Snap

Dunya & Desie de serie

Al vanaf het begin ben ik fan van de serie Dunya & Desie. Momenteel genieten we van de herhalingen. Niet helemaal toevallig....

Dolly Parton

“Here you come again” klinkt de stem van Dolly Parton door de woonkamer. Ik veer op. Is dat? De lachende gezichten van Dunya en Desie verschijnen in beeld. Mijn Dunya kijkt me verrast aan. Vanaf nu komt de serie elke werkdag op televisie. Geweldig! Ik hou van deze serie. Ook van de film, die heb ik al tig keer gezien. Gaan we binnenkort weer kijken. Genieten is dat. Ik vond de serie al jaren leuk, had de dvd's al zo vaak bekeken. Leuk dat het elke keer opnieuw herhaald wordt. 

Dunya

“Waarom schrijf je haar naam net zo als die van mij?” vraagt Dunya terwijl ze belangstellend naar het scherm kijkt, waar de titel van de serie verschijnt. “Omdat jij naar die Dunya vernoemd bent!” vertel ik. “Echt?” vraagt ze verbaasd, alsof ze dat voor het eerst hoort. De meeste mensen schrijven het anders. Vaak met ou. Dounia of Dounya. Dat maakt haar naam toch nog bijzonder, omdat ie op deze wijze weinig voorkomt.

Zwanger

Toen ik zwanger was worstelde ik nogal met de namen. Ik wist niet of het een jongetje of een meisje zou zijn, dus moest twee namen bedenken. Om het mezelf makkelijker te maken, bedacht ik dat ik een naam wilde die ook in twee culturen past. Omdat ze niet alleen Nederlands is, maar voor de helft Afghaans. Of hem, maar daar hield ik niet echt rekening mee. Meer geluk dan wijsheid, want ik wilde gewoon heel graag een dochter. De jongensnamen wilden niet echt lukken. Ik wist wel leuke namen, maar die pasten dan weer niet in de cultuur van vader.

Wereldkind

Ik wilde een dochter eigenlijk Yasmin noemen, maar zag daar toch vanaf. Ik had een Yasmin op de groep van de BSO en dat vond ik niet zo handig. Ik twijfelde heel erg. Totdat ik aan Dunya en Desie dacht. Tegen een collega zei ik: “Dunya is ook een mooie naam” en zij zei: “Ja, Dunya betekent leven”. Als ik dit vertel schudt ze haar hoofd. “Nee hoor, mijn naam betekent wereld!” Het komt op hetzelfde neer. In het ziekenhuis was een verpleegster die zei: “In Indonesie betekent het hemel”.Een dokter zei: “Hemel en aarde, wat wil je nog meer?”. En dat vond ik een mooie gedachte. Want zo voelt het ook. Ik noem haar ook vaak wereldkind en dat vind ik wel erg passend. Ze staat midden in de wereld en leeft niet alleen in haar eigen wereldje.

Dunya Alisha Wieke

Ik twijfelde ook over de eerste naam. De drie namen die ik had bedacht, daar was ik wel uit, maar in welke volgorde? Dunya Alisha of Alisha Dunya. Maar Alisha hoor je nooit in Afghanistan. Ik had m gelezen op een notitie van mijn vriend en dacht dat het een Afghaanse naam was. Ik vind de naam zo leuk omdat mijn tweede naam Alies is. Ik vond het wel leuk om mezelf te vernoemen. Het was een Indiase naam, want hij keek vaak Indiase songs en Bollywoodfilms. Dus koos ik toch voor Dunya als roepnaam en daar ben ik nu erg blij mee. De naam Wieke, haar derde voornaam, komt uit de familie. Mijn nichtje, dat overleed toen ze vijfentwintig was, heette ook Wieke. En de laatste tijd wil ze daar ook alles van weten. Ik heb niet zoveel herinneringen aan haar, maar doe mijn best om te graven naar wat ik wel weet en daar wordt ze wel heel blij van.

Overeenkomsten

De Dunya in de serie is een heel andere Dunya dan die van mij. Toch zie ik wel overeenkomsten. Van Dunya en Desie is Dunya de verstandigste en ze heeft altijd een wijze vraag aan het begin en aan het eind van de aflevering komt ze tot een conclusie. Niet dat ze perfect is, gelukkig niet, dat maakt haar juist leuk. En dat geldt natuurlijk ook voor mijn Dunya. Eigenlijk is ze een mengelmoesje van Dunya en Desie samen. Een beetje neigt ze naar de moslim kant, de cultuur van haar vader, maar ze is ook heel erg Hollands en wil graag Amsterdams zijn zoals Desie. Zoals alle kinderen en zoals Dunya en Desie in de film, is ze op zoek naar haar eigen identiteit. Voor mij wordt die steeds meer zichtbaar.

Vernoemd

Zo zitten we dus elke avond gezellig op de bank Dunya & Desie te kijken. Sommige afleveringen snapt ze niet zo goed, ze is er ook eigenlijk te jong voor. Maar ze vindt het wel erg leuk om te kijken, omdat zij naar Dunya vernoemd is. En deze Dunya, wordt volgende maand alweer negen jaar.Kleine meisjes worden groot. Ik ben wel benieuwd hoe het nu Dunya en Desie zou vergaan. Dunya en Desie forever! hadden ze afgesproken. Ze gingen ieder hun weegs, In de film ging Dunya met haar ouders naar Marokko en Desie werd zwanger van haar rij-instructeur. In Marokko begonnen ze een zoektocht naar Desie's vader. Heeft ze nog contact met hem? Hoe ging het verder met Dunya, nadat ze haar huwelijk had geweigerd? In een interview heeft Eva, de actrice die Desie speelt, weleens gezegd dat ze het leuk zou vinden om te spelen hoe het ze is vergaan als ze veertig zijn. Ik hoop dat de film er ooit komt. Hoe zal het mijn Dunya vergaan als ze zo oud is als Dunya in de serie? Ach, ze komt wel op haar pootjes terecht. Ik maak me niet zoveel zorgen over haar toekomst. We hebben onze handen vol aan het hier en nu, de rest komt later wel.

 

7 jaar geleden

Haha, ja Dunya past erg goed bij Dunya. Het is een heel ander kind dan in de serie maar ik zie wel overeenkomsten. :) En ik vind het ook gewoon een mooie naam, met een mooie betekenis.

7 jaar geleden

Wat leuk dat je haar daarnaar vernoemd hebt! Elke naam is bijzonder, maar ik vind het ook heel bijzonder om te zien dat een naam vaak zo geod bij iemand past. NEt als bij Dunya dus ;)

7 jaar geleden

Sorry, ik las het verkeerd zie ik nu ;-)

7 jaar geleden

Leuk dat je Andreas ook vernoemt hebt. Eigenlijk hebben al haar namen een verhaal. En ik vind haar roepnaam steeds beter bij haar passen.