Snap

Het opvoeden van volwassenen

Opvoeden , wat betekend dat eigenlijk ? Nooit bij stil gestaan dat opvoeden zich niet beperkt tot kinderen.

We kennen het allemaal wel, iemand die het beter weet. Ik deed het zo want ja als jantje vervelend was werkte dat perfect of nou in mijn tijd hadden kinderen niks te vertellen. Nou in 1950 waren kinderen(en volwassenen) soms net zo vervelend als nu. En kon menig ouder de kinderen wel achter het spreekwoordelijke behang plakken. Maar ach we hebben ze allemaal in onze directe of indirecte omgeving . 

Toen ik net moeder was voelde ik het stoom uit mijn oren komen als iemand zich met mijn manier van doen bemoeide. Of dit nou de ontzwangerschaps-demonen waren of gewoon mijn temperament is dat laten we maar ter disscussie . Echter nu mijn dochtertje steeds groter word heb ik het steeds meer , de goedbedoelde adviezen van de 'ik weet alles beter' mensen heb ik inmiddels wel gehad. 

Soms zouden we de volwassenen eens opnieuw moeten opvoeden. Want voor ons is er ook nog genoeg te leren. Graag willen we denken dat als we ouder zijn we alles weten , maar ook dan zijn er waardevolle lessen te leren.  

Zelf heb ik soms moeite om andere te vertellen hoe ik wil dat ze met mijn dochter om gaan. Omdat iedereen het goed bedoeld , maar omdat de intenties juist zijn wil niet zeggen dat je het ook maar goed moet vinden. Maar waar trek je dan de grens? Wat kan wel en wat kan niet ? 

Kijkend naar mijzelf had ik laatst die grens bereikt , er gebeurde iets waar ik totaal niet achter stond. Toen heb ik al mijn moed bij elkaar geraapt en alles op papier gezet. Best lastig want hoe vertel je je eigen ouders nou dat je vind dat ze het niet goed doen? Het was erg lastig maar uiteindelijk heb ik een wijze les geleerd en gaf mijn vader toe dat opvoeden tweerichtingsverkeer is. Dat je als kind dus je ouders soms ook nog dingen kunt leren.

Het opnieuw opvoeden van volwassen was natuurlijk geschreven met een knipoog. Maar he het opvoeden van kinderen is zwaar genoeg dus laten we in plaats van ouders veroordelen om wat ze doen , ze juist een schouderklopje geven en zeggen je doet het goed. Glimlach eens naar die ploeterende en zuchtende vader/moeder want waarschijnlijk was het ALweer 6 uur vanochtend. En hebben ze nog geen bak koffie gezien behalve die bij ontbijt over hun schoot viel. 

Aan alle papa's en mama's; geef jezelf een schouderklopje want je bent geweldig ! 

6 jaar geleden

Ja zeker! Je doet het zelf ook fantastisch met mijn kleine vriendje ????

6 jaar geleden

Gelukkig is het weer goed gekomen hea mop. Je doet het fantastisch en jouw kleine draak wordt steeds meer een dametje. (Voor zover dat kan met haar vader;) )