Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Duurzaam voor beginners

Biologische voeding is voeding die geproduceerd wordt en waarbij rekening gehouden wordt met planten en dieren.

Wat is biologisch?

Biologische voeding is voeding die geproduceerd wordt en waarbij rekening gehouden wordt met planten en dieren. Er komen geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen bij kijken. Biologisch heeft echter niet alleen betrekking op voeding. Je kunt ook denken aan bijvoorbeeld verzorgingsproducten. In ieder geval heeft het altijd te maken met producten die afkomstig zijn van planten of dieren. Instituut Skal houdt er streng toezicht op dat producenten van biologische producten zich aan de normen houden die hiervoor gelden.

 

Hoe weet je of een product biologisch is?

Aangezien het woord biologisch wettelijk beschermd is, kun je er vanuit gaan dat wanneer dit op een verpakking staat het ook echt zo is. Ook een aantal andere benamingen geven aan dat producten biologisch zijn, zoals: * bio * eco * eko * organic Biologische producten hebben ook een keurmerk. Dit is een groen blaadje dat met sterretjes getekend is (ook wel het Europees bio-keurmerk genoemd). Vanaf 1 juli 2012 is het verplicht dit keurmerk te vermelden op biologische producten. Naast het Europees bio-keurmerk zijn er ook nog het EKO keurmerk (heeft betrekking op biologische landbouw) en het Demeter-keurmerk (deze heeft betrekking op biologische-dynamische landbouw). Bij dit laatste keurmerk moet de voeding voor 80% vanuit het eigen bedrijf van de boer komen.

 

Skal

De organisatie Skal is door de overheid aangewezen om de controle uit te voeren of biologische producten dit ook daadwerkelijk zijn. Zij controleren bedrijven door onaangekondigde inspecties uit te voeren, monsters te nemen en toezicht te houden. De Europese overheid heeft regels vastgesteld waaraan ongeveer 3300 bedrijven zich houden. Deze moeten allemaal gecontroleerd worden. Daarom heeft ieder Europees land een eigen organisatie hiervoor aangewezen. 

 

Voordelen van biologische voeding

Er zijn wel degelijk voordelen aan het eten van biologische voeding. Hieronder zal ik er een aantal noemen: * uit onderzoek is gebleken dat er in biologische voeding meer mineralen, vezels en vitaminen zitten * deze voeding is diervriendelijker doordat de dieren meer buiten komen en hierdoor meer beweging krijgen. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van groeiversnellers, zoals bij plofkippen * deze voeding is milieuvriendelijker doordat er geen pesticiden gebruikt worden. Hierdoor worden er minder broeikasgassen uitgestoten en wordt afval weer vaker hergebruikt zoals bijvoorbeeld bij mest * er wordt door de biologische boeren meer aandacht besteed aan het verbouwen van hun producten. Hierdoor gaat de kwaliteit omhoog en dat proef je.

 

Nadelen van biologische landbouw

Tegenstanders van biologische landbouw noemen een aantal argumenten om de biologische landbouw te beperken: * er mag geen kunstmest gebruikt worden waardoor er in bepaalde groeiperiodes van gewassen een overschot aan mest zal zijn en in een andere periode een tekort. Je kunt het dus moeilijker aanpassen aan de vraag van een bepaald moment. * biologische landbouw heeft veel plek nodig, terwijl er niet zoveel landbouwgrond is. * biologische landbouw levert niet genoeg op om iedereen ter wereld te voorzien (niet efficiënt genoeg). Geschreven door mama Larissa