Snap

Help mijn kind is dom!

Een kind op het VMBO, dat wordt natuurlijk helemaal niets later. Alleen domme kinderen gaan naar het VMBO toch?

Gisteren bekeek ik de documentaire 'Ze denken dat ik dom ben', een interessante aflevering over het VMBO onderwijs. Het VMBO onderwijs wordt niet voor niets aangeboden, 65% van de samenleving heeft een achtergrond op dat niveau maar toch kijken veel mensen er minachtend naar.

Waarom? Wat hebben we aan een samenleving die alleen maar uit hoogopgeleiden bestaat? Een samenleving waar geen echte ambachten meer bestaan en geen handwerk? Een samenleving waarin mensen gebukt gaan onder prestatiedrang en er, voordat er naar je naam, eerst naar je beroep wordt gevraagd? Een samenleving waarin 'burnout' de nieuwe griep wordt? Een samenleving waarin scholen worden afgerekend op uitstroom of uitval van leerlingen terwijl dit eigenlijk de schuld is van het onterecht gekregen studie-advies?

Is dit dan echt wat we willen … Een samenleving die ver af staat van de werkelijkheid? Nee toch? Maar waarom wordt kinderen geleerd dat het belangrijk is om zo goed mogelijk te presteren terwijl een leerniveau op VMBO niveau niet ok is? Waarom vragen sommige ouders een extra gesprek aan als er een advies voor het VMBO wordt gegeven? Sterker nog: waarom zijn er ouders die leerkrachten omkopen om een beter advies te krijgen? Waarom kijken veel hoogopgeleide ouders naar hun eigen niveau en meten daar het niveau van hun kind aan af? 'Als hoogopgeleide ouder is het toch logisch dat mijn kind niet als schoonmaker of kapper eindigt'.

Wie zijn deze ouders die denken met het studie-advies van hun kind een bepaalde status te verwerven? Kijken ze ook naar het welzijn van hun kind? Naar het persoonlijk geluk en welbevinden op school en in de samenleving? Zien deze ouders ook dat ze te veel van hun kind eisen en dat misschien het voor hen zo belangrijke stukje genen niet is doorgegeven. Of misschien is het wel doorgegeven maar spelen er andere factoren mee waardoor het kind op dat moment niet op dat niveau kan presteren. Aandoeningen als ADHD, ADD en andere gedragsproblematiek kunnen er voor zorgen dat kinderen onder hun leerniveau presteren ondanks dat ze zich voor 200% inzetten.

Meer lezen? Klik dan hier

7 jaar geleden

Mijn man verdient meer met zijn MBO diploma dan ik met mijn HBO diploma. Doe iets dat je graag doet! Laat het niet afhangen van geld of status of verwachtingen van ouders. Als ouder hoop ik dat mijn kind gelukkig is en gelukkig blijft en niet overspannen raakt door verwachtingen. Ik werk op een VMBO school met een PRO (praktijkonderwijs) afdeling en ook daar komen leerlingen middels stages prima terecht bij hun toekomstige baan. Sommigen overschatten zichzelf of hun zoon/dochter maar iedereen moet realistisch blijven. We bewandelen allemaal verschillende paden die ook weer vele zijpaadjes (mogelijkheden/keuzes) hebben. Mijns inziens is het doel steeds voor iedereen hetzelfde; een gelukkig leven. Het is mooi om op een VMBO/PRO school leerlingen op hun pad te mogen begeleiden.

7 jaar geleden

Ik ben op advies naar de brugklas havo gegaan, want dat kon ik best was het advies van de leerkracht. En mijn vriendinnetjes gingen er ook naartoe, vond hij een goed argument.Mijn ouders dachteb dat de leerkracht het wel wist dus gingen hierin mee. Ik heb geblokt, alleen maar huiswerk gemaakt. Dood ongelukkig en ondanks het harde werk lage cijfers. Dus het tweede jaar terug naar de mavo. Heerlijk!!!! Gewoon lekker in mijn vel, huiswerk maken maar ook nog tijd hebben voor leuke dingen. En daarna gewoon naar het MBO en later ook naar het HBO. Via een kleine omweg toch daar gekomen waar ik wilde zijn. Ik heb me toen voorgenomen mijn kinderen dit nooit maar dan ook nooit aan te doen. Liever een mindere opleiding en een gelukkig kind, dan een hoge opleiding en een doodongelukkig kind. En ze komen toch wel waar ze willen zijn.

7 jaar geleden

Ik heb VMBO gedaan omdat dat het advies was van de juf. Uit mijn Cito was HAVO/VWO advies gekomen maar mijn juf wilde destijds niet afwijken van haar VMBO advies. Ik MOEST dus daarom naar VMBO. Nou, twee vingers in mijn neus, 2x huiswerk gemaakt in 5 jaar tijd, véél gespijbelt en niet geleerd voor mijn eindexame. WEL een diploma. Ik had makkelijk HAVO gekunt maar ik wilde het niet meer.

7 jaar geleden

Ook vind ik niet dat je de vervolgopleiding aan de cito toetsen moet ophangen. Mijn broer kreeg mavo advies maar wilde perse zelf naar de havo. Dat is hij op zijn sloffen doorgelopen. Ik heb altijd gehoord dat ik vbo moest doen, want de mavo nee dat haalde ik niet, na de cito kon ik ineens wel mavo. Dus ben ik mooi naar het vbo gegaan, heerlijk niet op mijn tenen te moeten lopen. Mijn kinderen moeten doen waar ze gelukkig in worden. Ik ga ervan uit dat dat op het vmbo word. Lekker bezig zijn. Vind het alleen jammer dat add, adhd altijd als gedragsprobleem word neergezet. Mijn kind heeft adhd, mist dus alleen zijn concentratie op school, vandaar medicatie, maar hij heeft echt geen gedrags probleem. Het is een heerlijk kind, alleen jammer dat de meeste ( zelf hele bekende) alleen het druk en je moet alles 4 x zeggen voor hij reageerd. Tja het is jiet dat hij niet luisterd, het is alleen vol in zijn hoofd. Moet eens iets tegen iemand zeggen met een huiskamer vol mensen die praten. Dan moet je het soms ook 4 x herhalen. Zo is het in een hoofd van een adhd-er de meeste tijd. Tuurlijk heb je ook hele drukke. Mijn kind is thuis drukker, maar weet zich op school en clubjes en bij vriendjes prima te gedragen. Die energie moet er ook uit.