Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Hoe maak je tuinen kidsproof?

Geniet je ook zo van jullie eigen tuin? Heerlijk natuurlijk, maar juist in een tuin liggen voor jonge kinderen vaak gevaren op de loer. Kijk eens goed rond in je tuin en zorg dat de tuin helemaal kidsproof wordt! Met deze tips gaat het zeker lukken.

Vijvers

Water is voor kinderen die nog niet kunnen zwemmen natuurlijk hartstikke gevaarlijk. Zelfs in een heel klein laagje kan een jong kind al verdrinken. Vanzelfsprekend is toezicht houden het allerbelangrijkste, maar daarnaast is het ook belangrijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Heb je een vijver? Zorg dan voor een stevig, goed afsluitbaar hek. Nog beter is het om tot je kind ouder is helemaal geen vijvers te nemen. In het tuincentrum of bij een bouwcentrum kunt u alle gereedschap hiervoor vinden.

Opblaasbaar zwembad

Is het prachtig weer en heb je het zwembadje in de tuin opgezet? Maak deze meteen leeg als je kindje uitgespeeld is. Wil je het volle zwembadje toch tot de volgende dag laten staan? Zorg dan dat je kindje niet alleen naar de tuin kan gaan.

Zandbakken

Een zandbak is eigenlijk een must voor ieder kind. Even lekker kliederen en taartjes maken. Toch is het ook bij een zandbak belangrijk om op de veiligheid van je kind te letten. Een zandbak is lang niet altijd kidsproof. Heb je een houten zandbak? Zorg dan dat deze volledig splintervrij is, zodat je kind zich niet kan verwonden. Daarnaast is het verstandig om rondom de zandbak rubberen tegels of gras neer te leggen. Een zandbak is behalve voor jonge kinderen ook erg aantrekkelijk voor katten. Dek je zandbak dan ook iedere avond even af, zodat de kat van de buren niet zijn behoefte in jullie zandbak kan gaan doen.

Speeltoestel

Natuurlijk is een speeltoestel in de tuin hartstikke leuk, maar hou bij de aanschaf daarvan rekening  met de leeftijd van je kindje. Zo is een klein speelhuisje voor een dreumes veel leuker en veiliger dan een rekstok of een groter glijbaan. Zorg voor rubberen tegels of gras rondom het speeltoestel. Een trampoline is vaak ook een groot succes, maar dan is voor de veiligheid wel een vangnet nodig. Soms kan een trampoline ook deels ingebouwd worden in het gras.

Planten en bessen

Kinderen vinden bontgekleurde planten en bessen prachtig. Zo prachtig zelfs dat ze de neiging hebben om deze in hun mond te stoppen. Omdat voorkomen beter is dan genezen, moet je zorgen dat er geen giftige planten in je tuin staan. Heb je zelf niet veel verstand van planten? Vraag dan advies bij een tuincentrum. Zo weet je zeker dat je tuin helemaal kidsproof is.

Hoe maak jij je tuin veilig voor kinderen?

Geschreven door mama Nienke