver van je bed show’ is, maar helaas liegen de cijfer er niet om. Uit de laatste onderzoeken van 2010 blijkt dat er ongeveer 118.000 kinderen en jongeren (in de leeftijd van 0 tot 18 jaar) per jaar, mishandeld en/of verwaarloosd worden. Dat wil zeggen dat in iedere schoolklas gemiddeld één kind het slachtoffer is van mishandeling. In de meeste gevallen betreft het kinderen en jongeren die emotioneel of fysiek mishandeld worden.

Vormen van kindermishandeling

Er zijn verschillende vormen van kindermishandeling.

Fysieke/lichamelijke mishandeling; hieronder vallen alle vormen van mishandeling waarbij een kind geweld aangedaan wordt. Als voorbeeld: slaan, schoppen, krabben, bijten, het opzettelijk aanbrengen van brandwonden en baby’s of kinderen expres op de grond gooien. Deze dingen klinken allemaal stuk voor stuk vreselijk, maar helaas is het wel de realiteit en komt deze ernstige vorm van kindermishandeling nog steeds voor.

Geestelijke mishandeling: In het geval van geestelijke mishandeling wordt het kind herhaaldelijk en opzettelijk in negatieve manier toegesproken. Dit kan op veel verschillende manieren, maar het komt er op neer dat een kind continue vijandig en negatief toegesproken wordt. Dit varieert van het kind de grond in praten, schreeuwen, schelden en opzettelijk bang maken.

Seksueel misbruik: Wanneer er sprake is van seksueel misbruik, wordt het kind tegen zijn zin in op een seksuele manier misbruikt of aangeraakt. Dit wordt vaak op zo’n bepaalde manier opgedrongen en gemanipuleerd dat kinderen hier doorgaans niet over durven te praten.

 

Kindermishandeling herkennen

Kindermishandeling blijft behalve een taboe ook een gevoelige kwestie, maar toch zijn er bepaalde symptomen waaraan het te herkennen is. Kindermishandeling komt ook bij baby’s voor en dit is vaak niet zichtbaar. Baby’s kunnen bijvoorbeeld expres heel hard door elkaar geschud worden of zelfs op de grond gegooid worden. Voor buitenstaanders is het niet altijd te zien. Uiteraard verschillen de signalen per leeftijd, maar over het algemeen komen de signalen aardig overeen.

Het kind heeft regelmatig en veel blauwe plekken, (schaaf)wonden en bijvoorbeeld brandwonden of zelfs botbreuken.

Kinderen die mishandeld worden zijn over het algemeen stil, teruggetrokken en kunnen onzeker zijn. Dit hoeft natuurlijk niet altijd een signaal van mishandeling te zijn, maar het kan wel.

Vaak hebben kinderen die structureel mishandeld worden of zijn, last van een achterstand in ontwikkeling of in de groei.

Vermagerde kinderen, vanwege gebrek aan goed eten, of angstig zijn om te eten.

Wisselende gedragsveranderingen. Kinderen kunnen vaak hun gevoelens of angsten en boosheid niet goed uitten en kunnen hierdoor lastig in de omgang worden.

Door de mishandeling kunnen oudere kinderen ook moeilijker meekomen op school.

 

Gevolgen kindermishandeling

Kindermishandeling kan desastreuze gevolgen hebben voor een kind. Dit kan op jonge leeftijd al merkbaar zijn, maar ook zeker op latere leeftijd en pas op volwassen leeftijd geuit worden.

Naast uiteraard het lichamelijke letsel zoals hierboven genoemd, kan dit ook voor langdurige klachten zorgen. Bij ernstige botbreuken kan bijvoorbeeld een verkeerde groei van de lichaamsdelen ontstaan. Maar vooral het emotionele aspect is een moeilijke stap voor een kind om te verwerken. Het kind kan zich minderwaardig voelen en last hebben van schuldgevoelens en schaamte. Sommige kinderen keren in hun eigen wereld en worden stil en teruggetrokken, andere kinderen gaan juist heel dwars worden omdat ze hun boosheid niet kwijt kunnen. Dit kan zich uiten in gewelddadig gedrag, agressie en opstandigheid tegenover de buitenwereld.

De gevolgen van kindermishandeling draagt een kind vaak een leven lang met zich mee.

 

Wat te doen bij kindermishandeling?

Wanneer een kind (ernstig) mishandeld is, zijn er verschillende instanties die kunnen helpen. Het is voor een kind belangrijk dat hij iemand kan vertrouwen en de hulp krijgt die bij hem past.

Dit kan in verschillende vormen:

  • Psychische hulpverlening
  • Ondersteuning bij de opvoeding
  • Hulp door maatschappelijk werkers
  • Relatietherapie (met name voor de ouders)

In sommige gevallen kunnen de ouders geholpen worden om weer zelf voor hun kinderen te zorgen zonder dat er mishandeling in het spel is. Maar in veel gevallen wordt het kind uit huis geplaatst en zal er gespecialiseerde hulp gezocht worden. Door een kind bij een crisisopvang onder te brengen, wordt het kind direct uit de onveilige situatie gehaald. De aanpak bij kindermishandeling varieert uiteraard per geval.

 

Herken jij signalen van kindermishandeling in je omgeving? Wat heb jij ermee gedaan?

 

 

Geschreven door mama Renate

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.