Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

 • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
 • Open blog community voor en door moeders
 • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Alles over kinderyoga

Kinderen krijgen tegenwoordig steeds meer prikkels, waardoor het  voor hen moeilijker is om de aandacht erbij te houden of om rustig te slapen. Kinderyoga kan voor veel van deze hedendaagse problemen een oplossing bieden.

Wat is kinderyoga?

Yoga is een eeuwenoude bewegingsvorm uit India waarbij het doel is om lichaam en geest met elkaar in balans te brengen. Misschien klinkt dat nogal zweverig, maar zelfs de meest nuchtere sterren zweren er tegenwoordig bij. Yoga voor volwassenen lijkt inmiddels voor steeds meer 'gewone' volwassen echt een begrip te zijn. De laatste jaren is er ook een mogelijkheid voor kinderen om op een speelse wijze ontspanningsoefeningen te doen: kinderyoga.

Voor wie is kinderyoga geschikt?

Kinderyoga is geschikt voor kinderen van 4 tot ongeveer 12 jaar. Ben je bang dat je kleuter nog te jong is voor kinderyoga? Dat is niet nodig, aangezien de jongste kinderen ( van 4 tot en met ongeveer 8 jaar )op een hele speelse, ongedwongen manier kunnen deelnemen aan de lessen. Natuurlijk is ieder yogacentrum anders, maar over het algemeen wordt bij kinderyoga met thema`s gewerkt die aansluiten op de belevingswereld van jonge kinderen. Wat dacht je van sprookjes, jaargetijden, dieren of het circus? Deze thema`s worden gebruikt om samen te bewegen, te dansen en soms ook te zingen.

Uit welke onderdelen bestaat een les kinderyoga?

Een les kinderyoga bestaat normaliter uit verschillende onderdelen. Je kunt hierbij denken aan:

 • Een warming-up
 • Lichte meditatieoefeningen
 • Yogahoudingen
 • Spel en ontspanning
 • Soms volgt hierna nog een kringgesprek

Waarom kinderyoga?

Kinderyoga is vooral heel erg leuk. Mocht je kind graag willen sporten, maar is hij geen type voor een teamsport? Dan is kinderyoga een prima alternatief. Op deze manier beweegt je kind en daarnaast leert hij optimaal te functioneren in een groep. Misschien maakt hij zelfs nog wel nieuwe vriendjes. Behalve voor de gezelligheid kan kinderyoga ook een hele goede invloed hebben op kinderen met bepaalde klachten of problemen, zoals:

 • Faalangst / onzekerheid
 • Motorische achterstand
 • Concentratieproblemen
 • ADHD
 • Onrustig slapen

Een proefles

Heb je na dit artikel toch nog twijfels of kinderyoga wel geschikt is voor je kind? Dat is geen probleem, want bij bijna ieder yogacentrum kan je kind een gratis proefles nemen. Vindt hij dat nog een beetje spannend? Alleen even kijken mag natuurlijk ook. Aan de reactie van je kind merk je snel genoeg of hij echt enthousiast is.

Wat vind jij van kinderyoga? Laat het ons weten in een reactie!

Geschreven door mama Nienke

9 jaar geleden

Mijn kinderen hebben beide baby yoga gedaan, echt heel leuk. Verbeterd contact tussen moeder en kind en stimuleert de ontwikkeling van je kind positief. Je leert liedjes zingen En bewegen met je baby. Samen bewegen echt super.

9 jaar geleden

Kinderyoga is juist ook goed voor de wat drukkere kindjes. Mijn oudste zoon is ermee begonnen op het kinderdagverblijf en toen wij wat meer opvang thuis kregen heb ik gevraagd welk boek ze gebruikten. Dat boek heb ik toen gekocht zodat we het thuis ook konden doen. Ideaal om de kinderen even rustig te krijgen! En een boek met veel plaatjes zodat mijn zoontje zelf ging opzoeken wat hij wilde doen.

9 jaar geleden

Hier op de creche elke week kinderyoga vanaf 2,5 jaar. De kinderen vinden het prachtig! In de praktijk heb ik niet het idee dat ze er echt iets leren om rustig te worden bijvoorbeeld maar ze hebben heel veel plezier en dat vind ik heel erg belangrijk!

10 jaar geleden

Lijkt me leuk, weet alleen niet of mijn *drukke* zoontje hiervoor geschikt is haha.