Snap

Ik een jonge moeder?

Menig keer heb ik mij als een tienermoeder gevoeld, ben ik echt zo jong?

Met mijn 20e levensjaar ben ik naar de grote stad verhuist, ik was gevallen voor mijn liefde en vond deze stad maar wat leuk. We deden alles op de fiets want een rijbewijs had ik niet en vond ik niet nodig in deze stad. Op mijn fiets was ik veel sneller en een rijbewijs vond ik maar een dure grap. 

Inmiddels was ik zwanger en ik vond dat ik mijn rijbewijs nu moest halen, voor mijn kleintje en het gaf natuurlijk veel gemak. Zo gezegd zo gedaan, deze dame had een rijschool gevonden en ging officieel lessen. In mijn 32e week van de zwangerschap had ik mijn rijbewijs gehaald. Enorm trots was ik op mijzelf en voor mijn gevoel had ik weer een vooroordeel weggewerkt. 

Het was een koude zonnige dag en ik was op weg om boodschappen te gaan doen, ik deed dat nog op mijn fiets. Ik was net 20 weken zwanger en een beginnend buikje was te zien, net toen ik mijn fiets gestald had kwam er een vrouw naar mij toe gelopen. 'Wat een mooi buikje meisje, mag ik vragen hoe oud je bent?'. Pardon meisje? 'Ik ben 24 mevrouw' stamel ik uit. 'Oh maar is je kindje wel gepland dan?' Er bekroop mij een warm onbehaaglijk gevoel, hoe durft ze?! 'Natuurlijk is mijn dochtertje gepland, ik loop stevig door'. Mijn vriend wacht mij thuis met de boodschappen op, hij ziet al aan mij dat ik niet zo vrolijk ben als toen ik weg ging. 'Wat is er?' vraagt hij voorzichtig. Met tranen in mijn ogen vertel ik mijn verhaal, hij luistert vol ongeloof. 

Nadat ik mijn verhaal gedaan had ging ik op de bank zitten, ik verdrink een beetje in mijn eigen gedachten en mijn humeur wordt er niet vrolijker op. Waarom zijn mensen toch zo negatief als je onder de 30 zwanger bent? Kan je het dan niet aan? Ben je dan niet capabel om op te voeden? Hoe kunnen mensen nou zomaar vragen of je baby gepland is? Wat maakt het hen überhaupt uit of mijn baby gepland is? We hebben toch allebei een baan? We hebben toch ook een mooi huisje voor ons meisje? We hebben toch allebei een rijbewijs als ik klaar ben? Wat maakt ons nu minder dan iemand boven de 30? Zijn wij raar omdat wij geen reis behoefte hebben maar een gezinsbehoefte? Familie is toch het belangrijkste wat er is?

Ik dwing mijzelf om uit mijn negatieve dal te klimmen en van de bank te komen. Wie heeft immers bepaald dat als je 24 bent je (te) jong bent voor kinderen? Vroeger kregen ze met 18 jaar kinderen, dat was toen normaal. Wie zegt dat het met 30 opeens normaal is? Onze maatschappij is veranderd en dat is niet erg, maar wij zijn de vooroordelen en het continu vragen of onze baby gepland is zat. Wij besluiten om iedereen te laten zien dat je leven niet voorbij is met 24 jaar omdat je een baby krijgt. Een paar weken later haalde ik mijn rijbewijs op, kochten we een grotere gezinsauto en nu was ons lijstje echt afgewerkt. 

Met mijn 24e jaar is ons meisje geboren, zelfs van de kraamverzorgster kregen wij nog complimenten dat wij het met onze leeftijd al goed voor elkaar hadden. Ze kende mensen van onze leeftijd die het nog niet zo voor elkaar hadden en nog erg jong zijn qua gedachten, ik begreep uiteindelijk wel een beetje de vooroordelen die mensen hebben maar, de ene 24 jarige is de andere niet.

