Snap

Het kan ook misgaan...

Voordat ik mama werd van Joshua, was al ik een 'onzichtbare' moeder. Een moeder zonder kind om voor te zorgen.

Toen mijn man en ik in oktober 2014 trouwden, konden we niet vermoedden dat we in december al zwanger zouden zijn. We wilden graag kinderen, maar ik wilde graag eerst getrouwd zijn voordat ik zwanger zou raken. Ik had diverse bruidjes met een dikke buik gezien, waarvan er verschillende er niet echt voordelig op de foto's uitkwamen. Nijlpaardjes in bruidsjurken, alsof ze zo uit Disney's Fantasia waren gedanst.

Ik wilde dat pertinent niet. Ik wilde mezelf niet na jaren nog als oversized bruidje op de foto's terug zien. Opgeblazen en ready to pop! Dus eerst de ring en daarna de rest. 

Op de laatste dag van 2014 kwam ik erachter dat ik zwanger was. Superblij kon ik het nieuws nauwelijks voor me houden, maar dat is me toch gelukt. Toen we na een paar weken het aan de ouders vertelden waren die uiteraard dolblij.

Helaas was deze blijheid van korte duur... Op een vrijdag in januari kreeg ik de eerste bloeding. Dat hoefde op zich niets te zeggen, maar na de echo bleek er toch iets mis te zijn. Maar na een paar dagen was er toch groei op de echo te zien. Wekenlang hebben we zo tussen hoop en vrees geleefd.

Op zondag 8 februari 2015 kreeg ik tegen de avond een kramp, vergelijkbaar met een menstruatie. Ik vermoedde al wat het was en inderdaad verloor ik ons kindje. Ik zal niet in de erge details treden, maar de hoeveelheid bloed die ik verloor was best angstaanjagend. Ik moest gewoon op de wc blijven zitten.

De volgende dag naar de verloskundige om te kijken of ik helemaal schoon was. Ik zie mezelf daar nog liggen kijken. Niemand zei iets totdat ik opperde: "Zeg, zie ik daar iets knipperen?"
De verloskundige zat zowat met haar neus op het scherm en beaamde dat ze er nog een kindje met een hartslag zag zitten. Mijn man, ik en de verloskundige wisten niet wat ons overkwam. Een tweeling dus...

De volgende dag 10 februari tegen de avond herhaalde zich het tafereel van 8 februari. Intens verdrietig moest ik mijn man vertellen dat we ook dit kindje verloren waren.

Het verdriet en de leegte die we voelden zijn niet te beschrijven. Zoals bij meerdere situaties waren de reacties van de omgeving soms ook kwetsend en dat maakte het verwerken niet makkelijk. Moeilijker zelfs. Ook de nazorg vanuit de verloskundige was minimaal te noemen. Het beperkte zich eigenlijk tot het lichamelijke aspect, het mentale deel werd overgeslagen voor ons gevoel. En dat was voor ons nou juist het belangrijkste deel.

Bij de verwerking werden we niet begeleid. Alles moesten we zelf uitvinden en dat was moeilijk. Zelf ben ik nogal visueel ingesteld en omdat een miskraam behoorlijk abstract is, is het concreet maken van het verlies cruciaal geweest in de verwerking. Je kent je kindje alleen van een echo en het uitgestoten kindje heeft niet echt de vorm, zit nog vaak in het vlies. Dat maakt het moelijk voor te stellen en los te laten. Daarom hebben we alles gedaan om het zo concreet mogelijk te maken. Alles vastgelegd en nu weer weggelegd. Het is een litteken op ons hart, maar die dragen we met trots. Scared but not broken. We zijn het onze sterrekindjes Uk en Puk verplicht om zo goed mogelijk verder te gaan. Hun korte tijd te gebruiken voor iets positiefs. En dat viel niet mee.

