Snap

Ineens staat jouw gezin er alleen voor...

Nee... Hier wil je geen seconde over nadenken. Begrijpelijk. Toch willen we het aankaarten, want ook minder leuke dingen moeten af en toe besproken worden... Lees in dit artikel waarom het verstandig is om over je eigen uitvaart na te denken. Hoe akelig het ook klinkt.

Sta jij midden in het leven?

Je eigen uitvaart, misschien heb je er nog nooit bij stil gestaan... Als je midden in het leven staat, druk bent met je gezin en je werk, is nadenken over je eigen uitvaart wel het laatste waar je mee bezig wil zijn. Waarschijnlijk heb je al genoeg andere zaken aan je hoofd als moeder zijnde. Zoals ervoor zorgen dat je kinderen gezond eten, op tijd op school zijn en schone kleding in de kast hebben liggen. Het kan ook zijn dat je er wél eens over nagedacht hebt, bijvoorbeeld na het plotseling overlijden van iemand in je naaste omgeving. Vaak word je pas bewust van de impact van een sterftegeval als je het van dichtbij meemaakt.

Er komt veel af op nabestaanden, niet alleen moeten ze het rouwproces doorlopen, meteen worden zij met de neus op de feiten gedrukt en moeten ze keuzes maken over de uitvaart. Als het erop aankomt, wil je je dierbaren op een zo goed mogelijke manier achterlaten. Daarom is het aan te raden om voor jezelf en je nabestaanden duidelijk te hebben hoe je je uitvaart voor je ziet. Dit voorkomt onzekerheid bij de nabestaanden en dat werkt positief op het rouwproces voor wie achterblijft.

Laat je nabestaanden zo min mogelijk voor moeilijke keuzes staan

Wil je bijvoorbeeld begraven of gecremeerd worden of wil je misschien dat er bepaalde muziek wordt afgespeeld? Het is zinvol om dit soort vragen te beantwoorden door na te denken over je uitvaartwensen, dan hoeven je nabestaanden dit niet te doen.

Naast je uitvaartwensen is het belangrijk om ook het financiële aspect van een uitvaart geregeld te hebben. Een uitvaart kan al snel een paar duizend euro kosten, afhankelijk van persoonlijke wensen. Het financieel mogelijk maken van een uitvaart die past bij jou wensen is één van de zaken die je vooraf beter geregeld kan hebben om problemen te voorkomen. Als je hier zelf geen bedrag voor gespaard hebt en je wilt niet dat je nabestaanden deze kosten moeten betalen, is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Een uitvaartverzekering dekt de kosten van een uitvaart bij een overlijden. Op deze manier hebben je nabestaanden daar geen omkijken naar en kunnen zij verder met het rouwproces.

Heb jij wel eens over jouw uitvaart nagedacht?

7 jaar geleden

Allemaal op orde! We zijn zelf verzekerd en ons zoontje ook. Daarnaast ook een levensverzekering afgesloten voor de hypotheek. Als mijn man of mijzelf wat overkomt dat wordt het gehele hypotheekbedrag afgelost. Dan ben je een grote kostenpost kwijt als je in je eentje een gezin moet onderhouden. Iets meer dan de helft wordt direct afgelost. De kleinere helft hebben we een jaar geleden voor een paar euro per maand bijverzekerd. Dit deel wordt uitgekeerd en daar kan de achterblijver dus zelf over beslissen. Los je (een deel van) de hypotheek af of heb je (een deel van) het geld ergens anders voor nodig. Zo kun je natuurlijk ook een eventuele uitvaart bekostigen.

7 jaar geleden

@Dotje: Ik weet niet of het bij alle verzekeringen zo is, maar bij mijn uitvaartverzekering is een ongeboren kindje automatisch meeverzekerd tot een maand na de geboorte. (Volgens mij moet je bij sommige andere verzekeringen je zwangerschap melden wil je dat eventuele uitvaartkosten gedekt zijn.) Na de geboorte had ik dus een maand om on kleine mannetje aan te melden. Dan loop je financieel geen risico. Hij is verzekerd voor hetzelfde pakket/bedrag als ik. Later dan een maand na de geboorte kon ik hem alsnog aanmelden, maar dan krijg je wel vragen over de gezondheid van je kindje.

7 jaar geleden

Heel eerlijk? Niet op orde hoor! Binnenkort gaan mijn man en ik een weekend naar Parijs, zonder kids. Wellicht een goede om dan het een en ander geregeld te hebben...

7 jaar geleden

Dit vind ik echt heel belangrijk om goed geregeld te hebben. Snap ook niet helemaal waarom sommige mensen dit niet doen omdat ze het vervelend vinden om over na te denken. Tot in de puntjes is alles geregeld mocht een van ons te komen overlijden. Dit heeft natuurlijk wel een reden, ikzelf ben vrij vroeg mijn ouders verloren en zij hadden hier niet helemaal goed over nagedacht. Uiteindelijk is dit allemaal goed opgelost maar het was wel veel geregel. Dit wil ik mijn naasten besparen.