Snap

Ben ik dan een slechte moeder?!

​Afgelopen week weer een blog gelezen over voeding van kinderen, de hele heftige reacties die eruit voortkomen.

Ik wil me in mijn hoofd ook wel eens schuldig maken aan die reacties maar probeer ze echt voor mezelf te houden. Ieder zijn ding, ieder zijn keus denk ik dan. Natuurlijk mag je reageren als iemand iets openbaar maakt en zeker zijn mening geven, maar ook dit kan op een respectvolle manier. Ik denk namelijk dat niemand de perfecte ouder is, je doet allemaal je best en daarin maakt iedereen zijn keuzes (die soms minder slim zijn achteraf)! Hier dan ook mijn "ding" en mijn keuzes mbt voeding, waarop ik vaak ook heftige reacties krijg. Misschien nu ook wel, ik ben benieuwd.

Ik ben heel erg bezig met (in mijn ogen) gezonde voeding. Dit is natuurlijk te zien wat mijn kinderen te eten krijgen. De dag begint bij ons altijd met zijn 4e aan tafel zitten en ontbijten, ik vind dit erg prettig om zo de dag zo te starten. In de ochtend maak ik ook al het eten wat mee naar de gastouder gaat voor de kinderen, of de dagen dat mijn man of ik thuis zijn maken we dat klaar als ze gaan eten. Rond een uur of 10 krijgen de kinderen (en eten we dat zelf ook) fruit, ik geef ze 1,5 - 2 stuks fruit. Rond een uur of 12 krijgen ze brood, beiden (ook mijn dochter van bijna 9 maanden) eten minimaal 1,5 boterham. Rond een uur of 3 krijgen ze "iets lekkers" dat lekkers houd bij mijn kinderen in; nog wat fruit, tomaatjes, komkommer of een paar maisknabbels ofzo en tegen half 6 zet ik een maaltijd op tafel die ik vers klaar maak en waar we ook weer samen voor aan tafel zitten (of als ik echt geen tijd heb (4 dagen werken en 2 studies komt dit wel eens voor) dan komt er iets uit de vriezer wat ik eerder heb gemaakt en ingevroren heb). Ook mijn dochter van 9 maanden eet met de pot mee, dit is overigens pas net daarvoor maakte ik gewoon prakjes voor haar. Dat ze met ons mee eet komt omdat ik geen zout gebruik in mijn eten en zoals de nieuwe voorschriften zeggen kinderen mogen vanaf 4 maanden alles eten (niet dat mij dit zo slim lijkt) maar als ze beter eet als ze met ons mee eet lijkt het mij verstandiger. Verder krijgen ze bij alle eet momenten wat te drinken, rijstmelk bij het ontbijt (oke de jongste nog niet, en geen gewone melk want ze hebben beide koemelkeiwitallergie), water en kruidenthee. 

Nou komt het ik krijg bijna alleen maar commentaar hierop, want het is zo zielig dat ze geen snoepje/koekje/chips krijgen. En waarom krijgen ze geen sap. Je doet je kinderen echt te kort, net of jij geen snoep kreeg vroeger, en als ze op school zitten krijgen ze dat ook hoor. 

Ik denk dan echt wat ze nog niet kennen dat missen ze niet, die suikers uit snoep en dranken hebben ze echt niet nodig en ik onthoudt ze echt niet van alles al lijkt dat hier zo. Ze hebben een oma die vind het heerlijk om de oudste een snoepje te kunnen geven (jongste is nog echt te jong), en met een feestje krijgt hij ook echt wel een stukje taart. Maar voor hem is het echt een feest als hij zoiets krijgt. En ook ik vind op zijn tijd een frietje of pannenkoeken ook heerlijk dus ook dat krijgt hij dan ik ga niet iets anders eten dan wat hij eet. En misschien ben ik heel erg naïef maar volgens mij is het op de basisschool ook nog zo dat ze eten wat ze mee krijgen van thuis, en natuurlijk wordt er wel eens getrakteerd en krijgen ze dan snoep en natuurlijk mogen ze dat dan opeten. Maar dat is toch niet elke dag? En is het dan echt zo zielig dat ik ze dat niet geef?

8 jaar geleden

Je doet het goed ;) respect

8 jaar geleden

Heel goed wat je doet lijkt mij. Fruit en groente is altijd goed en snoepen hoeft toch niet altijd. Wel zou ik uitkijken met de rijstmelk, want dit schijnt niet zo goed te zijn als iedereen denk. Er zitten nogal wat stoffen in die vooral voor babies en kleine kinderen gevaarlijk kunnen zijn. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/143714-rijstmelk-gevaarlijk-of-voedzaam.html Maar ik vind dat elke ouder gewoon moet doen wat hij/zij goed vind. Geen enkele ouder is perfect. Die ouders die zeggen dat jij je kinderen te kort doet zullen vast ook wel dingen "fout" doen.

8 jaar geleden

Top! Helaas ben ik niet zo consequent en sluipt er nog wel eens een koekje tussendoor. Maar ook ik probeer vers re koken en gezond rten te geven. Te kort komen op snoep en koek bestaat niet. Das alleen maar extra. En mijn kids krijgen bij opa en oma volgens mij genoeg lekkers.. En bij mij is het ook kekker, en ' gezond' ! Dadel chocolade bolletjes, bakbanaan chips. Trek je er niets van aan. Doe je ding, gezeurd word er toch!

8 jaar geleden

Gelukkig zijn er dus meer mensen die hun kids niet vol suiker proppen ???? Ik geef af en toe wel verse sinaasappel sap of een keer troebele appelsap. Maar schrok van de lijst van consultatiebureau: hoe vaak PER DAG drinkt uw kinds sap/limonade/fris. Ik bak vaak zelf gezonde ontbijtkoek/bananenpannenkoeken ect. En op een feestje mag hij gewoon taart eten. Doe ik ook, ????????