Snap

Anita wordt opgenomen

Anita wordt opgenomen. Ik vond Anita altijd overkomen als een lieve vrouw maar man man wat ben jij een ijskonijn!

Lieve Anita,

Ik besloot gister om Anita wordt opgenomen te kijken op de NPO. Een aflevering waarin jij meeloopt op de NICU. Een afdeling waar te vroeg geboren baby's kei en keihard liggen te knokken voor hun leven en artsen er alles aan doen om deze kleine kanjers in leven te houden. Jij had het voorrecht om hier mee te lopen en een kijkje te krijgen in het leven van deze vechters, hun ouders en hun artsen. Maar vrouw.. Wat schrok ik van jouw vragen! Hoe kan je boven het hoofd van een kleintje vragen hoeveel iets kost? Of dat niet te duur is als je niet zeker weet of deze kanjer het gaat overleven? Of je ze wel moet behandelen als er een kans is dat de baby er misschien schade aan over houd.. Denk je zelf ook niet dat die moeder liever haar zwangerschap had voldragen? Trots als een pauw met grote buik de laatste inkopen doen.. In plaatst van een paar angstige maanden, je kindje achter laten in een ziekenhuis 80km van huis, niet zeker weten om je prachtige baby het wel gaat overleven.. Hoe kon je deze vragen bedenken?! Ik ging er eigenlijk gelijk van uit dat je geen kinderen had.. maar wat blijkt.. je hebt een zoon en een dochter! 

Wat als je zoon een ongeluk krijgt? Zeg je dan ook "Laat die arts met trauma heli maar zitten want het is te duur? Er is tenslotte een kans dat hij er een beperking aan overhoudt dus het is het niet waard?" Of als je dochter kanker krijgt? Mag zij dan wel behandeld worden met chemo en dure onderzoeken ondergaan terwijl er een kans bestaat dat zij het niet overleefd? Denk je niet dat elke ouder alles aan pakt om hun kind te redden? Ook als deze te vroeg geboren wordt. Want waar moet je de grens anders leggen? Een voldragen kind kan ook problemen krijgen tijdens de bevalling en er een beperking aan over houden. Als barende vrouw kan je ook veel bloed verliezen waardoor je een tijd in het ziekenhuis moet blijven en dus veel geld kost. Moeten we dan heel Nederland gaan vragen om niet meer zwanger te worden? Want stel je voor? Nee toch?

Elk kind verdiend de kans om 100 te worden. Elk kind verdiend de zorg die zij nodig hebben, om die leeftijd ook te kunnen bereiken. En ja, de neonaat kost een boel geld. En ja, dat geld zou je in de zorg ook graag op andere plaatsen zien. Maar betekend dat dat we deze groep patiëntjes niet moeten helpen? Nee toch zeker? 

Zo! Na dat even gezegd te hebben.. Duik ik nu weer met mijn neus in de boeken. Om mijn studie verpleegkunde af te ronden. Om hoop ik in de toekomst op deze prachtige afdeling te mogen werken. Want prachtig is het die NICU!

6 jaar geleden

Ik denk niet dat Anita Witzier zelf die vragen bedacht heeft. Ze zal volgens het script dit soort vragen voor het programma moeten stellen, ter informatie aan de kijker. Ik heb zonet de aflevering gezien over COPD patiënten. Daar stelt ze dezelfde vragen en ik als kijker vond het interessant om te weten wat een kleine ingreep van 9 minuten, het plaatsen van een ventieltje in de long,, zoal kost. Want ik had er totaal geen idee van.... €30.000 dus! En dan bedenk ik me, dat we klagen over dure zorgpremies, maar dat is wel nodig, willen we geholpen worden als wij of onze kinderen iets mankeren. Informatief is het zeker!

6 jaar geleden

Ik zou jou na 10 jaar werkervaring op de NICU nog wel eens willen horen. Ben benieuwd of je dan tot dezelfde blog komt. Als student verpleegkunde die ook nog moet specialiseren en vooral nog moet ervaren en leren, schrijf je je blog voorbarig. IJskonijn is Anita niet, hooguit kritisch. Maar geef het minimaal 10 jaar na diplomering en specialisering en dan hoor ik je wel weer ...

6 jaar geleden

Ik vind ook dat Anita het heel goed doet. Het programma gaat over de zorg in alle zijn aspecten. Van de allerjongsten tot de alleroudsten. Ik werk zelf ook in de zorg en het is geweldig dat de techniek steeds meer mogelijk maakt. De vraag is of dat je het ook allemaal moet willen. Ik heb zelf 2 gezonde kinderen en prijs ik mezelf heel gelukkig dat ik nog nooit zulke zware keuzes heb hoeven maken. Maar ik denk wel dat het nodig is heel kritisch moet zijn, niet per se over de kosten, maar wel over hoe ver je wilt gaan en wat dat voor de toekomst betekent. Vooral de toekomst van het kind. Elke ouder wil koste wat kost zijn kind in leven houden, maar wat doe je je kind aan in sommige gevallen? Natuurlijk is het prachtig als alles goed afloopt. Maar hoe zit het met de kindjes die met 24/25 weken geboren worden en het uiteindelijk redden met een zeer zware handicap. Ik zou het niet op mijn geweten willen hebben dat ik dat mijn kind heb aangedaan omdat ik per se wilde dat ze haar in leven zouden houden.

6 jaar geleden

Helmaal mee eens. Verschrikkelijk al die vragen en zo negatief. zo ook gisteren al die vragen die ze stelde aan de ouders van het meisje die helaas overleden is. ik vind haar ijskoud