Snap

Brief aan de vrouw van veilig thuis

Geachte mevrouw van Veilig Thuis, Het is ruim een jaar geleden dat u voor onze deur stond. Herinnert u zich die dag nog? En ons gezin?

Wij u wel. Nog elke dag. Nog elke dag vraag ik me af waarom u bepaalde keuzes gemaakt heb. Ik snap heel goed dat u verplicht bent actie te ondernemen na een melding, hoe onterecht ook. Dus dat u kwam, prima, en als er meer meldingen komen, mag u nog 30 keer komen, zeker als daardoor misschien 1 kind in echte nood gered kan worden. Kom alstublieft!

Wat ik wel er jammer vind is de gebrekkige informatie, juist in de beginfase. U komt onverwacht, onaangekondigd, een instantie die wij niet kennen. U staat voor de deur en mijn man was thuis, ik aan het werk. Dat kon u niet weten. U was weg toen ik thuiskwam van mijn werk. Ik wist niets, alleen de organisatie voor welke u werkt en dat u kwam door een melding. Een snelle Google leverde mij de informatie op dat u werkt voor een instelling met de macht kinderen bij hun ouders weg te halen en in tehuizen te stoppen. Weet u hoe bang ik geweest ben? Waarom vertelde u pas 2 dagen later dat u bij twijfel niet weggegaan was? Waarom geen brief bij ons achter gelaten waarin stond wat ons te wachten stond? Waarom moest ik een dag later u bellen, nadat ik een bange slapeloze nacht gehad had? Waarom belde u mij niet in de eerste avond na uw bezoek of desnoods in de ochtend als eerste? Waarom kreeg ik geen informatie over wat ons boven het hoofd hing? 

Heeft u enig idee wat het doet met een moeder als iemand onverwacht komt inspecteren of je goed genoeg bent. Als iemand moeilijk doet over de speelgoedsoep op de vloer, op papadag, om half 5 in de middag. Heeft u enig idee hoe groot de inbreuk op onze privacy is? Heeft u enig idee wat een moedergevoel doet als ze bang is dat haar kind zomaar weggerukt zou kunnen worden, omdat ze niet weet wat u komt, maar wel dat u komt en dat u het kan. Ik had zo graag meer informatie gehad. Ik had willen weten wat je te wachten stond. Ik vraag me af of u bewust ouders in angst zet, in de hoop dat ze eerlijker zijn, of in de hoop dat ze fouten maken en u geld kan verdienen en een kind kan 'redden' of dat u echt zo onwetend bent dat gebrek aan informatie juist als een enge instantie als de uwe komt zoveel angst geeft.

En mijn laatste vraag, herinnert u zich mij en mijn gezin nog?

Groeten

Een van jullie onderzochte moeders.

6 jaar geleden

Beste Simone, door mijn werk, werk ik vaak samen met veilig thuis. En als er een melding gedaan word bij veilig thuis dan krijgt de betreffende eerst altijd een brief met de strekking van de melding erin. Dus wellicht is er bij jullie daarin iets mis gegaan. Ik zal het nog eens navragen bij veilig thuis hoe het komt dat het bij jullie anders is gelopen.