Snap

De Zwarte Pietendiscussie .. Ik ben er klaar mee !

De kruidnoten liggen weer in de winkel en dat betekent automatisch ook de start van de Zwarte Pieten discussie. Ik ben er klaar mee!

Ik heb me heel lang stil gehouden omtrent de Zwarte Pieten discussie. Er werd al zoveel over gezegd dat ik mij daar niet meer in wilde mengen. Nu de kruidnoten weer in de winkel liggen en daarmee automatisch ook de zwarte pieten discussie weer is gestart ga ik er toch een blog aan wagen. Ik ben er namelijk echt helemaal klaar mee!

Vandaag is de discussie in de media weer volop opgelaaid. De Kinderombudsman vindt dat het Sinterklaas feest het kinderrechtenverdrag van de VN schaadt. En hoppa het startsein is gegeven. Gekleurde kinderen zouden zich al vaker gediscrimineerd voelen en tijdens het Sinterklaasfeest neemt dit toe.

Ik kom zelf uit een multiculturele wijk, op de basisschool was ik 1 van de 6 blanke kinderen van de ongeveer 25 a 30, maar nog nooit werd er iemand daar op huidskleur aangekeken en ook allemaal stonden we vrolijk naar Sinterklaas en Zwarte Piet te zwaaien als hij aankwam. Wat dat betreft kan ik me er helemaal niet in vinden. Maar goed ik weet niet wat er in de rest van het land gebeurd, dus vindt ook niet dat ik zomaar kan zeggen dat het allemaal onzin is dat Zwarte Piet racistisch zou zijn.

Een grote supermarktketen heeft vandaag besloten dat er op het snoepgoed helemaal geen verwijzing meer is naar zowel Sinterklaas als Zwarte Piet niet. Mensen we slaan door in deze discussie.
Door al het geruzie over de rug van kinderen heen dreigt het hele Sinterklaas feest te verdwijnen. 

Maak een beslissing Nederland. Maak het een Roetveegpiet. Alle kinderen hebben toch al geleerd dat Zwarte Piet zijn kleur heeft door het roet. Dan vertellen we toch gewoon dat ze tegenwoordig een heel goed middeltje hebben om de zwarte vegen minder te maken. Voor de tegenstanders van Zwarte Piet zal hiermee de karikatuur, wat zij vinden dat het is, verdwijnen. Probleem opgelost.

Laten we ervoor zorgen dat het Sinterklaasfeest voor kinderen een feest blijft en niet elk jaar een maandenlange discussie.
En laten we al helemaal voorkomen dat het feest in zijn geheel zal verdwijnen. Het gaat tenslotte om de kinderen die hier elk jaar naar uitkijken. 

Danku. 

7 jaar geleden

Heel toevallig had gisteren ook een post op Facebook geplaatst dat ik er zo klaar mee ben. Het word eens tijd dat iedereen wat meer van elkaar gaat slikken in plaats van elke opmerking die iemand maakt gelijk de stempel van discriminatie en racistisch krijgt. Ik ben er ook zo klaar mee en vind de oplossing met roet vegen een goede oplossing. Ons hoor je ook niet over bepaalde buitenlandse feesten die in Nederland gevierd worden....

7 jaar geleden

Precies dat. Ik heb ook zoiets hak die knoop door en verander het en laat de discussie ophouden.

7 jaar geleden

Ik begrijp de heftige emoties niet. Ik vind zwarte piet prima zoals hij is. Maar als er mensen zijn die er wel last van hebben dat zwarte piet zwart is en zich gediscrimineerd voelen, dan is het toch een kleine moeite om dat te veranderen? Mensen voelen dat nou eenmaal zo en ze zijn niet met tien of twintig, maar met veel meer. Ook mensen die zich niet in het openbaar laten horen. Maar als ze dat hardop zeggen worden ze bedreigd. En dat allemaal vanwege een kinderfeest. Dan zijn we totaal de weg kwijt in Nederland. Wat vinden we onszelf tolerant, maar kom niet aan zwarte Piet want dan......