Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Hoe schep je orde in je kledingkast?

wat doe je weg en wat laat je hangen? Hoe schep je orde in je kledingkast?

Het is weer tijd om je kledingkast “uit te mesten”! Of het nou komt doordat je zwanger bent en “last hebt” van nesteldrang, doordat het weer voorjaar is (tijd voor de grote schoonmaak) of omdat het gewoon echt nodig is, het is best een klus, want wat doe je weg en wat laat je hangen? Hoe schep je orde in je kledingkast?

Leeg die kast!

Zorg ervoor dat je echt even de tijd neemt om al je kleding te gaan uitzoeken. Begin met alles, maar dan ook echt alles uit je kast te halen. Leg het bijvoorbeeld op je bed, dan kun je alles goed uitstallen en heb je een beetje overzicht van wat er allemaal uit je kast komt. Als je kast dan toch leeg is, kun je deze gelijk even met een sopje schoonmaken, is dat ook weer lekker fris.

 

Sorteren

Zo, alle kleding is eruit en je kast is weer fris door het sopje. En nu? Ga stap voor stap te werk, kledingstuk voor kledingstuk. Het kan handig zijn om te sorteren. Maak een stapel voor hemdjes, een stapel voor T-shirtjes, een stapel voor truitjes met lange mouwen, enzovoort. Dit is ook handig wanneer je de gestreken was opruimt en wanneer je op zoek bent naar dat ene truitje met lange mouwen. Die hoort ten slotte op de stapel met truitjes met lange mouwen te liggen!

 

Wat gaat weg?

Kleding die je al een jaar of langer niet hebt aangehad kun je maar beter weg doen, want hoe groot is de kans dat je het binnen nu en nog een jaar wel gaat dragen? Waarschijnlijk niet zo groot. Deze kleding neemt dus alleen maar plek in beslag! Kleding die kapot is ga je na het opruimen van je kast repareren of je brengt het naar een kleermaker. Valt het niet meer te maken, dan kan het ook weg. Waarom bewaar je iets dat kapot is en wat je toch niet meer kan maken? Heb je kleding die niet meer past? Als je niet bezig bent met afvallen om weer in die kleinere maat te passen of met aankomen om weer in een maatje groter te passen, kan het ook weg. Het past niet, dus je draagt het toch niet. Ook kleding die je echt niet leuk meer vindt, bewaar je natuurlijk niet.

 

Weggooien?

Je gooit natuurlijk niet zomaar kleding weg. Behalve als het kapot is. Wat dacht je van een kledingruil-party met vriendinnen? Hartstikke leuk! Spreek met een groep vriendinnen af dat jullie allemaal jullie kledingkast gaan opschonen. Vervolgens plan je een middagje of avondje waarop jullie allemaal de kleding meenemen die jullie niet willen bewaren en dan... Ruilen maar! Iets wat jou niet meer past of wat je niet leuk meer vindt, vindt je vriendin misschien wel heel leuk. En wie weet heeft zij weer iets wat jij weer erg leuk vindt! Zo verspil je geen kleding en ook geen geld. Bovendien heb je gelijk weer een gezellig avondje met je vriendinnen. Zit er kleding bij waar je niks meer mee doet, maar wat je vriendinnen ook niks vinden? Dan kun je het in een zak stoppen en deze in een kledingcontainer (deze staan bij bijna elk winkelcentrum) gooien. De kleding gaat dan naar Het Leger Des Heils of naar de kringloop. In elk geval worden er weer andere mensen blij mee gemaakt.

De kast weer inruimen

Terwijl je je kleding stuk voor stuk bekijkt, kun je je kast direct weer inpakken. Zoals eerder genoemd sorteer je alle hemdjes, truitjes en dergelijke op stapeltjes. Broeken hang je op een hangertje netjes bij elkaar met daarnaast een rijtje met jurkjes en daarnaast een rijtje met bloesjes. Erg overzichtelijk en makkelijk om te doen.

 

Wat mag niet ontbreken?

Er zijn een aantal items die “niet mogen” ontbreken in je kledingkast. Zo is het goed om een mooie, nette spijkerbroek te hebben die lekker zit. Wanneer je deze spijkerbroek combineert met een colbertje zie je er netjes en zakelijk uit. Combineer je hem met een fijne wijdvallende trui, dan zie je er meer casual uit. Combineer je hem met een mooi wit bloesje, dan zie je er prima uit voor een avondje uit! Natuurlijk mag het bekende zwarte jurkje (The little black dress) ook niet ontbreken. Dit is een simpel, kort jurkje dat je, door het te combineren, tijdens verschillende gelegenheden kan dragen. Draag je er bijvoorbeeld mooie sieraden bij en pumps met hoge hakken, dan kun je er een avond mee uit. Draag je het met een jasje en bijvoorbeeld bijpassende plateauzolen, dan kun je je er overdag prima in vertonen.

Wat in elk geval belangrijk is, is dat je alleen kleding draagt waarbij je je prettig voelt. Alle andere kleding kun je uit je kledingkast verbannen.

 

Geschreven door mama Sharon

10 jaar geleden

En nu nog gaan doen! Ik weet dat ik er ook weer aan moet geloven, maar ik heb last van uitstelgedrag ;-) (terwijl ik weet hoe heerlijk het zal zijn als het weer is gebeurd)