Snap

kinderen en spelen oftwel: genderfication

Er is veel over gezegd na de start van de Sire campagne, en toch wil ik wat van mijn hart...

De Sire-campagne om jongens meer te laten ravotten maakt veel los. NPO 3 is nu zelfs met een filmpje gekomen waarin meisjes op dezelfde manier worden gepromoot. Ondertussen zie ik op Facebook veel (vrouwen)sites met eigen verklaringen en tegenverklaringen komen en dat baart me zorgen. 

In basis steun ik de campagne van SIRE, met als enige notificatie dat ik graag zou zien dat we dit voor alle kinderen zouden neerzetten. Het is namelijk voor alle kinderen van belang om te leren risico's te nemen, lekker buiten te spelen, te ontdekken en noem maar op. 

Dat men valt over dat specifiek jongens genoemd worden, snap ik. Ik werk in een mannewereld, in de IT. Volgens het AD de werkomgeving waar de meeste sexuele intimidatie is. En ik heb op zeer regelmatige basis te maken met genderfication en de nadelen daarvan. Ik maak me dan ook hard voor een verandering van perceptie; voor een gelijkwaardige behandeling van jongens en meisje in de wereld. In Nederland lopen we daar echt niet zover op voor als we wel eens denken. Ik heb drie kinderen. Een meisje dat zich kleed als een prinsesje, maar gedraagt als een heerlijk wildebras. En een zoon dat keurig zijn kamer opruimt, liefst rustig speelt met zijn lego en zeer taakgericht en rustig is op school. Ze passen geen van beide in de genderrollen zoals vaak gepromoot wordt. En ik hoop dat zij niet tegen dezelfde vooroordelen en misvattingen van hun vaardigheden aanlopen als ik gedurende mijn school- en werkcarriere heb gedaan en af en toe nog steeds loop. Wat dat betreft vind ik de Sire-campgane jammer en ben ik blij dat de discussie over dergelijke genderfication aandacht krijgt. 

En toch baren de (felle) reacties me zorgen. Het doel van het filmpje is kinderen (ok, jongens) kind laten zijn en zichzelf te laten zijn. En dat is iets wat wel moet. Als ik op de opvang hoor dat er kinderen zijn die van de ouders niet naar buiten mogen om te spelen omdat hun kleding dan te vies wordt, vraag ik me af waar we mee bezig zijn. Als ik lees dat er wetenschappelijk onderzoek is geweest waaruit blijkt dat vaak bewegen helpt bij de ontwikkeling van taal en rekenvaardigheden, maar de basisscholen nog steeds vast blijven houden (of moeten houden ivm het leerprogramma) aan 5 van de 5,5 uur school op een dag stil op een stoel zitten. Dat (moribide) obesitas doodsoorzaak nummer 1 is in de westerse landen, maar we bewegen en ontdekken alleen promoten voor jongens? Waarin we een tekort hebben aan hoog opgeleid technisch personeel, maar een campagne nodig hebben om kinderen te stimuleren om te ontdekken, om ruimtelijk inzicht te ontwikkelen (door bijvoorbeeld buiten te spelen, hutten bouwen etc), waar zijn we dan mee bezig? En dat is dan ook de reden dat ik toch blij ben met het filmpje. Ik hoop alleen wel, of doe hierbij aan Sire wel de oproep, om het te veranderen van jongens, naar kinderen. Ook meisjes moeten dit doen.