Snap

Kinderboekenweek 2012

Hallo  Wereld! Kinderboekenweek 2012

Van 3 oktober tot 14 oktober is het weer zover; het is tijd voor de 57e kinderboekenweek met als thema Hallo wereld! In deze tien dagen staan kinderboeken met als thema reisverhalen, ontdekkingstochten en verkenningen centraal.

Het Akropolis genootschap en de Slag om bladzijde 37

“Dankzij een erfenis kan de familie Nootje lid worden van het Akropolis Genootschap. Ze mogen dan zelfs op bladzijde 37 van hun Rode Boekje staan en krijgen een kwart miljoen euro. De voorwaarde is dat ze zich gaan houden aan de Regels van Het Genootschap en slagen voor de Test. Maar dat valt niet mee.” (www.kinderboekenweek.nl)

 

Het kinderboekenweekgeschenk van dit jaar is geschreven door Tosca Menten. Dit boek krijg je gratis in een boekwinkel bij besteding van 10 euro. Nadat je kind het boek gelezen heeft hoeft het niet gelijk te verdwijnen in de kast, maar kan je het deze tien dagen gebruiken als toegangskaartje voor de volgende musea; het Museum Volkenkunde in Leiden, het Afrika Museum in Berg en Dal en het Tropenmuseum in Amsterdam. Daarnaast is er een extra actie waarbij je net als Sjakie op zoek kan gaan naar een gouden wikkel. Op ieder kinderboekenweekgeschenk staat een code waarmee je vanaf 3 oktober op de website www.kinderboekenweek.nl een reischeque van 1.000 euro kan winnen om zelf een reis te maken.

Ook aan de jongere kinderen is gedacht; voor hun kan in de kinderboekenweek voor 5 euro het prentenboek Hallo! van Edward van de Vendel en Fleur van der Weel worden aangeschaft. Zo kunnen zij ook op hun eigen niveau kennis maken met de buitenwereld.

Op ontdekking

Als je het thema zelf ook zo leuk vindt kan je hier als ouder natuurlijk ook zelf aandacht aan te besteden en hoef je niet te wachten tot de school of kinderdagverblijf van je kind hier iets mee doet. Hieronder vindt je een paar tips voor een leuk en spannend uitje:

0-1   jaar;

De wereld van baby’s is nog heel beperkt en houdt eigenlijk op bij datgene waar mama en papa heen gaan in hun dagelijks leven. Met een baby is het nog wel redelijk makkelijk om op reis te gaan, al zal het hier niet veel van onthouden. Om je baby toch kennis te laten maken met de wereld om zich heen zal je zijn / haar zintuigen moeten prikkelen. Voelen; op verschillende ondergronden neerleggen zoals zand, gras, steen etc. Proeven; afhankelijk van de leeftijd van de baby kan je het een aantal verschillende smaken en structuren laten proeven; bijvoorbeeld citroen, kaneelstokje of diverse soorten lauwe vruchtenthee. Proeven wil niet zeggen eten; een klein hapje of iets op de vinger van mama is al meer dan voldoende. Voor ruiken kan je de gerechten die je hebt gekookt voor jezelf van wat meer kruiden voorzien; je baby hoeft dit niet te proeven maar kan je dit wel laten ruiken. Voor het zien kan je natuurlijk het prentenboek Hallo! gebruiken. Voor andere prenten- en voorleesboeken kan je in de bibliotheek om de Voorleesgids vragen. Naast het voorlezen zijn er natuurlijk ook verschillende liedjes die je voor je kind kan zingen.

1-2 jaar;

Voor jonge dreumesen wordt de wereld in een rap tempo groter. Op hun korte beentjes willen ze overal heen. Probeer hier als moeder zoveel mogelijk aan toe te geven en volg ze in hun wereld. Let ook op waar ze naar kijken zonder dat je al teveel vragen stelt of dingen aanwijst en ze uit hun spel haalt. Wie weet zie je zelf ook nog iets nieuws! Naast de bekende leefwereld van het kinderdagverblijf, oma en opa en de bakker kan je misschien de wereld iets uitbreiden. Neem ze bijvoorbeeld mee naar het strand als het lekker hard waait of naar het bos als het net geregend heeft (of gewoon met laarzen aan als het nog regent).

2-3 jaar;

De wat oudere dreumesen kunnen al het een en ander onthouden maar zullen nog veel door elkaar halen. Het principe “in de herfstvakantie gaan we een weekje weg” is voor hun gelijk aan vandaag of morgen. Na afloop van zo’n avontuur kan je ze natuurlijk wel vragen wat ze allemaal hebben gezien of gehoord. Je kan het voor je kind extra spannend maken door een ritje in de tram of trein, het maakt niet eens uit waar je heen gaat! Probeer wel een rustig tijdstip uit te kiezen zodat je kind ook even rustig rond kan lopen en er genoeg zitruimte is. Als je een oud fototoestel hebt vinden dreumesen het erg leuk om zelf foto’s te mogen maken. Hiermee kunnen zij hun eigen wereld vastleggen. Na afloop kan je het beeldmateriaal gebruiken om er een fotoboekje van te maken.

3-4 jaar;

Gelukkig spelen peuters op deze leeftijd allemaal nog met elkaar en kunnen ze heel snel vriendjes maken. Het verschil tussen jongens en meisjes, leeftijd of huidskleur speelt ook nog niet. Heeft je kind een favoriet boek en wil het graag dat andere kinderen hier ook van mogen genieten, doe dan mee met de actie Kinderzwerfboek. Laat je kind zelf een boek uitzoeken waar het afscheid van kan nemen, plak in het boek een sticker en meld het boek aan op www.kinderzwerfboek.nl en laat het dan ergens achter; bijvoorbeeld op de schommel van de speeltuin of tussen de koekjes in de supermarkt. Op de website kan je de reis van je boek volgen. Als je in een lekkere creatieve bui bent kan je bij de reiswinkel een aantal vakantiegidsen halen van exotische oorden en hier samen met je kind kleurige plaatjes uitscheuren en op een groot vel papier plakken waar een wereldbol op is geschilderd. Misschien heb je ergens nog wel een wereldbol liggen, waarvan je de helften uit elkaar kan halen en na het beplakken als lampenkap kan gebruiken!

Voor de oudere kinderen circuleren er op het internet diverse lesbrieven en speltips voor activiteiten die je met je kind kan ondernemen.

Tot slot nog een vijftal tips bij het voorlezen;

  • Lees het boek dat je wilt voorlezen eerst zelf, zo weet je al een beetje wat er gaat gebeuren.
  • Probeer de spanning op te bouwen door verschillende stemmetjes te gebruiken; een lage stem voor als een man iets zegt of zing als er in het boek zelf ook iets gezongen wordt.
  • Stel vragen bij de plaatjes in het boek, bijvoorbeeld; Welke kleur is dit? of Waar is de kat?  of Wat is die meneer aan het doen? Op die manier betrek je kinderen nog meer bij het verhaal.
  • Stop halverwege het boek en vraag je kind hoe hij / zij denkt dat het verhaal afloopt.
  • Lees het boek een paar dagen achter elkaar voor of wissel het af met maar een paar boeken. Kinderen houden graag van herhaling en voorspelbaarheid en vinden het ook erg leuk als zij al kunnen zeggen wat er gaat gebeuren.

Op zoek naar leuke en leerzame kinderboeken om voor te lezen? Klik dan hier.