Ik werd vrij snel weer zwanger, op 26 mei 2015 had ik weer een positieve test in handen. Maar eerlijk gezegd heb ik minder van mijn zwangerschap genoten, dan ik eigenlijk had gewild. Die angst is als een soort rode draad door mijn hele zwangere periode blijven weven. Het echt loslaten lukte niet.

Op 2 februari werd het mooiste kind ter wereld geboren: Joshua. En alles was goed! Een grote last viel van ons af. We konden het nu eindelijk loslaten. 

Om onze kleine sterrekindjes te eren heb ik het initatief Lumene bedacht om 'onzichtbare' ouders de weg te wijzen naar handvatten en lotgenotencontact. Voor meer informatie: http://mariellekuper.wix.com/lumene

7 jaar geleden

Ook wij hebben twee miskramen gehad. Na twaalf weken ( net een afspraak met de verloskundige gemaakt!) begon ik te vloeien en werd door de huisarts doorverwezen maar het ziekenhuis. Daar bleek op de echo dat het miet goed was. Reactie van de gynaecoloog : volgende x beter. Ga maar naar huis en kom na het weekend maar terug. Voor een curettage! Dan zit je in een achtbaan met z'n tweeën. We hebben onze ouders ingelicht en het verteld. Het voelde niet werkelijk. Pas op het moment dat we uit het ziekenhuis kwamen en ons "Erwtje" er echt niet meer was kwam het verdriet. Toen ik twee maanden later weer zwanger was, was ik heel bang. Maar mijn huisarts was echt super. Die snapte mijn gevoel. En het ging goed. We kregen een zoon. En die wilde er niet uit. Werd ma 42 weken en 6 dagen met keizersnee geboren. ????. Na een paar jaar weer zwanger en bij de eerste echo (16 weken) bleek het weer niet goed ! Dit x wel fijne lieve begeleiding in het ziekenhuis. Daarna toch nog een gezonde zoon gekregen. Maar mijn twee engeltjes vergeet ik niet. Naast de twee kastjes met eerste dingetjes van de jongens staan ook twee engeltjes: Erwtje en Kruimeltje❤️

7 jaar geleden

Heel herkenbaar... Bij mijn 2e zwangerschap begon ik ook te bloeden...het bleken er 3 te zijn (spontaan). 5 dagen lang zaten we in spanning: 3, dat wilde ik helemaal niet! Kon ook zijn dat ik er 1 of 2 zou verliezen, maar ook allemaal. Uiteindelijk zijn we ze allemaal kwijt geraakt, jaar dat was zo heftig: gewoon een soort weeën, veel bloed en koorts. Niemand die wilde helpen: neem maar een paracetamol. Het duurde 6 uur voordat het klaar was. En dan gewoon doorgaan, want het was immers nog binnen de 12 weken, dus dit hoort erbij. Ik was kapot...zo'n achtbaan van emoties en heftige ervaringen. Gelukkig ben ik nu moeder van 2 prachtige meiden, maar 'mijn drieling' houdt toch ook een plekje.

7 jaar geleden

Wat erg dat jullie vk zo heeft nagelaten om jullie emotioneel bij te staan. Dat is zo belangrijk. Wij zijn ook een kindje verloren na 9 weken zwangerschap. Gelukkig was de vk altijd beschikbaar om te praten. De maand erop was ik alweer zwanger maar niet echt kunnen genieten van de zwangerschap. Steeds de angst ook dit kindje te verliezen. Ik leefde echt van mijlpaal naar mijlpaal. Eerst 12 weken halen, toen 20 weken halen, daarna 26 weken halen. Nu een gezonde knul van 11 maanden. Geniet van jullie kindje.

7 jaar geleden

pfoe, wat heftig. eerst zwanger van een tweeling (zonder het te weten) en ze dan allebei moeten verliezen. Je sterrenkindjes vergeet je nooit (geen ervaring, maar dat kan ik me voorstellen) maar nu heb je een lekker knul om mee te knuffel en vertroetelen, geniet ervan!