Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Angst voor dieren bij kinderen

Angst voor dieren komt bij kinderen regelmatig voor.

Angst voor dieren komt bij kinderen regelmatig voor. Vooral kinderen tussen de 2 en 4 jaar kunnen vreselijk schrikken wanneer een hond blaft of een poes plotseling langs hun beentjes krioelt. Ook kinderen tussen de 4 en de 8 jaar hebben hier soms nog last van.

Angst voor dieren; hoe ontstaat het?

Het ene moment kan je kind nog dol op dieren zijn terwijl hij een paar dagen later opeens hartstikke bang is.In de meeste gevallen is er dan in de tussentijd iets gebeurt. Misschien heb jij er als ouder amper iets van gemerkt, maar een relatief kleine gebeurtenis kan op je kind wel heel veel indruk hebben gemaakt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een hond die plotseling heel hard naar je kind heeft geblaft of achter hem is aangerend. Ook een insectenbeet kan zorgen voor paniek en angst bij je kind.

Angst voor dieren kan bij kinderen ook eenvoudig ontstaan wanneer één van de ouders erg bang is voor dieren. Je kind ziet jullie als grote voorbeeld, dus het is logisch dat hij ook in zo`n geval jou of je partner kopieert.

 

Angst bij dieren; wat kan je er aan doen?

Angst voor dieren is bij jonge kinderen bijna altijd tijdelijk. In de tussentijd kan je als ouder prima helpen om de grootste paniek een beetje onder controle te krijgen.

Ben je zelf bang voor dieren? Laat dit absoluut niet aan je kind merken. Dit werkt alleen maar averechts.

Neem je kind serieus. Maak geen grapjes over zijn angst en praat met hem. Het is belangrijk om erachter te komen waar hij precies bang voor is.

Leg je kind uit waarom een dier bepaald gedrag vertoond. Een hond wil bijvoorbeeld erg graag spelen wanneer je kind weg rent, terwijl een kind dan misschien denkt dat die hond hem wil bijten. Door uitleg te geven begrijpt een jong kind steeds meer van dieren, waardoor de angst vanzelf kleiner wordt.

Ga samen naar de kinderboerderij en blijf heel dicht bij je kindje in de buurt. Zo hoeft hij niet meteen over zijn grenzen heen te gaan.

Observeer samen met je kind het betreffende dier eens van een afstandje. Door dit langzaam op te bouwen verleg je de grenzen van je kind steeds een beetje. Wie weet komt er dan uiteindelijk een moment waarop je kind die grote hond opeens durft te aaien.

 

Blijft je kind bang voor dieren?

Angst voor dieren gaat normaal gesproken na een tijdje vanzelf over. Blijft je kind echt doodsbang voor dieren? Dan is het altijd verstandig om even de huisarts te raadplegen.

 

Is jouw kind bang voor dieren? en wat doen jullie eraan? Reageer ook!

Geschreven door mama Nienke