Snap

Het is de week van het opvoeden..

Opvoeden, een dagtaak of niet dan? Ik heb kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 11 dus alle opvoedstijlen komen eraan te pas..

Het is de week van de opvoeding! Ik zag tips voorbij komen, opvoedtips. Ben ik een beetje allergisch voor omdat er geen kind hetzelfde is. Dus ook echt niet de standaard opvoedtips bij elk kind van toepassing is. Dus van mij geen tips. Mijn opvoeding hangt van de consequentie aan elkaar. Gemengd met hier en daar door de vingers kijken.

Het begint al als baby. Want hoe lief en klein je kindje ook is, trap er niet in! Ze weten veel te snel hoe het werkt. Mijn ‘baby’ (bijna één) tijgert achter mij aan, gaat bij mijn voeten liggen en trekt een ongelofelijk zielig gezichtje. Als ik daar nog niet op reageer gaat hij rustig een potje liggen huilen hoor. Natuurlijk weet ik dat ik dat niet moet stimuleren door hem op te pakken. Maar hé, het ventje kan heel zielig kijken ;) Dus ja, het opvoeden begint al vroeg.

Dan komt de dreumes. Daar komt al iets meer opvoeding bij kijken. Ik zal toch moeten laten merken wat wel en niet mag. Misschien moet ik er niet een spelletje van maken. Bijv. de desbetreffende dreumes aan zijn benen weg trekken bij de vaatwasser. Dat vind de desbetreffende dreumes namelijk reuze interessant en zo ben ik drie keer zo lang bezig geweest om duidelijk te maken dat de vaatwasser geen speelgoed is! drie keer raden waar hij als eerste heen kruipt als dat ding openstaat. (mijn opvoed kunsten moet ik nog even drillen in het ventje.) Consequent! Dan hebben ze het zo door.

Ah de peuter.. Een hele leuke leeftijd. Ik vind het heerlijk. Zoveel fantasie voor zo’n klein mensje. Zoveel energie voor zo’n klein mensje. Zoveel kattenkwaad voor zo’n klein mensje. Zoveel vragen en het allermooist.. ze hebben nog geen schaamte. Dat is toch prachtig! Ik heb vandaag meerdere branden geblust met mijn peuter in de supermarkt. Het ventje rent als brandweer daar rond, roept af en toe BRAND! En blust het weer met zijn vinger. Maar hier is consequentie al behoorlijk belangrijk! Peuters hebben een olifant geheugen, geef ik één keer toe, blijft hij de volgende keer veel langer zeuren natuurlijk! Logisch ook. Ik zou het zelf ook hebben gedaan.

Kleuter. Ook zo leuk. De eigenwijsheid straalt eraf. Al moet ik zeggen dat ze daar hier als peuter ook al heel eigenwijs zijn! (hebben ze niet van mij!) Leergierige leeftijd. Ze kunnen alles zelf en natuurlijk alles veel beter dan mama. Ha! Echt niet!! De driftbuien vliegen om mijn oren. Maar hoe hard er ook geschreeuwd wordt, ik heb gelijk.. Consequent. Consequent en nog een consequent. Om het gezellig te houden zie ik nog wel eens wat door de vingers hoor. Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

Kind. Van 6 tot 9. Het non stop opvoeden is aangebroken. Tenminste, in dit huis. Eigenwijs, niet luisteren, eigenwijs, het zelf beter weten, eigenwijs, alles uitproberen, eigenwijs, nieuwsgierig, eigenwijs, regels overtreden, uitproberen. Maar ook ontzettend lief, schattig en grappig. Zo kan ik nog wel even door gaan. Een dagtaak dus. En je raad het al consequent. Sjonge je zou toch denken dat ik streng was als je dit leest. Valt reuze mee hoor;)

Tiener/ puber. Het voorzichtig een beetje loslaten is begonnen hier. Heel voorzichtig hoor. Ze geven zelf wel aan als ze er aan toe zijn denk ik. Ik vind het mooi om te zien dat er een eigen mening ontstaat. Dat ze daar ook voor opkomen. Wat hun wijze moeder ook zegt. Tiener weet het zelf wel beter, duh! Grenzen aangeven. Daar ben ik mee bezig met onze tiener. Er wordt lekker tegen aangeschopt. Dus laat ik nog maar eens zeggen dat ik consequent moet blijven.