Snap

Het overkomt je... een miskraam deel 2

In mijn vorige blog lees je het verhaal over onze prille zwangerschap en hoe we erachter kwamen dat ons kindje niet (meer) leefde.

Nadat de gynaecoloog bevestigd had dat ons kindje inderdaad niet leefde, volgde de praktische informatie. Ik kan kiezen om af te wachten tot mijn lichaam het vruchtje zelf gaat afstoten, ik kan kiezen voor medicatie om het op te wekken of een curettage. Op dit moment hebben we gekozen om nog een week af te wachten ook zodat ik nog wat bedenk tijd heb over wat ik daarna wil doen. 

Thuis gekomen heb ik natuurlijk die mensen die van heel de situatie waren op de hoogte gebracht. Je leest dat vrouwen die een miskraam krijgen op veel onbegrip stuiten en de meest verschrikkelijke dingen te horen krijgen. 

Voor mijn gevoel ben ik een kindje verloren. En natuurlijk zijn de gevoelens nog een stuk anders dan de hoeveelheid die ik van mijn zoontje hou, natuurlijk. Maar dit kindje was zo gewenst. Ik mijn hoofd was ik plannen aan het maken over het kamertje, over de bekendmaking, over ons leven met zijn viertjes. Ik zag mijn zoon 'grote broer' worden.Dit valt in duigen en daar moet je afscheid van nemen. En dat valt niet mee.

Onbegrip van anderen: 
- Het was nog geen kindje want de kans is groot dat het hartje nooit is gaan kloppen. 
 Voor mijn gevoel was het wel een kindje.
 
Dat zal best, maar dat was het nog niet. 
- Je zal je er toch overheen moeten zetten en gewoon leuke dingen gaan doen. (5 uur na de definitieve uitslag)
- Oh, dat is niet leuk voor je. Maar hé, de volgende keer zal het gewoon lukken hoor!
- Je bent nog jong! Tijd zat!
- Ik zou niet voor een curettage of medicijnen gaan, laat je lichaam het maar oplossen. 
- Het was nog maar een klompje cellen. 
- Volgende keer beter. 

Ik weet dat deze mensen het goed met me voor hebben en me alleen maar proberen te helpen maar dat lukt niet op deze manier. Jeetje wat doen deze opmerkingen pijn. 
Wat je wel moet zeggen als iemand een miskraam krijgt? Geen idee. Maar probeer het alsjeblieft niet te bagatelliseren.
Ook ik weet dat er ergere dingen gebeuren, ook ik weet dat ik nog tijd genoeg heb en dat ik al een kindje heb, ook ik weet dat miskramen nu eenmaal vaak voorkomen maar geef me even de tijd om dit te verwerken. Geef me even de tijd om afscheid te nemen. (Wat doet deze zin op dit moment zeer.) 

Al een half jaar lang krijg ik minstens één keer per week de vraag wanneer nummer twee komt. Op werk, in de familie, vrienden, etc. Wat kijk ik op tegen de eerstvolgende keer dat iemand deze vraag weer stelt. 
Wat kijk ik op tegen het moment dat de twee personen die ik ken, die uitgerekend zijn rond dezelfde datum als ik zou zijn, het goede nieuws de wereld in gooien. Hoe graag ik het hen ook gun. Wat had ik dat ook graag gewild.  

Wat valt dit zwaar. 

7 jaar geleden

Lieve xis! Wat ontzettend heftig en zwaar! Hoewel het geluk van het hebben van één kind groot is, maakt dat het verlies van een nieuw kindje dat zo gewenst is niet makkelijker! Een paar jaar terug waren mijn man en ik in verwachting van een tweeling, helaas duurde dat niet lang genoeg! De eerste miskraam was met 7 weken, toen kwamen we er achter dat we toch nog zwanger waren! Te vroeg nog voor hartactie gezien de groei van het kleintje, na twee weken moesten we terug voor controle en hopelijk hartactie. Maar helaas.. met 9 weken ging ons tweede pukje ook. Ondanks dat we nu gezegend zijn met een prachtige zoon en er duidelijkheid is over waarom het misging, doet het nog steeds zeer! Wij hebben de vruchtjes beide keren kunnen opvangen (verloor ze op de wc) en we hebben ze in een doosje begraven in het bos. Ook hebben we ze namen gegeven! Die dingen hebben erg geholpen! Heeeeel veel sterkte met je verlies! Dikke knuffel Jonesy

7 jaar geleden

Tranen in mijn ogen terwijl ik dit lees Het lijkt precies op mijn verhaal Ik heb 25 augustus een miskraam gehad,nou idd wat kunnen mensen nare opmerkingen maken zeg En wat doet het een pijn als ze zoiets zeggen. Ach zeggen mensen je hebt toch 2 gezonde meiden, ja klopt maar daar gaat het nu niet om natuurlijk Pff moeilijk he hoe mensen soms doen En idd wat is het soms zwaar...

7 jaar geleden

Jeetje, wat heftig! En wat kunnen mensen toch ongelooflijk bot zijn! Ook mensen waarvan je zou mogen verwachten dat die er beter mee om horen te gaan (zoals de echoscopiste uit je vorige blog)... Ik wens je heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd! En wat andere mensen ook zeggen, jij hebt alle recht om te rouwen om jullie kindje..

7 jaar geleden

Dank je voor je lieve reactie! Doet me goed. En gefeliciteerd met je zoontje!