Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Culturele uitjes met jonge kinderen

Het is heerlijk om er af en toe lekker op uit te trekken met de kinderen. En kinderuitjes te ondernemen. Vaak is de speeltuin al een hele onderneming en is er genoeg te beleven maar soms is het leuk om net even iets anders te doen. Zoals wij dat zelf noemen: uitjes met een boodschap. Hieronder lees je 10 culturele uitjes die je kunt doen met jonge kinderen (vanaf het moment dat ze kunnen lopen tot een jaar of 6). Maar, vaak zijn deze ook voor oudere kinderen nog erg leuk en leerzaam. Ik heb er ook op gelet dat ze met kinderwagen goed te doen zijn, wanneer dit niet zo is heb ik dit erbij vermeld.

Bezoek aan 'DE' Molen

Vele dorpen hebben een molen. Dit vinden veel kinderen interessant om te zien. Eerst alleen de grootte van de molen en het draaien van de wieken, later willen ze vaak meer zien. Vele molens hebben openingstijden waarbinnen je de molen kan bezoeken. Vaak is er een kleine tentoonstelling bij met daarin duidelijk te zien wat de werkzaamheden van de molen waren. Er is elk jaar ook een molendag. De meeste molens zijn dan open voor bezichtiging en er zijn speciale activiteiten, meestal met pannenkoeken gemaakt met meel uit de molen zelf. Helaas is dit met de kinderwagen vaak geen aanrader maar beneden wachten is een mogelijkheid.

Tips: www.molendagen.nl

Bezoek aan een kaasmakerij.

Veel kinderen eten (graag) kaas en het is een echt Hollands product. Veel kaasboerderijen spelen hier leuk op in door deze open te stellen voor bezoekers. Meestal krijg je een rondleiding en vaak kan je daarna van alles proeven op het gebied van kaas. Er is soms ook een proeverij mogelijk. Helemaal leuk is het als je er zelf een kaasje kan maken. Deze gaat dan mee naar huis waar je hem zelf elke week moet omdraaien en na verloop van tijd heerlijk kan opeten!

Bezoek aan een kasteel.

Zoals wij nu wonen is het niet altijd geweest. Dit is voor kleine kinderen vaak moeilijk te begrijpen maar als je het kan zien is het gelijk al stukken tastbaarder. Veel meisjes willen rond hun 2e prinses worden en jongens ridder of prins. Dit is goed te combineren met een bezoek aan een kasteel. In de meeste opengestelde kastelen zijn verschillende rondleidingen te doen. Deze zijn op elke leeftijd aangepast. Vaak met een speurtocht maar met een rondleider erbij inkook zeker de moeite waard. Vaak kan je ook een bezoek brengen aan een restaurant waar er gegeten kan worden zoals dat vroeger ook ging. Recent is het Muiderslot weer opengesteld voor bezoekers maar er zijn ook tal van andere kastelen in Nederland die je kunt bezoeken.

Bezoek ook de bijbehorende vestingstad!

Nederland in het klein.

Om de kleine kinderen een beetje een beeld te geven van ons Nederland is het mogelijk om Nederland in het klein te bekijken. Een van de bekendste mogelijkheden is Madurodam. Dit is een interactief park geworden waar de kinderen zelf heel veel kunnen doen en daardoor niet verveeld raken. Daar waar vroeger de blusboten gingen spuiten voor een dubbeltje doen ze dit nu voor 20 cent. Daarnaast zijn er ook veel nieuwe activiteiten te doen. Maar ook elders in Nederland is voldoende te beleven op het miniatuur gebied. Een voorbeeld is Miniatuurpark Walcheren. Hier is naast een groot miniatuur gedeelte ook een hele grote speelhal voor na het bekijken van de miniaturen.

