Snap

Bloedarmoede bij kinderen

Als je kindje al een tijdje moe is kan het zijn dat je zoon of dochter bloedarmoede heeft. Om hier zeker van te zijn kun je eerst naar de huisarts gaan om de klachten te bespreken. De huisarts zal je waarschijnlijk adviseren om bloed te laten prikken om met zekerheid te kunnen vaststellen of je kindje bloedarmoede heeft. Ook kun je het volgende testje uitvoeren om te kijken of je kind bloedarmoede heeft: je kunt het onderste ooglid van je kindje naar beneden doen en je bekijkt de binnenkant van het oog. Wanneer de kleur erg bleek is in plaats van rozerood dan is de kans er groot dat je zoon of dochter bloedarmoede heeft.

Bloedonderzoek

Je bent met je kind naar de huisarts gegaan voor bloedonderzoek. Het bloed wordt gecontroleerd op hemoglobine en ferritin. Als het hemoglobinegehalte gehalte laag is hoeft dit niet altijd te betekenen dat het lichaam van je zoon of dochter te weinig ijzer bevat. Om er zeker van te zijn dat er sprake is van een ijzertekort wordt er een zogenaamde transferrine-receptor in het bloed gecontroleerd. Aan de hand daarvan is te bepalen in hoeverre het lichaam van je kindje om ijzer vraagt.

Oorzaken bloedarmoede

Oorzaken van bloedarmoede zijn: een tekort aan ijzer en dit is vaak de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede bij kinderen en bij volwassenen. Bloedarmoede kan ook veroorzaakt worden door een tekort aan vitamine B 12 of foliumzuur. Andere oorzaken kunnen zijn een chronische ziekte, een infectie of een ontsteking. En als laatste oorzaak kan een erfelijke afwijking genoemd worden.

Voeding

Mocht je kindje bloedarmoede hebben dan kun je als vader of moeder jouw kindje gezonde voeding aanbieden met extra ijzer, vitamine B12 en foliumzuurrijke producten. Bij kinderen in de groei wordt er ook vaak geadviseerd om gezonde voeding te gebruiken waar al extra ijzer in zit.

Wat zijn ijzerrijke producten?

Je kunt hierbij denken aan

  • Alle vleessoorten
  • Kabeljauw
  • Haring en sardinen
  • Garnalen
  • Mosselen
  • Oesters
  • Peulvruchten zoals bruine bonen, witte bonnen, linzen en sojabonen, maar ook bijna alle noten en broodsoorten
  • Gedroogd fruit, met name abrikozen en vijgen
  • Fruit uit blik kan ook helpen. Je kunt dan het beste frambozen, rode bessen en kersen uit blik aan je zoon of dochter geven

De volgende groenten zijn goed voor je kind: andijvie, artisjok, broccoli, courgette, doperwten, druivenblad, postelein, tomatenpuree, raapstelen en schorseneren.

Waar zit vitamine B 12 in?

In dierlijk voedsel zoals vlees, vis en zuivelproducten. Foliumzuur tref je vooral in lever, asperges, spinazie, volkoren producten en peulvruchten. Als je boodschappen gaat doen kun je bovenstaande producten op je boodschappenlijstje zetten een meenemen voor je kindje. Mocht je nog vragen hebben over voeding dan kun je contact opnemen met het consultatiebureau of navraag doen bij de huisarts of een diëtiste.

Heb jij nog tips om bloedarmoede te voorkomen bij je kind? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Gea