Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Kalverliefde & kinderliefde

We noemen kinderliefde ook wel kalverliefde; de verliefdheid bij kinderen op jonge leeftijd of de kinderlijke verliefdheid bij jong volwassenen. Meestal wordt het woord kalverliefde gebruikt bij een jongetje en een meisje die onder de 9 jaar oud zijn en veel met elkaar optrekken en elkaar knuffelen of een kusje geven. Dit zorgt dan ook voor een aandoenlijk tafereel. Het woord kalverliefde wordt daarnaast ook weleens negatief gebruikt bij jong volwassenen die een relatie hebben met elkaar waarvan de ouders denken dat het niet serieus is en wel weer zal overwaaien.

Wanneer is er sprake van kalverliefde?

Het is moeilijk te zeggen wanneer er echt sprake van kalverliefde kan zijn, maar kleuters kunnen al best een beetje verliefd zijn. Vanaf een jaar of 7/8 ontstaan er soms al echt verliefde gevoelens voor een vriendje of vriendinnetje. Daarbij hebben we het dan over de vlinders die ze voelen en de behoefte om tijd met elkaar door te brengen. Deze verliefdheid bij jonge kinderen schijnt wel sneller over te gaan dan bij volwassenen en word ook vaak gezien als een soort spel.

Wat moet je als ouder doen als je kind (jonger dan 10 jaar) verliefd wordt?

Als je kindje zegt verliefd te zijn is dit natuurlijk vertederend, wees niet bang dat zij snel over zullen gaan op seksuele handelingen, want kinderen op die leeftijd noemen het leuk en lief vinden van een jongen/meisje als snel verliefdheid. Een kusje op de wang, een cadeautje geven of een mooie tekening maken hoort erbij. Ga je kind hier niet mee pesten maar wees belangstellend naar je kind toe. Ze leren hier een nieuwe vorm van liefde en dat is mooi om te zien!

Deze kalverliefdes vliegen vaak weer over en een paar weekjes later zijn ze weer verliefd op iemand anders. Het hoort helemaal bij het kind zijn. Vergeet niet dat ze van alles zien op televisie en lezen in boekjes en het daarom ook zelf vaak verliefdheid noemen (een jongen en een meisje die elkaar leuk vinden zijn verliefd) dus als zij zoiets meemaken zijn ze simpelweg verliefd. Dat is nu eenmaal de denkwijze van een kind op de basisschool.

Wat moet je als ouder doen als je kind (ouder dan 10 jaar) verliefd wordt?

Je kind krijgt op deze leeftijd natuurlijk te maken met liefdes die misschien verder gaan dan elkaars handje vasthouden en een kus op de wang. Het hoeft nog niet helemaal niet en het kan ook heel kinderlijk en onschuldig zijn, maar praat erover met je zoon/dochter. Als je erachter komt dat het eventueel verder gaat kun je advies geven. Denk hierbij natuurlijk ook aan seksuele voorlichting. Dit is vanzelfsprekend ontzettend belangrijk. De meeste kinderen praten er natuurlijk liever niet over met hun moeder of vader, omdat er vaak schaamte bij komt kijken. Gelukkig zijn er genoeg boeken of films, zodat je je kind niet alles persoonlijk hoeft te vertellen.

Kortom kalverliefde is de vaak onschuldige liefde die jonge kinderen en jong volwassenen hebben en iedereen ook wel gehad heeft in zijn/haar jeugd!

Heeft jouw kind al een kalverliefde gehad en hoe ging jij hiermee om? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Nikki