Snap

​De corrigende tik blijkt toch ernstiger dan gedacht

Een corrigerende tik, voor velen heel acceptabel. Maar moet dit wel zo acceptabel zijn? Ik start de discussie.

De meeste ouders vinden gelukkig dat kinderen slaan, geen juiste manier van handelen zijn. Maar velen, waaronder ik, vinden een corrigerende tik op het handje of de billen af en toe best kunnen. Het is voor mij vaak wel het laatste middel, dat niet perse bedoeld is om ze te laten gehoorzamen. Maar vooral te laten merken dat hetgeen wat ze dan doen écht niet mag. En dan lijkt vooral het schrikeffect ervan, een zeer effectieve. Maar het gebeurd zeer zelden.

Er zijn veel ouders in Nederland, maar zeker ook andere landen, die het iets vaker gebruiken dan zelden. En uit onderzoek blijkt ook dat 80% van de ouders wel eens zo een tik heeft uitgedeeld. Dat het dus gezien word als acceptabel, lijkt dan wel duidelijk.

Nu blijkt deze tik, toch wel grotere gevolgen te hebben op de psychische gesteldheid van de kinderen. De universiteit in Texas en Michigan heeft een groot onderzoek uitgevoerd onder 160.000 kinderen. Hierin vonden ze dat ze corrigerende tik vaak geen toename in gehoorzaamheid opleverde, maar eerder psychische klachten. De tik zorgt voor een toename in agressie, die op zijn beurt weer kunnen leiden tot psychische problematiek. Daarnaast zorgt het vaak ook voor een negatieve relatie met de ouders/opvoeders.

In dit onderzoek word de corrigerende tik omschreven als een tik met open hand op de billen of één van de ledematen.

In mijn beleving van de corrigerende tik is het ook niet veel meer dan dat.

Ik schrok echter wel van de resultaten van dit onderzoek. Het is een behoorlijk onderzoek, dus de kans dat deze resultaten niet helemaal kloppen is wel klein. Er vanuit gaande dat psychische problemen kunnen worden veroorzaakt door deze vorm van straffen, zet me toch wel aan het denken.

Omdat het wel een geaccepteerde strafvorm lijkt te zijn, geven onderzoekers ook aan dat hier meer discussie over zou moeten zijn. Dus hoewel het onschuldig kan lijken om je kind soms even goed te laten schrikken, brengt dit meer schade toe dan we dachten. Persoonlijk vind ik dat het nooit waard. Ik zal voortaan ook eerst 3x nadenken, wanneer de kids het bloed onder m'n nagel vandaan halen.

Maar laten we discussie eens openen. Wat vinden jullie? 

7 jaar geleden

Ik las de resultaten van dit onderzoek ook vorige week. En het is inderdaad een hele mooie aanleiding om eens goed hierover na te denken. Ikzelf ben niet van het tikken. Ik kan het tot nu toe bij mijn meiden van 6 en bijna 4 verbaal goed af. Maar ik heb niks tegen een tik, die niet bedoeld is om pijn te doen, maar om een kind even te laten schrikken. Uit de situatie te halen. Hoe vaker je het doet, hoe minder indruk het zal maken op een kind, dus inderdaad, zal het doel (gehoorzaamheid te kweken) steeds minder gehaald worden met slaan/tikken. Maar psychische klachten op langere termijn.... Nou..... Weet je wat ik denk. Dat psychische mishandeling (dat vaak samen gaat met slaan) een veel grotere invloed heeft op de langere termijn. Hebben de onderzoekers in Texas en Michigan daar ook naar gekeken?

7 jaar geleden

Ik heb me voorgenomen dit niet te doen en tot nog toe lukt dat. Toevallig had ik hier van t weekend nog een discussie over met mijn broer. Hij heeft zelf geen kinderen en ziet het als een goed middel om je kind dat schrik efffect te geven, zodat deze weet dat het niet mag. Ik vind het niet nodig om mijn zoonjte op die manier dat te leren. Als hij iets doet wat ik niet wil, zeg ik hem tot 3 x dat het niet mag. Luisterd hij niet dan tel ik tot 3 en haal hem weg van de plek waar hij bezig was. Soms is hij dan dwars en wil meteen teruglopen. Dan blokkeer ik de weg. In het ergste geval begint hij dan te huilen. Dan zet ik hem weer ergens neer en geef hem iets dat hij wel mag. Ondertussen kalmeer ik hem en leg hem uit dat ik niet boos op hem wil zijn, maar dat hij sommige dingen niet mag doen omdat dat gevaarlijk is en ik niet wil dat hij zich bezeerd. Hij is nu net 1 jaar en 4 maanden en begrjipt inmiddels echt wel als iets niet mag.

7 jaar geleden

Ik ben ook van mening dat het niet kan. Nu geef je je kind een tik als hij iets niet mag. Stel dat jou kind jou een tik geeft omdat hij wil zeggen mama dit wil ik niet of zijn broertje of zusje. Dan vind je het hoogstwaarschijnlijk niet hoe dat hij een tik geeft. Maar ouders die een corrigerende tik geven die geven zelf het voorbeeld aan hun kinderen en dan vinden ze het niet oke als hun kind het op doet wat je wel kan verwachten als het door de ouders zelf ook gedaan word.

7 jaar geleden

Ik ben van mening dat een corrigerende tik niet goed is. En dat het een gewoonte gaat worden als je hieraan gaat beginnen. Het gevolg zou kunnen zijn dat je kind bang van je wordt. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt als ouder. Een kind moet zich veilig voelen bij je. Dus ben ik erg voor uitleggen waarom iets niet mag door hem/haar daarbij recht aan te kijken.