Snap

Huis en een kind willen krijgen

je woont samen in een mooi huis, het huis is ingericht zoals jullie zelf willen en jullie wonen er heerlijk.

Stel: je woont samen in een mooi huis, het huis is ingericht zoals jullie zelf willen en jullie wonen er heerlijk. Dan besluiten jullie dat jullie graag een kindje willen. Naast dat er lichamelijk nogal het één en ander gaat veranderen als je zwanger bent (en ook na de bevalling), moeten er voor in je huis ook een aantal dingen worden aangeschaft voor je toekomstige kindje. Welke meubels en aanpassingen in huis zijn er allemaal nodig als je graag een kindje wilt?

Babykamer

De babykamer is een belangrijk onderdeel van het huis wanneer jullie besluiten dat jullie graag een kindje willen. In de babykamer heb je een ledikantje of een wiegje nodig waar de baby in kan slapen. Ook een commode om de baby op te verschonen en aan te kleden mag niet ontbreken. Verder is een kledingkast voor alle babykleding ook een meubel dat op de babykamer erg handig is. Heb je deze drie meubels in de babykamer staan, dan is de babykamer al aardig compleet. Natuurlijk kun je de babykamer dan nog aankleden met allerlei accessoires zoals knuffeltjes, mooie gordijnen, een hemeltje bij het bedje en bijvoorbeeld een schommelstoel.

De ouderslaapkamer

,P>Het klinkt heel logisch allemaal, een babykamer als je een kindje wilt, maar wat als je een huis hebt met “maar” één slaapkamer en je dus geen aparte babykamer kunt inrichten? Als je niet kunt of wilt verhuizen, kun je er voor kiezen om de baby op jullie eigen slaapkamer te laten slapen, bijvoorbeeld door een wiegje naast jullie eigen bed te plaatsen of door een co-sleeper tegen jullie bed aan te plaatsen. Een co-sleeper is een soort ledikantje op gelijke hoogte aan het ouderbed. Eén zijkant van het ledikantje is laag, die kant staat tegen het ouderbed aan. Zo kan de baby dichtbij mama of papa slapen, zonder dat er gevaar bestaat dat mama of papa op de baby gaat liggen terwijl zij of hij slaapt.

Als je geen aparte babykamer hebt en geen plek hebt om ergens een commode neer te zetten, kun je de baby ook op het ouderbed verschonen en aankleden of op een verschoonkussen op tafel of op de bank. Babykleding kun je opbergen in je eigen kledingkast of bijvoorbeeld in een ladekastje of in plastic dozen.

Ook met een kleiner huis zijn er dus genoeg mogelijkheden om een plekje voor je baby te creëren, zonder dat je gaat verhuizen.

Kraamzorg

Als je na je bevalling gebruik wilt maken van kraamzorg, zijn er ook een aantal dingen waar je met betrekking tot je huis rekening mee moet houden. Zo moet er bijvoorbeeld stromend water aanwezig zijn op de verdieping waar het kraambed staat. Slaap je normaalgesproken boven, maar zit de badkamer beneden, en is er boven geen andere waterbron met stromend water aanwezig? Dan zul je in de periode dat je kraamzorg krijgt tijdelijk beneden een bed neer moeten zetten. Slaap je op de tweede verdieping? Ook dan moet je je bed verplaatsen (of een extra bed neerzetten), want de kraamverzorgende verzorgt de kraamvrouw alleen op de begane grond of de eerste verdieping van een huis. Vanaf ongeveer drie weken voor de uitgerekende datum tot en met in elk geval dat laatste dag dat je nog kraamzorg krijgt, moet het kraambed op bedverhogers staan. De bovenkant van de matras moet op minimaal 75 cm van de grond liggen. Verder dienen alle vaste trappen in je huis voorzien te zijn van trapleuningen.

Deze regels zijn er om een goede en veilige werkomgeving voor de kraamverzorgende te garanderen.

De woonkamer

Naast de meubels voor de babykamer, kunnen een aantal meubels in de woonkamer en keuken ook erg handig zijn wanneer je een baby hebt. Zo komt een box goed van pas met een kleintje erbij. In het begin kan de baby nog nergens naar toe, maar zo gauw de baby gaat kruipen kan het veiliger zijn om de baby af en toe in de box te kunnen zetten, bijvoorbeeld als je eten aan het koken bent. Ook een kinderstoel kan erg handig zijn.

Er bestaan kinderstoelen waar je je baby al vanaf de geboorte in kan zetten door middel van speciale babyzitjes. Je baby kan dan al vanaf zijn of haar geboorte bij jullie aan tafel zitten. Wanneer je kindje wat groter is, gaat het babyzitje eraf en kun je de kinderstoel als gewone kinderstoel gebruiken.

Maar ook als je in je huis geen plek hebt voor een box, is dat nog geen reden om dan maar geen baby te krijgen. Je kunt de baby ook even in een wippertje zetten als je aan het koken bent. En baby’s vinden het vaak erg leuk om overal naar toe te kunnen kruipen wanneer ze eenmaal kunnen kruipen, een box hebben ze dan helemaal niet nodig. Heb je geen plek voor een kinderstoel? Er bestaan ook stoelverhogers met gordeltjes, deze kun je aan een normale eetkamerstoel bevestigen en hier kan je kindje (als het zelf kan zitten) ook op zitten wanneer jullie gaan eten.

Er is dus genoeg mogelijk wanneer je graag een kindje wilt, zonder dat je je hele huis hoeft aan te passen of te verbouwen, ook in een kleiner huis!

Geschreven door mama Sharon