Snap

Het gewicht van een kleuter

De aanleiding voor deze blog is de vraag op een ander forum over het gewicht van een kleuter..

ik lees een vraag van een moeder omdat haar kleuter zoveel honger heeft. Mijn eerste gedachte daarbij is dat die kleuter vast tegen een groeispurt aan zit, want mijn eigen kleuter eet dan ook altijd veel.

De antwoorden van andere moeders zijn nogal uiteenlopend. Er zijn er enkele die net als ik denken aan een groeispurt, maar tot mijn verbazing zeggen nogal wat moeders dat ze daar vooral niet aan toe mag geven, zeker omdat de desbetreffende kleuter een fractie boven het ideale bmi zit.

Mijn mond valt open van verbazing, zeker bij een reactie van een moeder met een kind met zeker geen te hoog bmi zoals ze zelf zegt, dat als haar kind heel soms wel eens het eten erg lekker vindt en vraagt om meer ze dan antwoord dat het kind sla kan krijgen, waarna het kind opeens niet meer hoeft. Of een andere moeder die beweert dat brood of crackers geven als een kind trek heeft ontzettend slecht is. 

Dit vind ik echt te bizar voor woorden! Zijn we allemaal niet ontzettend aan het doorslaan? Willen we echt onze kleuters al een zelfbeeld geven dat ze te dik zijn en hiermee dus de grondslag leggen aan ziektes als anorexia? Stond heel Nederland niet op zijn achterpoten na de documentaire over Emma, een meisje dat uiteindelijk overlijd aan de gevolgen van anorexia, omdat niemand zich kon voorstellen dat kinderen zo ongelukkig met zichzelf zijn? Waren we niet allemaal hoogst verontwaardigt dat uit onderzoek blijkt dat er al kinderen van 9 jaar!! zijn met zo'n verkeerd zelfbeeld dat ze al gaan diëten?

Ja ik snap waarom die kinderen zo'n zelfbeeld hebben.. 

ik ben van mening dat je een kind echt niet alleen hoeft te geven wat ze zelf willen, want dan zouden mijn eigen kinderen ook het liefst elke dag chocola eten.. maar kregen wij niet ook gewoon eten als we trek hadden? En dat hoeft niet altijd ongezond te zijn, mijn kinderen eten ook regelmatig een extra stuk fruit 'S middags, maar ja.. ze krijgen ook heus snoep en met verjaardagen zelfs een zakje chips. Ik vind dat dit erbij hoort, zo ben ik zelf ook opgegroeid. 

Ik heb nogal een slecht zelfbeeld en ondanks dat ik geen anorexia o.i.d. heb, zie ik altijd vooral wat ik niet fijn aan mezelf vind. Daar hoort ook bij mij bij dat ik mezelf altijd te dik vind. Ik heb ooit geprobeerd te diëten, maar weet dat ik daarin door sla dus dat doe ik niet meer. Ik kook bijna alles zonder pakjes en zakjes, zodat ik weet hoeveel zout er bijvoorbeeld in zit. Ik zal mijn kinderen opvoeden door ze te proberen bij te brengen dat ze best lekkere dingen mogen eten, maar dat je dat niet ongelimiteerd kan doen zonder wat dikker te worden. Maar ik hoop vooral ze te behoeden voor zo'n slecht zelfbeeld als dat ik heb. Ik hoop dat mijn kinderen in de puberteit straks sterker in hun schoenen staan als ik destijds, zodat ze zich beter kunnen afzetten van het ideaalbeeld. En ik hoop vooral dat ze, dun of wat dikker, vooral gelukkig zullen zijn met zichzelf. 

7 jaar geleden

Zelf heb ik me uitgeschreven bij jeugdzorg, een gemiddelde lijn trekken is alsof je verwacht dat alle kinderen hetzelfde groeien. Eten is geen isseu bij mij thuis. Soms vraagt ze een appel soms vraagt ze snoep, bij haar vader krijgt ze Bosnisch eten met veel kruiden en brood, hier thuis eigenlijk alles van pasta tot pizza en noem maar op. Als iedereen zich meer op het positieve focust en er niet te zwaar aan tilt komt het goed. Goeie beweging en een gezond humeur is mijn ogen nog altijd het belangrijkste

7 jaar geleden

Helemaal mee eens! Net bij het bureau geweest en daar geven ze onze oudste al de stempel mee dat ze obesitas heeft! Ze is wel fors maar totaal niet dik. Arme kind mag volgens het bureau helemaal niks meer extra's en alleen nog maar water en thee.

7 jaar geleden

De waarheid ligt denk ik zoals heel vaak in het midden.... Ikzelf ben na een zwangerschap met zwangerschapsdiabetes (en nee ik ben niet dik eerder tenger) wel bewuster gaan letten op mijn eetgewoonten en dat van de kinderen. Natuurlijk krijgen ze wel eens wat lekkers, maar er is niks verkeerd mee om bewuster en kritisch te kijken naar wat je koopt. Producten verstoppen nogal eens wat rotzooi in je voeding, zoals veel suikers en daar kom je pas achter als je er echt op moet letten. Het crash dieet als tijdens mijn zwangerschap zou ik niemand aanbevelen, maar ik heb er wel veel van geleerd. Niks mis om een beetje op de voeding te letten,zolang je niet doorslaat...

7 jaar geleden

Ik heb ook dat forum gelezen inclusief de reacties die jij benoemt maar toch heb ik ze heel anders opgevat als dat jij ze hier neer zet. Zo zie die mama dat van de sla om te kijken of haar kindje wel echt honger had. Had ze dat wel dan wilde ze dat namelijk wel eten. En dat brood en crackers, volgens mij was het net na de lunch (20 a 30 minuten) met 3 broodjes dat het meisje er weer om ging vragen maar die mama zei dat ze dan fruit of snack groente zou geven ipv brood en crackers. gelijk weer naar de lunch.. Ik weet niet hoor maar in mijn ogen is dat wel een behoorlijke nuance. Verder ik ben heel erg voor gezond eten. Mijn dochter weet prima wat een gezond iets is en een ongezond iets. We eten dus vooral gezonde dingen en soms ongezonde dingen. En zelfbeeld en eten. Is wel met elkaar verbonden maar ik denk niet gelijk dat het enen het andere compleet verklaart. Daarnaast denk ik dat mensen tegenwoordig haast wel allergisch zijn voor gezond eten. Ik zag laatst een plaatje op fb deze was onderverdeeld in twee kanten in de eerste stonden dingen suiker, snoep, koek, frituur, Mc etc al die ongezonde dingen.De andere kant in een gezonde kant met veel verschillende groentes en fruit. Daarbij de tekst we leven in een gekke wereld waar in dit word gezien als normaal en dit radicaal en gezeur. Daarbij doelde ze met normaal op ongezond en radicaal en gezeur op gezond. Ik moet zeggen dat ik het ook vaak zo ervaar. Ik ben raar omdat mijn dochter niet elke dag koek en snoep krijgt. Ik ben raar omdat mijn dochter minimaal 1 keer per dag fruit krijgt en vaak ook snack groente. En savonds ook veel groente. Natuurlijk ook met aardappelen/pasta etc. en vlees of kaas.