Snap

Ik begrijp het niet...

Mijn dochter kijkt opgetogen en met rode wangen van opwinding naar de tv. Mij bekruipt ineens een heel verdrietig gevoel...

Vandaag kwam hij dan eindelijk weer in Nederland aan, onze Goedheiligman met zijn pieten. Al een week telde mijn dochter de dagen af, wat keek ze er naar uit. Het Sinterklaasjournaal wordt minimaal 2x per dag bekeken en het doet haar er echt niet toe welke kleur de pieten hebben. Ze heeft 1 keer een vraag gesteld over een witte piet en nadat ik daar heel eerlijk op heb geantwoord dat sommige mensen liever witte pieten wilden, was het goed. Zij geniet, vindt het prachtig en kijkt nu al uit naar het zetten van haar schoen. Voor haar is het één groot feest...

Hoe anders is de werkelijkheid. Voor-en tegenstanders van dit geweldige kinderfeest die haat zaaien, verdeeldheid creëeren en alles aangrijpen om te rellen. De angst van ouders, de vele beveiligers en politiemensen die onherkenbaar bij onze Goedheiligman in de buurt lopen... Er is gehoor gegeven aan het feit dat er mensen zijn die zich niet prettig voelen bij een èchte zwarte piet, deze mensen zijn naar mijn idee dit keer ook daadwerkelijk serieus genomen, maar het is nog niet genoeg. Het zal ook nooit genoeg zijn. De mensen die zich zo misdragen op een dag als vandaag, zijn er alleen maar op uit om dit kinderfeest kapot te maken en teniet te doen.

Dat maakt mij verdrietig en ik vraag me vooral ook af wat deze mensen bezielt. Blijkbaar hebben zij geen warme herinneringen aan dit geweldige feest als kind. Misschien is het wel afgunst, want waarom doe je er anders zo keihard je best voor om het alle andere kinderen te ontnemen?

Ik weet het niet... Wat ik wel weet, is dat dit een magische tijd voor kinderen hoort te zijn en dat wij daar als ouders zoveel mogelijk ons best voor moeten doen. En dan hoop ik maar dat deze ellenlange, jaarlijks terugkerende discussie toch echt snel een keer zachtjes uitdooft en dat onze kinderen nog lang van dit geweldige kinderfeest mogen genieten. 

7 jaar geleden

Beste Mama, Ook ik ben een beetje verdrietig. Eigenlijk was ik altijd voor zwarte piet. Mij is altijd als kind verteld dat ze zwart zijn door het roet, van de schoorstenen. Wij hadden een donker kindje in de klas tevens een vriendin van mij die net zo hard mee deed en plezier had. Maar oké.. nu heb ik een zoon van 1.5. Ik hoop vurig dat hij echt zorgeloos sinterklaas kan vieren tot dat hij er achterkomt dat het nep is. Dat er een soort piet komt in heel Nederland, roet piet is in mijn beleving als kind zijnde een goeie optie. Waar geen discussie over hoeft te zijn. Dat iedereen mee kan doen met het feest. Blanke mensen met roet strepen, Chinezen met roet strepen, zwarte mensen met roet strepen. Kan mij het schelen als die kinderen maar geen zorgen hebben over deze discussie. Dat wij onze echte meningen of je nou wel of geen zwarte piet wil aan de kant zetten. Voor de kinderen.

7 jaar geleden

Ik werd er ook verdrietig van en heb met lichte spanning gekeken... Bang dat er wat zou gebeuren wat niet geschikt is voor kinderoogjes.. Gelukkig is het goed gegaan, Maar ik baal ervan dat ik met dat gevoel zit te kijken. Voor of tegen, het maakt mij niet uit. Maar protesteer op de dam/museumplein of waar dan ook. Maar niet tijdens de intocht! Alsof de kinderen hier iets aan kunnen doen. En inderdaad: 'we' zijn de tegenstanders tegemoet gekomen. In België willen de tegenstanders zelfs dat de Piet helemaal verdwijnt. Treurig...

7 jaar geleden

Ik snap het ook niet. Maar wat ik wel begrepen heb van de intocht gisteren, is dat er óók pro-piet-aanhangers zich misdragen hebben. Die mensen die niet accepteren dat we water bij de wijn hebben gedaan door een paar anders-gekleurde pieten erbij te doen. Zij vinden: we geven te veel toe aan het handje volle aantal anti-piet demonstranten. Dus gaan we ook eens rellen. Beide partijen zijn fout bezig. Als ik kijk naar mijn eigen twee meiden, dan denk ik: hun maakt het geen zier uit, hoe de pieten eruit zien. Dat zouden zowel de anti- als de pro-pieten relschoppers eens moeten accepteren. Ja, het is een KINDER feest, dat roepen al die extreme pro-pieten-mensen. Maar het zijn juist de KINDEREN die er heel flexibel mee om gaan. Laten de VOLWASSENEN dat ook eens doen!