Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Het veilig bekijken en afsteken van vuurwerk

Hieronder een aantal tips om veilig samen met je kind vuurwerk te bekijken of af te steken.

Het loopt weer tegen het einde van het jaar en de klappen zijn zo af en toe al hoorbaar… VUURWERK!! Omdat je er vaak met jonge kinderen al niet aan ontkomt, is het belangrijk om met bepaalde dingen rekening te houden. Hieronder een aantal tips om veilig samen met je kind vuurwerk te bekijken of af te steken.

Bang

Vuurwerk is vaak behoorlijk spannend. Het mag maar één keer per jaar worden afgestoken en dat maakt het juist zo magisch. Toch zijn veel kinderen bang voor de harde klappen. Ook door de voorlichtingsfilmpjes die op tv te zien zijn kan een kind wel merken dat het niet zomaar iets is. Het is toch wel spannend! Wanneer je kindje bang is of het spannend vindt is het belangrijk om niet te dwingen het toch af te steken of van dichtbij te kijken, dat komt volgend jaar misschien wel. Vanachter het raam kan je het ook goed zien en misschien mogen ze voor deze ene keer wel door het zolderraam kijken… Veel ouders kiezen er ook voor om wanneer het `s middags begint te schemeren alvast wat vuurwerk voor de kinderen af te steken. Dan zijn er niet zo veel impulsen en vaak zijn er dan ook minder harde knallen. Wanneer je het `s avonds afsteekt kan je kindje, zeker als het wat jonger is, gewoon op tijd naar bed en zal het waarschijnlijk niets meekrijgen van het vuurwerk dat om 12 uur wordt afgestoken.

 

Bescherming

Wanneer je met je kindje naar buiten gaat om naar het vuurwerk te kijken is het belangrijk om je kindje, maar zeker ook jezelf, te beschermen tegen de gevaren van vuurwerk. De meeste ongevallen ontstaan namelijk door het foutief afsteken door anderen en door omgevingsfactoren zoals de wind. Deze kan er voor zorgen dat een vuurpot omwaait of dat de fles van de vuurpijl zich na het aansteken net op jou of jouw kindje richt.

Een aantal tips

• Draag een vuurwerkbril, er zijn vele vaak leuke modelletjes te koop. • Draag katoenen kleding, dit dooft gemakkelijker bij aanraking met vuurwerk en smelt niet aan je huid. • Draag geen capuchon; als hier vuurwerk in komt ben je verder van huis. • Verzamel je vuurwerk niet in een rugzak of schoudertas. Als er een vonk in komt gaat al het vuurwerk gelijk af.

Natuurlijk moet je vuurwerk afsteken zoals het op de verpakking staat. In korte lijnen is dit: met aansteeklont, voldoende afstand houden, aangestoken vuurwerk niet meer aanraken.

Het is niet verstandig om hele jonge kinderen zelf vuurwerk te laten afsteken. Zij zijn snel afgeleid en / of zien de gevaren niet.

Je geeft zelf het voorbeeld voor de toekomst!

 

Soorten veilig vuurwerk

Eigenlijk is dit kopje gemakkelijk in te vullen. Het kopen van vuurwerk mag maar een aantal dagen per jaar. Dit vuurwerk kan je bestellen uit een folder of in speciaal ingerichte ruimtes. Dit vuurwerk koop je op de laatste 3 dagen van het jaar. Bureau Halt, dat tegenwoordig verantwoordelijk is voor de vuurwerkvoorlichting geeft het volgende aan over `veilig` en legaal vuurwerk: - Er staat op: 'voor particulier gebruik' - Er moet een Nederlandse gebruiksaanwijzing op het vuurwerk staan; - Er moet een lont aan zitten; - Naam en adres van de fabrikant staat op de verpakking; - Het artikelnummer staat vermeld op het vuurwerk; - Een vermelding of afbeelding op het vuurwerk van het  soort vuurwerk en de effecten die je kan verwachten wanneer je het afsteekt.

 

Opruimen

Omdat het vuurwerk vaak in mooie papiertjes zit is het afval van vuurwerk erg aantrekkelijk voor de kleintjes. Dit kan gevaarlijk zijn, zeker als de gloei er nog niet helemaal uit is. Ook wordt het glad wanneer het vochtig wordt. Daarnaast staat het natuurlijk ook niet zo netjes op de straat.. Op Nieuwjaarsochtend kan je dit dus het beste gelijk opruimen! Heb je meteen je eerste frisse neus van het nieuwe jaar te pakken!

Wij wensen je heel veel plezier tijdens het kijken en / of afsteken van veilig vuurwerk!

 

 

Geschreven door mama Marjolein