Wij kozen voor het gezinsleven, wij zijn enorm blij met onze uiteraard geplande baby en geven niet zoveel om het reizen naar verre landen, bucketlists die afgewerkt moeten worden, of elk weekend stappen met vrienden. Onze vrienden vinden ons niets veranderd, wij zijn er even vaak bij en soms zijn we heel stiekem een inspiratie.  Wij zijn de midden twintigers die genieten van af en toe stappen, leuke dingen doen met vrienden en vooral genieten van ons meisje. Wij focussen ons nu op ons huwelijk die volgend jaar gaat plaatsvinden, wij zijn de midden twintigers en wellicht wel de nieuwe dertigers. Ons leven is niet gestopt!

's avatar
7 jaar geleden

Gek hé dat mensen die je helemaal niet kent wel een mening klaar hebben over je! Wij hadden het toen we ons huis kochten. Mijn (inmiddels) man 24 en ik 20 jaar. We werden maar wat gek aangekeken als we aangaven het niet met een hypotheek verstrekker te hoeven overleggen bij de aanschaf van de keuken of de badkamer. We waren broekkies! Maar wel met een hypotheekloze woning. Toen we gingen trouwen en ik met mijn vader een pak voor hem ging kopen vroeg de verkoper of het voor een speciale gelegenheid was. Ik heel trots ja voor mijn bruiloft. Geloof dat zijn mond nig net niet open viel. De vraag hoe oud ik was volgde dan ook gelijk. 25! Of dat niet een beetje jong was?! Waar bemoeien mensen zich mee?! Helaas voor ons werden we niet zomaar zwanger. Anders was ik nog wel voor ons trouwen zwanger geweest. Nu krijgen we net voor mijn 33ste ons 2e kindje. Er zou niks zijn wat we anders gedaan zouden hebben. We zijn nog steeds gek op elkaar en blij met onze keuzes.

Mdriel's avatar
7 jaar geleden

Ik vind 24 niet per se erg jong. Wilde zelf toen ook, als ik had geweten 7 jaar in de medische wereld te lopen alvorens mijn wondertje er zou zijn was ik nog eerder begonnen, maar weet wel zeker dat ik nu een andere moeder ben dan ik met 24 zou zijn geweest. Ondanks dat vind ik het wel heel raar van andere mensen om daar vragen over te stellen, volgens mij is dat eventueel een taak voor een huisarts en verder heeft niemand zich ermee te bemoeien.

Anna mama van 3's avatar
7 jaar geleden

Ik was 20 toen mijn zoon geboren werd, bijna iedereen zij je moet abortus plegen je bent veel te jong, maar zelf was ik er al aan toe en heb het uiteraard niet gedaan, 11 jaar later was ik weer zwanger en kreeg dit keer naar mijn hoofd geslingerd, waneer komt de 3e, wat ik wel raar vond dat mensen daar al aan dachten, maar mijn vriend en ik waren er al gelijk over uit dat we er nog en kleintje bij wilden, 5 maanden na de bevalling was en ben ik al zwanger van de 3e, maar krijg nu steeds te horen is het wel gepland het is wel vlug op elkaar hoor, ik ben nu 33 en wil wel een keer klaar zijn met kinderen krijgen

's avatar
7 jaar geleden

Gedeeltelijk herkenbaar. Niet qua leeftijd, want ik was 28 toen ik mijn eerste kindje kreeg. Maar de brutaliteit van sommige mensen herken ik wel. Ik was na 7 maanden weer zwanger en ik heb een paar keer de vraag gekregen of het wel bewust/gepland was. Ik snap niet waar mensen het lef vandaan halen om zoiets te vragen. Onze 2e was/is net zo gepland en gewenst als de 1e. Er zit 16 maanden verschil tussen mijn 2 meiden. Inmiddels zijn ze 2 en bijna 10 maanden.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamabeer25?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.