Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Een moppermama? Zo wordt je een relaxte moeder!

Je kind gooit zijn beker melk om, luistert niet of is niet snel genoeg, zodat jullie te laat op school komen. Voor jou onmiddellijk aanleiding om te mopperen, te schreeuwen of gewoon boos te worden. Herken je dit? Doe er dan wat aan, want deze negatieve benadering werkt voor zowel jezelf als voor je kind uiteindelijk alleen maar averechts. Hoe verander je van een moppermama in een geduldige, relaxte mama? Lees het hier!

Geen moppermama, maar doe eens lekker gek!

Speelt je kind meestal zonder jou, terwijl jij de krant leest of met je pc of telefoon in de weer bent? Door een kind continu van een afstandje te observeren ontstaan er eerder ergernissen met als resultaat een mopperkind en een moppermama. Doe af en toe eens lekker mee met je kind. Schmink elkaar, dans en zing. Kortom: doe samen eens lekker gek! Je kind geniet volop, voor jou een prima uitlaatklep en jullie band wordt op deze manier alleen maar sterker. Veel gelach, geen gemopper.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Moeite met de drukte van de ochtend / avondspits? Grote kans dat je vooral tijdens die momenten onbewust tegen je kind moppert. Niet meer doen! Zorg in plaats daarvan voor een goede voorbereiding. Sta eerder op, leg de kleding van je kind de avond van tevoren al klaar, kook voor meerdere dagen. Meer tips nodig? Kijk eens hier: Hoe overleef ik een ochtendspits http://www.mamaplaats.nl/advies/hoe-overleef-je-een-drukke-ochtendspits en hier: Hoe overleef ik een drukke avondspits

Perfect bestaat niet!

Al lijkt je buurvrouw of die leuke moeder van school het wel, perfect bestaat niet. Ook zij hebben zo hun eigenaardigheden en minder leuke of mooie kanten. Probeer jouw perfectionisme dus een beetje aan de kant te zetten. Jij hoeft niet perfect te zijn en je kind ook niet. Is het echt zo erg als je kind een keer met een melksnor of vlek op zijn kleren naar school gaat? Probeer vooral in die kleine dingen te relativeren. Misschien voelt je kind jouw perfectionisme wel als een druk op zijn kleine schoudertjes en is hij daarom vaker dwars.

Schreeuwen is verboden!

Jouw kind schreeuwt, jij schreeuwt terug en vervolgens begint je kind alleen maar harder te krijsen en zitten jullie in een vicieuze cirkel die heel lastig te doorbreken is. Vanaf vandaag wordt de belangrijkste regel in jullie huis: ’Schreeuwen is verboden!’

Zorg goed voor jezelf

Last but zeker not least! Pas als je goed voor jezelf zorgt kom je gemakkelijk van je onfortuinlijke status als moppermama af. Neem een uitgebreid bad, ga eens lekker zonder de kinderen weg en pak zoveel mogelijk slaap.

Dergelijke dingen maken echt het verschil en uiteindelijk is het dan: ‘Dag moppermama, hallo geduldige, relaxte mama!’

Ben jij regelmatig een moppermama? Wat doe je om geduldiger tegen je kind te worden? Reageer hier!

Geschreven door mama Nienke

7 jaar geleden

Ooh ik ben zo'n vreselijke mopper (schreeuw) moeder. Toen ze kleiner waren had ik dat helemaal niet ik genot van alles en had ook overal de tijd voor, maar nu....... Als ik iets vraag gebeurd het niet, pas als ik eindelijk weer schreeuw krijg ik ze zover dat ze wat gaan doen. Ik wil zo graag veranderen, maar dat lukt me (nog) niet. IK weet niet waar ik moet beginnen. Ja bij mij zelf, maar hoe? Ik denk dat ik vanmiddag maar eens met de kids (7-9) om tafel moet gaan zitten en afspraken maken.