Snap

Het "tuig" uit Zaandam

Je word er de laatste dagen enorm veel mee geconfronteerd , de jongemannen die Zaandam in rep en roer brengen..

Ik heb de beelden gezien , de reactie's gelezen, de "tegen vlogs" gezien , maar eigenlijk nog geen oplossing !!.. 

Is er een oplossing ? Ik denk van wel ! Het is natuurlijk heel makkelijk om te zeggen stuur ze allemaal terug naar hun eigen land ( wat in 9 van de 10 gevallen Nederland is omdat ze hier geboren zijn) maar erg realistisch is dat natuurlijk niet! Vind ik dan niet dat de jongens gestraft moeten worden? Jawel absoluut! Maar het terug sturen heeft geen zin , want wat ga je dan doen met Nederlandse jongeren die zich misdragen ? Terug sturen naar hun moeder in de baarmoeder ? Ai dat gaat niet passen denk ik , en ook zeer pijnlijk zijn.. Dus is het terug sturen een realistisch "beleid" ik denk van niet! 

Wat dan? Tja daar heb ik ook over na zitten denken. De uitleg van redenen voor hun gedrag slaat natuurlijk nergens op .. " omdat we een buurthuis willen" dan schrijf je toch brieven , ga je een petitie op zetten , of zamel je geld in .. Zinloos geweld lijkt me niet echt een goede plan aanpak !! 

Kunnen we de ouders de schuld geven ? Ook dat vind ik een moeilijke discussie. Zelf hebben wij een gezin met 6 jongens , wij proberen hun alle waarden en normen mee te geven, hun te corrigeren als ze te ver gaan. En respect bij te brengen voor andere personen en spullen. Op deze leeftijd gaat dat prima , het zijn geen engeltjes , maar weten heel goed wat wel en niet kan , en gaan ze toch verder dan dat wij willen staat daar een straf tegenover .. Maar wat als ze 18 zijn of in de twintig ? Ik denk niet dat wij dan ook nog alles gaan weten wat ze uitvreten , en tuurlijk ook dan kan je een hartig woordje met ze spreken , maar ga je dan nog steeds zoveel invloed op ze hebben als dat ze klein zijn? Ik denk van niet! Ik denk dat je als je kids jong volwassen zijn , het enige kan doen is ze nog wat te sturen , en hopen dat ze alles mee hebben gekregen van de opvoeding en zich daar ook n gedragen , maar op een gegeven moment denk ik dat je af en toe je kind ook moet los laten , zoals de moeder van de "aanstichter" ook heeft gedaan.. 

Begrijp me goed , ik vind het onacceptabel wat er is gebeurt en nog gebeurt. Mensen zomaar van hun fiets aftrappen , bedreigen en lastig vallen. Ik vind absoluut dat daar straffen tegenover mogen staan. Eigenlijk niet mogen maar moeten zelfs! Alleen vind ik het erg kortzichtig van mensen om een reactie te geven dat ze maar naar hun eigen land terug moeten. 

Welke straf zou ik bedenken.. Ik heb er wel eentje. Stuur ze met zijn alle voor een jaar na een ontwikkelingsland , om vrijwilliger te zijn. Bij het rode kruis ofzo, laat ze de andere kant van het leven zien , laat ze goed met hun neus op de feiten drukken, laat ze zien wat voor leven er voor kinderen of jongvolwassene ook bestaat! 

Laat ze mee lopen met een gezin waarvan een kind het slachtoffer van zinloos geweld is geworden en die het niet heeft mogen overleven, laat ze het verdriet daar van voelen.  Laat ze mee lopen met een slachtoffer van zinloos geweld , en laat ze zien wat voor beperkingen hij/zij heeft in het leven. 

Een gevangenis straf daar leren ze niks van.. Leren ze hier iets van? Als ze een hart hebben wel! Want ik denk dat als ze de andere kant van het leven leren kennen.. ze misschien wat dankbaarder worden voor wat ze hebben.... 

7 jaar geleden

Mooi stukje Renate! Ik denk dat dit soort geweld en getreiter er altijd is geweest door jongelui in meer of mindere mate. Door de media wordt dit lang en breed uit gemeten en onder een vergrootglas gelegd , waardoor het lijkt alsof het in grote mate is toegenomen in vergelijking met 20 jaar terug. En natuurlijk moet je dit aanpakken en deze ontspoorde jongeren corrigeren. Ik denk met name wat je al benoemde ze laten afreizen naar ontwikkelingslanden en de armoede laten zien waar miljoenen mensen elke dag mee lopen te struggelen. Chris