Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Duurzaam eten voor gevorderden!


Biologisch voedsel: voor- en nadelen

De verkoop van biologisch voedsel stijgt de laatste jaren. Meer gezinnen stappen op deze levensstijl over. Er zijn meerdere redenen om voor biologisch voedsel te kiezen. Het eten wordt niet bespoten, waardoor je je aardappels en appels met schil en al kunt eten. In de schillen zitten veel voedingsstoffen en vitamines. En niet schillen scheelt weer tijd en afval.

Daarnaast vinden veel mensen biologisch eten simpelweg lekkerder. Maar zijn er ook nadelen aan biologisch eten?

Volgens onderzoek is biologisch voedsel niet veel gezonder dan groenten en vlees die op de reguliere wijze verwerkt worden. Wel krijgen mensen die biologisch eten minder bestrijdingsmiddelen binnen en soms bevatten producten minder nitraat. Biologische groenten en fruit zien er ook qua uiterlijk minder mooi uit en het schoonmaken kost tijd. Omdat er maar een beperkte hoeveelheid biologisch geteeld voedsel is, is de keuze minder. Ook is het biologische eten duurder, zeker meer dan 20%.


Superfoods

Je kunt ook op een andere manier gezonder eten. Superfoods is een woord wat je steeds vaker ziet en hoort en is over komen waaien uit Amerika. Vaak hoor je deze term in speciaalzaken, maar tegenwoordig ook steeds vaker in de grote supermarkten.

Superfoods zijn 100% natuurlijk en bevatten grote hoeveelheden voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zijn goed voor onze organen en hersenen, maar versterkt ook ons immuunsysteem en verbeterd onze huid. Ze zijn enorm rijk aan antioxidanten, vitaminen, aminozuren en mineralen. Waar de meeste gezonde voedingsmiddelen 2 of 3 bijzondere eigenschappen bevatten, bevatten superfoods wel 12 of meer bijzondere eigenschappen.

Bekende superfoods zijn broccoli en spinazie, maar er zijn ook superfoods die in andere landen al eeuwen gebruikt worden en nu hier ook de aandacht krijgen, zoals acai bessen, spirulina en rauwe cacao.


Biologische babyvoeding

Naast voeding voor volwassenen is er ook biologische babyvoeding, die je kunt herkennen aan het biologische keurmerk op de verpakking. Dit eten en drinken bevat ingrediënten die op milieuvriendelijke, diervriendelijke en natuurlijke wijze geproduceerd zijn. Deze voeding bevat geen geur-, kleur- en smaakstoffen, genetisch gemanipuleerde ingrediënten of conserveringsmiddelen.

De kwaliteit van biologische babyvoeding die in de Europese Unie verkrijgbaar is, voldoet aan de hoogste eisen. De productie wordt streng gecontroleerd, zelfs strenger dan de controle van reguliere babyvoeding, omdat “biologisch” een wettelijk beschermde term is.

Wat je natuurlijk ook kunt doen, is zelf biologische babyvoeding maken, door de restanten van je eigen biologische voeding te gebruiken. Op deze manier verspil je geen eten en kun je weer nieuwe lekkere combinaties maken.

Geschreven door mama Mayra