Snap

De discussie over jonge moeders mag ik even?

De discussie over jonge moeders. Ik blijf het een raar onderwerp vinden. Wie bepaalt hoe oud ( jong) je moet zijn?

Ik zie steeds meer berichten voorbij komen in blogs , maar ook in het nieuws. HET onderwerp , jonge moeders. Ik als jonge moeder zijnde wil daar toch iets over kwijt. 

Ik zelf 29 jaar, en mijn oudste zoon bijna 9. Ik heb de vragen ook gehad , de meest voorkomende was, oh het was zeker een ongelukje ? Of was hij wel gepland? JA!! 

Het schijnt tegenwoordig heel vreemd te zijn dat je als 29 jarige vier kids hebt. Als ik bijvoorbeeld met mijn baby alleen in de winkel loop zeggen veel mensen geniet er maar van het is zo voorbij , waarop ik zeg dat weet ik , het is mijn vierde. Je krijgt nog net geen afkeurdende blik , maar de verbaasdheid op ieder gezicht is vaak goed af te lezen. Of de eerste weken aan het schoolplein toen mijn oudste zoon vier was geworden en na school ging , de vraag aan mijn zoon is dat je zus , of moeders die tegen me zeiden ze willen afspreken mag dat van zijn moeder? Zelfs het consultatiebureau deed mee , toen ik voor het eerst daar kwam met mijn oudste zoon , of een cursus voor tienermoeders niks voor mij was? Uhh tienermoeder? Ik ben twintig... 

Waarom is het tegenwoordig een taboe bijna? Ik weet dat de gemiddelde vrouw reeds de dertig is gepasseerd voordat ze aan haar eerste kind "begint" maar moet iedereen dan de dertig zijn gepasseerd voor een baby te " mogen" hebben ? 

Begrijp me niet verkeerd , ik bedoel absoluut niet dat op een ouder leeftijd kinderen krijgen niet goed is. Ik kan alleen vanuit me zelf zeggen dat ik het fijn vind dat ik een jonge leeftijd heb. Het heen en weer gerace tussen school , sport , huishouden , boodschappen en werk had ik over 10 jaar niet kunnen doen zoals nu. En eerlijk gezegd vind ik de gedachte heerlijk als ik over tien jaar 39 ben en mijn kids al redelijk zelfstandig zijn. Mijn oudste is dan zelfs al jong volwassen! 

Uitzonderingen daar gelaten , ik ben van mening dat er niks mis is met jonge moeders , of met moeders op een oudere leeftijd. Ieder voor zich , soms loopt het leven nu eenmaal anders dan gepland waardoor vrouwen op latere leeftijd pas settelen. Ik bevooroordeel niemand , ieder heeft zijn eigen reden. 

Maar houd alsjeblieft op om met het vingertje na jonge moeders te wijzen , dat wij het niet zouden kunnen door onze leeftijd. Zoals ze vaak zeggen age is just à number! 

En als een van de jongere moeders uitkijkend op het schoolplein , met in het vizier de oudere moeders , zuchtend en klagend dat ze het zo druk hebben en zo moe zijn , denk ik bij me zelf , die dagen heb ik ook , maar meestal heb ik genoeg energie om alles in goede banen te leiden.. Tenslotte ben ik ook tien jaar jonger... 

7 jaar geleden

Ik reageer weinig, maar dit is een leuke blog! Zelf ben ik 27, heb 3 jongens, 6 en 4 en 1,5 jaar. Ik geniet van mijn gezin, en ben er trots op. Als je alle reacties leest zijn er toch nog wel behoorlijk wat jonge moeders. Geniet van je gezin!

7 jaar geleden

Prachtig toch! Ik ben helaas een oudere moeder. We hebben een zoontje van 14 maanden en ik ben zwanger van de 2e. Dat is best pittig op je 40e. Maar ik heb mijn man pas op mijn 36e ontmoet. Dan ga je niet direct over kinderen beginnen. Heb me 1½ jaar ingehouden. Toen vrij vlot zwanger, maar helaas drie x achter elkaar een miskraam. Op mijn 39e werd ik alsnog moeder en hopelijk net voor mijn 41e weer. Ik snap wel dat je zo vroeg al kinderen wilde. Wilde ik ook altijd graag, maar helaas liep mijn droom niet synchroon met de realiteit. Geniet ervan. Heerlijk hoor, van harte gegund.

7 jaar geleden

Oi Renate, Helemaal met je eens, ik ben zelfs stiekem een beetje jaloers op , zoals je weet kom ik zelf uit een groot gezin totaal 8 kids. Moeder was 17 toen ze zwanger was van de eerste, vroeger werd het op deze leeftijd als "gewoon" gevonden. Normen en waarden veranderen, maar wie bepaalt dit eigenlijk?! Jij dus, een ieder bepaalt voor zichzelf hoe hij, zij zijn leven indeelt en zichzelf prettig en gelukkig bij voelt. Oh ja ik ben een man van 55 woon en werk in Brazil en gaf de voorkeur aan reizen (werken). Had ik maar…...

7 jaar geleden

Wees trots op je gezin !