Snap

Badzitjes voor baby's

Als je de baby-uitzet gaat kopen, kom je in de diverse babywinkels allerlei spullen tegen waarvan je je afvraagt of deze nodig en nuttig zijn, of niet. Zo ook van die inzetstukjes voor in het babybad, zogenaamde badzitjes genaamd aquasit.

Na wat rondkijken blijken er diverse soorten en varanten badzitjes te bestaan. Zo zijn er de eerder genoemde aquasit-inzetstukken die bij het babybad passen, maar ook opblaasbare varianten, badhangmatjes, en de wat grotere ringvormige zitjes met zuignappen aan de onderkant. Dan rijst natuurlijk de vraag welke nu waarvoor is, en of je er ook echt wat aan hebt. Hier een kleine verkenning.

Badzitje - inzetzitjes aquasit

Allereerst de inzetzitjes (aquasit) die je bijpassend bij het babybad kunt kopen, een soort van kuipjes waar de baby in halfliggende houding in kan. Deze kun je vrijwel meteen na de geboorte gebruiken. Het voordeel is dat je beide handen vrij hebt voor het wassen en interactie met je kind. Ook voor moeders die na een zware bevalling last hebben van hun rug, schouders en/of bekken kan het erg prettig zijn.

Er zitten diverse nadelen aan deze zitjes. Zo zijn deze zitjes vaak al snel te klein (soms al na 8 weken!) en kun je ze dus maar kort gebruiken. Er zijn ook wel aquasits  met een verstelbaar middelstuk, die je mogelijk wat langer kunt gebruiken (tot maximaal 6 maanden). Verder geven deze zitjes de illusie dat het kind er lekker in ligt, maar de houding is niet ideaal. Ondersteuning door je handen en het water zijn eigenlijk beter.

Opblaasmatrasjes als badzitje

Luchtmatrasjes lijken op aquasits; de baby ligt er in, in het water. Het is ook een kuipje, maar dan opblaasbaar, waar het kind mee half in het water drijft. Voordeel is dat ze vaak iets langer te gebruiken zijn (maximaal 8 kg) en dat de baby wat meer in het water drijft. Maar het geheel is weer wel wat wankeler en een bewegelijke baby kan dus makkelijker met het hoofd in het water terecht komen.

Badhangmatjes in plaats van een badzitje

Er bestaan stoffen hangmatjes met een soort clipsysteem die je rondom aan de badrand kunt klikken en waar het kind dan in kan liggen. Deze werken verder net als de aquasits en matrasjes, je kind ligt erin in het water. De meegevende stof vormt zich naar het lichaam en dit ligt dus zachter dan een aquasit, maar vaak komt het er op neer dat de kleine te ver in een gekromde houding komt te liggen, met de kin op de borst. Dit is niet ideaal. Verder past zo'n clipsysteem niet op ieder badje. Voordeel is wel weer dat het buiten gebruik weinig ruimte inneemt.

Badzitringen

Als het kindje wat ouder wordt en gaat zitten, wil het meestal ook niet meer in één van de eerder genoemde zitjes blijven liggen. Dan kun je overschakelen naar een badring, een soort plastic stoeltje met zuignappen aan de onderkant. Hier kunnen kleintjes in badderen tot ze actief gaan opstaan (tot 1 - 1,5 jaar).

Het voordeel is dat zo'n zitje zowel in een babybadje als in een groot bad of op de douchevloer gebruikt kan worden. Het geeft steun aan kindjes die al wel kunnen zitten maar nog niet helemaal stabiel. Nadeel is dat als de kleine wil kruipen en opstaan, zo'n zitje ze meet tegenhoud en mogelijk juist in de weg zit.

Antislipmatjes 

Een hele simpel hulpmiddel bij het badderen van je baby is een antislipmatje wat je op de bodem van het babybadje legt of op de douchevloer. Het kind kan hierop zitten zonder meteen onderuit te glijden, en kan ook in verschillende houdingen en richtingen zitten. Het geeft geen steun, dus alleen geschikt voor baby's die al goed kunnen zitten.

Aandachtspunten badzitjes

Badzitjes geven een vals gevoel van veiligheid. VeiligheidNL (onafhankelijk Nederlands orgaan dat allerlei veiligheidaspecten van diverse hulpmiddelen onderzoekt) raadt het gebruik van badzitjes hierom af. Zij geeft aan dat onderzoek uitwijst dat kinderen in een badzitje vaker alleen gelaten worden en dat ouders het bad vullen met meer water dan anders.

Baby's lopen in bad het risico te verdrinken. Kleintjes kunnen al verdrinken in een laagje water van een paar centimeter. Als een klein kind onder water glijdt, gebeurt dat geluidloos, omdat er vrijwel meteen water in de luchtwegen komt. Na twee minuten is het kind bewusteloos, na vier tot zes minuten heeft het onherstelbare hersenletsel opgelopen.

Laat een kindje dus nooit alleen in een bad, blijf altijd binnen handbereik. Zorg dus dat alles van tevoren klaar staat. Niet even snel nog wat gaan pakken of de telefoon opnemen. Ook een ouder broertje of zusje laten opletten is geen goede optie.

Doe maar een klein laagje water in het bad, vul het niet tot de rand. Door een zitje kun je geneigd zijn het bad verder te vullen, maar hiermee vergroot je het verdrinkingsrisico. Gebruik het zitje niet meer als het kind er te groot en bewegelijk voor wordt. Een zitje kan kantelen waardoor het kind onder water kan belanden. Zuignappen werken niet (goed) op een antislipoppervlak. Vervang de zuignappen als ze zijn beschadigd.

In bad gaan moet plezier geven, voor ouders en kind. Dan wil je niet een heel gedoe. Hou het simpel, dat is meestal ook het veiligste. Badder ze!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.