Voetbalstadion

Misschien meer gericht op jongetjes maar ook leuk voor meisjes: een bezoekje aan een voetbalstadion. In veel stadions wordt je met open armen ontvangen en zijn er rondleidingen. Er is vaak een Junior Club met een mascotte. Deze geeft soms een rondleiding of is een leidraad tijdens een andere kinderrondleiding. Het is wel verstandig om eerst een afspraak te maken of even te bellen voor de mogelijkheden voor een rondleiding met kinderen. Uit ervaring kan ik een rondleiding met kinderwagen afraden!

Bollenvelden / bloemplukdag

In vele gebieden in Nederland zijn er bollenvelden te zien. Je kan hier natuurlijk voor naar de Keukenhof maar ook in Friesland en Overijssel zijn vele bollenvelden waar je doorheen kan en mag wandelen. Regelmatig zijn er plukdagen waarop je niet alleen mag wandelen maar ook de mooiste bloemen kan plukken en meenemen. Heel Hollands en als je een camera meeneemt erg geschikt voor een fotosessie!

Pottenbakken

Oude ambachten zijn niet alleen een deel van onze beschaving maar voor kinderen erg leuk om te doen! Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om de gebakken werkstukken op te halen kan je soms ook aardewerk beschilderen, dit kan je meestal gelijk mee naar huis nemen.

Beeld en geluid museum

Toen wij zou oud waren als jij keken we naar de Fabeltjes krant en Tik-Tak… Dit heb je misschien weleens gezegd tegen je kind en er een verbaasde blik voor terug gekregen. In het beeld en geluid museum kan je alle tv van toen en nu terug kijken, afgewisseld met leuke interactieve activiteiten. Een perfect kinderuitje op een regenachtige dag.

Nieuwland museum, de wording van Flevoland

De nieuwste provincie van Nederland is natuurlijk Flevoland. Voor kinderen lastig voor te stellen hoe dit er eerst uitzag maar het kan wel! In het nieuwlandmuseum is er heel veel te zien en te doen. Het is heel interactief en beeldend! Er is veel te lezen en te doen voor de kinderen. Zelf zou ik het aanraden vanaf 3 jaar.

Bezoek aan Volendam, Orvolte of andere folkloristische omgeving.

Op sommige plaatsen lijkt het alsof de tijd stil heeft gestaan. Erg leuk om doorheen te lopen en te genieten van de omgeving. De plaatselijke specialiteiten zijn lekker en vaak vers. Het is in Volendam bijvoorbeeld mogelijk om je te verkleden in de kledendracht van deze plaats, erg leuk om te doen. In andere plaatsen is het mogelijk om te helpen met het maken van klompen. Deze activiteit is vooral leuk als het weer mee zit.

Regionale activiteiten

Elke regio heeft zijn eigen activiteiten gericht op de omgeving. In Joure wordt elk jaar de Boerenbruiloft gehouden. Een nabootsing van een `bruiloft van toen.` In Moerkapelle is elk jaar een oogstfeest. Gericht op al het moois dat de natuur te bieden heeft. Daarnaast is er elk jaar `kom in de kas` tijdens dit weekeind kan je een kas bezoeken en hier bekijken wat er in de kas waar je misschien wel elke dag langs fietst te bieden heeft.

Als laatste wil ik je de tip meegeven om de regionale krantjes in de gaten te houden. Hierin worden vele activiteiten dicht bij huis aangekondigd. Je komt er vaak bekenden tegen waardoor het gaat leven bij de kinderen. Want wat is er leuker dan op lammetjes dag lammetjes knuffelen en dit later met je vriendjes en vriendinnetjes nog eens na te bespreken!

Wat voor leuke activiteiten doe jij samen met je kind? Laat het ons weten en geef je reactie hieronder.

Geschreven door mama Marjolein

10 jaar geleden

Een bezoekje aan een expositie in het wijksentrum is ook leuk! Kost niets, duurt niet lang maar vaak kun je daarna wel leukemie gesprek gaan met je kind. Vind je t mooi of juist niet en natuurlijk waarom!