Hoe voelt de aanstaande papa zich meer betrokken bij de zwangerschap?

Hoe voelt de aanstaande papa zich meer betrokken bij de zwangerschap?

Als je ontdekt dat je zwanger bent, heb jij het al gemerkt aan je lichaam. Je menstruatie bleef uit, misschien voelden je borsten gespannen. In de maanden die volgen zal je lichaam enorme veranderingen ondergaan en in je baarmoeder voltrekt zich een prachtig wonder. Maar alles wat jij voelt, voelt je partner niet. Het lijkt daardoor misschien al gauw alsof je er alleen voor staat en de vader in spe nog niet zoveel gevoel heeft bij jullie kindje. Hoe voelt de aanstaande papa zich meer betrokken bij de zwangerschap? Hier volgen een aantal tips.

Informatie

Als het jullie eerste kindje is, is het voor jullie beiden een heel nieuwe ervaring: zwanger zijn. De kans is groot dat je graag van alles wil lezen over wat je te wachten staat. Houdt die informatie niet voor jezelf, maar laat het je partner ook lezen. Niet alleen is het uitermate interessant voor hem en stelt het hem misschien ook gerust wanneer hij zich over bepaalde dingen zorgen maakt, maar het biedt gelijk gespreksstof om nog eens verder over te discussiëren samen. Praat ook met elkaar over wat je belangrijk vindt in de opvoeding. Sommige vaders hebben namelijk nog weinig concrete ideeën bij de baby, maar wel bij jullie zoon of dochter als hij of zij kleuter is (of ouder). Informatie over je zwangerschap doe je natuurlijk ook op bij de verloskundige. Probeer de afspraken zo te plannen dat je partner zo vaak mogelijk met je mee kan. Aan de ene kant is dat wenselijk ter ondersteuning van jou, aan de andere kant biedt zijn aanwezigheid de gelegenheid voor hem om vragen te stellen die bij hem leven en de kans om mee te kunnen luisteren naar het hartje. Vanzelfsprekend gaat je partner mee wanneer de 20-wekenecho wordt gemaakt. Ga je naar zwangerschapsgymnastiek? De avond waarbij de partners mee mogen komen, wordt natuurlijk vet onderstreept in de agenda van je partner!

 

Voorbereiding

Niet elke papa is een handige klusser, maar lekker actief bezig zijn voor je ongeboren zoon of dochter kan altijd. Wat zijn je plannen voor het babykamertje? Besteed niet alles uit, maar doe vooral veel zelf, voor zover mogelijk. Het bevordert de samenwerking tussen jullie als aanstaande ouders en tegelijk ben je bewust bezig met het klaarmaken van een fijne plek voor jullie kindje. Voor toekomstige vaders zijn er allerhande babyproducten die nog onbekend terrein zijn en dat kun je samen gaan ontdekken in een babyzaak. Zoek samen de meubeltjes uit en betrek je partner ook bij de rest van de baby-uitzet. Je partner zal niet de eerste toekomstige papa zijn die nog nooit een luier heeft omgedaan of een rompertje heeft opgevouwen. En wat te denken van het geboortekaartje? Misschien is je partner handig met de computer en vindt hij het geweldig om een eigen kaartje te ontwerpen. Ook als dat niet het geval is, heeft hij net zoveel inspraak als jij wat betreft de uiteindelijk keuze. Datzelfde geldt voor de naamgeving. Welke achternaam krijgt jullie kindje en – last but not least – welke voornaam of voornamen? Door er afzonderlijk mee bezig te zijn en naderhand de gemaakte lijstjes naast elkaar te leggen, geef je je partner ruimte om er zelf over na te denken zonder dat hij zich direct naar jouw ideeën schikt.

 

Veranderingen

Je partner zal van alles aan jou merken: je humeurigheid wellicht, je nieuwe vreemde eetgewoonten (houd hem wel op de hoogte daarvan, dan kan hij daar rekening mee houden), maar ook je veranderende lichaam en het schoppen van jullie zoon of dochter. Die laatste momenten zijn mooi om samen te delen. Uit onderzoek is gebleken dat je ongeboren kindje al vroeg in de zwangerschap geluiden kan horen. Jullie kunnen de baby dus aan jullie stemmen laten wennen en proberen contact te maken door jullie handen op je buik te leggen. Zeker naarmate de zwangerschap vordert, zal het kindje gaan reageren op deze aanrakingen door tegen je hand te schoppen.

Belangrijk is om tijdens de gehele zwangerschap je partner op de hoogte te houden van alles wat je voelt, zowel fysiek als emotioneel. Op die manier kan hij ook meer betrokken zijn bij jou en jullie kindje. Door veel met elkaar te praten kan hij begrip tonen en ook praktisch aan de slag gaan wanneer dat gewenst is. Wellicht dat je partner graag kookt. Laat hem zich dan heerlijk uitleven in gezonde en verantwoorde voeding voor jou (na hem te hebben laten lezen over zachte kazen ‘au lait cru’, biefstuk, kant-en-klare vis en dergelijke).

Maar vooral: geniet samen van deze bijzondere periode in jullie leven!

 

Geschreven door mama Lianne